Kremlj pozitivno ocenjuje potpis Kijeva na „Štajnmajerovu formulu”, širom Ukrajine protesti

Ukrajinska novinska agencija izveštava da se protesti održavaju u Kijevu, Lavovu, Harkovu, Zaporožju i Mariupolu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će nakon potpisivanja „Štajnmajerove formule“ od strane Ukrajine sve strane raditi na perspektivama održavanja samita u „normandijskom“ formatu. Kremlj se nada da će se u najskorije vreme ovo pitanje razjasniti.

„Tek juče je održano potpisivanje, tako da će sada sve zainteresovane strane i predstavnici raditi na perspektivama za održavanje takvog samita. Nadamo se da će se ovde neke stvari razjasniti“, odgovorio je Peskov novinarima na pitanje kako Kremlj ocenjuje usvajanje „Štajnmajerove formule“ od strane Ukrajine i da li je uskoro moguć „normandijski“ samit.

Usvajanje „Štajnmajerove formule“ od strane Kijeva je pozitivna činjenica i važan korak na putu ranije postignutih sporazuma, dodao je Peskov.

„Sama potvrda ’Štajnmajerove formule‘, koju su, usput budi rečeno, prihvatili svi učesnici ’normandijske četvorke‘, uključujući i Ukrajinu, faktički već pre nekoliko godina, predstavlja pozitivnu činjenicu i naravno, važan korak na putu ka realizaciji ovih ranije dogovorenih sporazuma“, rekao je Peskov.

„Sada se nadamo da će se nastaviti putem realizacije Minskih sporazuma, jer je to jedini mogući način za rešavanje ukrajinskog sukoba na jugoistoku ove zemlje“, dodao je on.

Kontakt-grupa za Donbas u utorak je na sastanku u Minsku usaglasila „Štajnmajerovu formulu“. „Štajnmajerova formula“, koju je formirao Frank-Valter Štajnmajer (bivši nemački predsednik, bivši predsedavajući OEBS-a i bivši ministar spoljnih poslova Nemačke), definiše mehanizam za donošenje zakona o posebnom postupku lokalne samouprave u određenim oblastima Donjecke i Luganske oblasti i privremeno na dan izbora i na stalnoj osnovi nakon objavljivanja izveštaja OEBS-a o izbornim rezultatima.

 

Izvor Sputnjik, 2. oktobar 2019.

PROTESTI ŠIROM UKRAJINE
Širom Ukrajine danas se održavaju protesti protiv takozvane „Štajnmajerove formule” koja predviđa da se Donbasu dodeli specijalni status.

Ukrajinska novinska agencija izveštava da se protesti održavaju u Kijevu, Lavovu, Harkovu, Zaporožju i Mariupolu, kao i da na njima učestvuje po nekoliko hiljada demonstranata.

Učesnici protesta zahtevaju od ministra spoljnih poslova Vadima Pristaika i ukrajinskog izaslanika pri Kontakt grupi Leonida Kučme da se povuku iz sporazuma i najavljuju da će protiv njih biti pokrenute krivične istrage ukoliko dokument potpišu pod ruskim uslovima.

Protesti su počeli u noći između utorka i srede, a organizovali su ih članovi stranaka bivših premijera Julije Timošenka i Pjotra Porošenka.

Dokument koji su predstavnici Ukrajine i članovi Kontakt grupe za rešvanje situacije u Donbasu potpisali u utorak trebalo bi da odobri ukrajinski parlament, javlja TASS a prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 2. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u