Amfiteatri Univerziteta u Beogradu sve prazniji

Vrata 31 fakulteta u glavnom gradu otvorena su za oko 13.500 studenata, dok su 2.383 akademske stolice ukupno ostale upražnjene

Zbog Evropskih univerzitetskih igara zakazanih za 2020. godinu u Beogradu nova akademska godina na najvećem univerzitetu u Srbiji počela je juče, ranije nego pre, i okončaće se takođe ranije – 20. juna. To, kako naglašava Petar Bulat, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu (UB), ne znači da će studenti imati manje rokova i vremena za učenje, već će samo julski rok naredne godine biti pomeren za jun, kao što je oktobarski nedavno održan u septembru.

Naš sagovornik naglašava da su starije generacije studenata zbog upisa ocena obično sa predavanjima startovale i do sedmog oktobra, dok je ovoga puta na većini beogradskih fakulteta sve počelo i pre prvog oktobra. Vrata 31 fakulteta u glavnom gradu otvorena su za oko 13.500 studenata, dok su 2.383 akademske stolice ukupno ostale upražnjene. Od toga nije popunjeno 609 budžetskih i ostalo je 1774 samofinansirajućih mesta.

I sam Bulat ističe da je to već primetan manjak indeksa na Univerzitetu u Beogradu, ali da je tako nekoliko godina unazad. Inače, prema odluci Vlade Srbije ovog oktobra su za najuspešnije na rang-listama za osnovne i integrisane akademske studije i osnovne strukovne studije na visokim školama u zemlji obezbeđena 29.423 budžetska mesta, ali ni ona nisu svugde popunjena.

Prorektor Bulat, koji je profesor na Medicinskom fakultetu, seća se i ranijih vremena kada je Srbija imala zanemarljiv broj nepopunjenih akademskih klupa. Sve to povlači i pitanje da li se današnji srednjoškolci teže odlučuju na nastavak školovanja?

Prof. dr Bulat smatra da nije to u pitanju, već da za sve više upražnjenih fakultetskih mesta postoje dva razloga. Jedan je sve slabiji natalitet, a drugi veća fakultetska ponuda. Do sredine devedesetih godina prošlog veka u Srbiji nisu postojali privatni fakulteti već samo državni.

– Samim tim bilo je i manje akademskih mesta za brucoše. A i kada su se pojavili prvi privatni fakulteti imali su samo nekoliko smerova, dok je danas ponuda mnogo bogatija. U unutrašnjosti zemlje, takođe, otvara se sve više državnih fakulteta i akademskih smerova, pa onda i to smanjuje broj svršenih srednjoškolaca koji dolaze u Beograd na studije – objašnjava Bulat.

On primećuje da je interesovanje studenata sve više usmereno na egzaktne nauke, pa su poprilično popunjene kvote na beogradskom Medicinskom, Stomatološkom, Farmaceutskom, Veterinarskom, Elektrotehničkom, Mašinskom fakultetu, kao i na Fakultetu organizacionih nauka. To što je ostalo upražnjenih stolica na Rudarsko-geološkom i Poljoprivrednom fakultetu je uobičajena pojava, ali profesor Bulat ističe da je iznenađujuće što su na Građevinskom fakultetu kvote poprilično nepopunjene. Takođe, pažnju poslednjih godina privlači i podatak da sve manje studenata upisuje Filološki fakultet i da je interesovanje smanjeno na katedrama za srpski jezik i književnost. Bulat kaže da je, inače, sve više upražnjenih mesta na fakultetima koji školuju nastavnike, što samo govori o položaju te profesije i mogućnosti zaposlenja u njoj.

– Nova akademska godina je počela i poručujem studentima da odmah počnu da uče, jer će julski ispitni rok da se završi do 20. juna. To se posebno odnosi na brucoše, jer su prve godine na fakultetima često i najteže, zbog promene načina učenja i sredine u kojoj borave – istakao je prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu.

 

Autor Dragana Jokić-Stamenković

 

Naslovna fotografija: Shutterstock

 

Izvor Politika, 03. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u