EU spremna da uzvrati kontramerama SAD-u zbog novih carina

„Ako SAD uvede kontramere, to će naterati EU u situaciju u kojoj ćemo i mi morati da odgovorimo istim merama“, rekao je Rosario

Evropska unija upozorila je da će reagovati na odluku Sjedinjenih Država da uvede carine na niz proizvoda iz Unije, od sira do vina, što bi moglo dovesti do gubitka poslova u Evropi i porasta cijena u Americi.

Odluka administracije američkog predsjednika Donalda Trampa o uspostavljanju novih tarifa na robu uvezenu iz Evropske unije u vrijednosti od 7,5 milijardi otvara novo poglavlje u međunarodnoj trgovini i pojačava strahove od globalne recesije, piše AP.

Masline, jogurt, voće i velike letjelice nalaze se među evropskim uvozinim proizvodima na koje Sjedinjene Države planiraju da uvedu dodatne carine pošto su juče dobili za to odobrenje Svjetske trgovinske organizacije povezano sa nelegalnim subvencijama EU za evropskog proizvođača aviona Erbas.

„Ako SAD uvede kontramjere, to će natjerati EU u situaciju u kojoj ćemo i mi morati odgovoriti istim mjerama“, rekao je glasnogovornik Evropske komisije Danijel Rosario.

„Ovo je potez koji će prije svega pogoditi korisnike i kompanije u Sjedinjenim Državama“, dodao je.

Portparolka francuske vlade Sibet Ndiaje takođe je rekla danas za televiziju BFM da je EU pokušala da smanji te trgovinske tenzije, ali ako Amerika nije u raspoloženju za pomirenje da će naravno Evropa da uzvrati, piše agencija Beta.

Svjetska trgovinska organizacija (STO) saopštila je u srijedu da SAD mogu da uvedu takse na uvoz do 7,5 milijardi dolara robe iz Evropske unije, kao odgovor na ilegalne subvencije EU evropskom proizvođaču aviona Erbas.

Shodno tome SAD će uvesti nove carine na robu od vrijednosti od 7,5 milijardi dolara, a mjera stupa na snagu 18. oktobra. Carine će biti 10 posto za avione EU i 25 posto za sve drugo.

 

Naslovna fotografija: Carl Court/Getty Images

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 03. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u