Posle Kine, Tramp udara i na EU – takse na vino, sir, viski

Nove američke takse na evropske proizvode trebalo bi da stupe na snagu 18. oktobra, piše Independent

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa odlučila je da otvori novi front trgovinskog rata – sa Evropskom unijom. Takse od 25 odsto uvodi na uvoz francuskog vina, italijanskog sira, škotskog viskija, proizvoda od vune, keks.

Lista broji više od 100 proizvoda koji će biti obuhvaćeni taksama, a među njima je francusko vino, italijanski sirevi parmezan, redžano, škotski viski, maslac, jogurt, keks. Nove tarife će, takođe, biti primenjene i na džempere iz Velike Britanije, proizvode od vune, masline iz Francuske, Nemačke, Španije, svinjnske kobasice, kafu.

Uvođenje tarifa je, inače, epilog najvećeg procesa koji je vodila Svetska trgovinska organizacija, piše Independent. STO je presudila da SAD mogu da uvedu tarife vredne 7,8 milijardi dolara na proizvode iz Evrope i to zbog toga što je, kako se navodi, Brisel davao ilegalne subvencije „Erbasu“.

Po ovoj presudi Svetske trgovinske organizacije utvrđeno je da je američka kompanija „Boing“ godišnje gubila 7,5 milijardi dolara zbog subvencija konkurentu „Erbasu“. Paralelno, u STO se vodi još jedan proces u kom se Brisel zalaže za tarife na američku robu od oko 10 milijardi dolara. O tom procesu STO će odlučiti početkom godine.

Francuski ministar finansija Bruno le Mer rekao je da je EU „spremna da odgovori“ na američke takse, ali je dodao da se nada „prijateljskom dogovoru“ sa SAD, navodi RT. Nove američke takse na evropske proizvode trebalo bi da stupe na snagu 18. oktobra, piše Independent.

 

Naslovna fotografija: airseafoods.de

 

Izvor Independent/RT/Rojters/RTS, 03. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u