Reljić: Oružje kojim su Amerikanci skidali vlade se okreće protiv SAD

Reljić kaže da, praktično gledano, Amerika sada primenjuje na svom tlu tehnike sopstvene države za razračunavanje sa protivnicima u svetu

Američki predsednik Donald Tramp poručio je da bi njegova smena kroz impičment za posledicu imala građanski rat, a potom i da je to uvod u pripremu za politički prevrat u Americi. Da li u borbi za predsedničku fotelju Amerikanci sada primenjuju „oružje“ kojim su sami skidali vlade i izazivali državne udare i ratove širom sveta?

Spoljnopolitički analitičar i profesor doktor Slobodan Reljić kaže da, praktično gledano, Amerika sada primenjuje na svom tlu tehnike sopstvene države za razračunavanje sa protivnicima u svetu.

„To je isto kao i oružje. Koristite oružje protiv drugih, dok se međusobno ne zavadite, a kada se to desi, onda, naravno, koristite sve instrumente koje ste pripravili za obračune sa drugima. Sada je glavna neprijateljska linija unutar Amerike. Tako da će se svi ti mehanizmi, koji su korišćeni, do brutalne propagande, preseliti tamo. To se najbolje vidi u njihovim medijima, u kojima ne postoji više nikakav liberalni odnos prema predsedniku države. On je njihov neprijatelj“, objašnjava doktor Reljić.
Bumerang

„Takva medijska tirada traje iz časa u čas, iz dana u dan, i tu uopšte nema prekida“, dodaje naš sagovornik, nazivajući to artiljerijskom paljbom.

„Svi ti mehanizmi se prenose u SAD, pa i u nevladine organizacije poznate po delovanju širom sveta. Tako da, sve što su koristili u svetu za razaranje sistema koji nisu želeli da budu njima podati i disciplinovani ni da trpe njihov teror i pljačku, kao mehanizmi se pojavljuju u njihovom unutrašnjem sukobu. Svi, osim atomske bombe! Taj sukob, zaista, može da preraste u ono iz čega je Amerika i nastala, dakle u građanski rat“, mišljenja je Reljić.

Sa druge strane, bivši ambasador i predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić ne veruje da je moguće da u Americi dođe do rata, ali smatra i da je impičment gotovo pa nemoguć.

Po njegovim rečima, potezanje impičmenta je, u stvari, klasična zamena teza, vrlo dobro poznata strategija koju su Amerikanci koristili, ne jednom, u raznim državama sveta.

OBRNUTA TEZA
„Okidač za sve ovo što se dešava u SAD bio je pokušaj da se sakriju mutni poslova sina Džoa Bajdena, demokratskog kandidata i bivšeg potpredsednika Amerike, a sada Trampovog najjačeg protivnika. Sin Bajdena je sa Ukrajinom, u kojoj je Amerika izvršila prevrat, svojevremeno imao čudne dilove sa gasnim kompanijama. I umesto da odgovaraju, Trampovi protivnici demokrate iskoristili su njegov razgovor sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, na temu poslova Bajdenovog sina, da bi zatražili impičment!? Dakle demokrate su to predstavili tako da je ispalo da je Tramp ugrozio nacionalne interese ovim razgovorom, što je potpuno suprotno od stvarnosti“, objašnjava Paić.

Paić dodaje da Tramp ima podršku u Americi, ali da njegovi politički oponenti šalju preko svojih medija pogrešnu sliku u svet, koja govori o tome da ga Amerikanci ne žele.

METODI
Profesor Reljić kaže da se, na neki način, aktuelnim dešavanjima u Americi poništavaju pravila koja su do sada funkcionisala, što vodi ka opštem raspadu. U svetu je oduvek bilo da Amerika ima svoje favorite za formiranje vlasti.

„Do skoro je to bilo u Venecueli, Siriji, ranije kod nas. Gde Amerikanci dođu, oni prave neku vrstu „duboke države“ od snaga koje su protiv režima u svojoj zemlji. Dakle prave od njih silu koja razvaljuje postojeći sistem. Mi smo to doživeli. Danas u Americi imate taj raspad političkog sistema. Dakle, ta vrsta neoliberalnih snaga se sada pojavljuje kao nesposobna da održava vlast na teritoriji SAD. Danas vidimo otvaranje zaštićenih razgovora posle pet dana, a oni su po zakonima zaštićeni 50 godina. Kada je takva država i dalje najveća sila u svetu, sve to čini vrlo opasnim čitav međunarodni poredak“, naglašava Reljić.

Paić kaže da Trampovi protivnici koriste gotovo sve medije da bi ubedili javnost da je on loš za Ameriku, tako da to izgleda kao stalna kampanja. „A i taj scenario je i nama dobro poznat“, dodaje on.

„Ovo što se sada događa u Americi je reakcija snaga koje su bile okupljene, pre svega, oko Bila Klintona, pa i Baraka Obame, koji okupljaju neoliberalne snage oko sebe. Tramp, pak, nije došao na vlast kao neko ko je iz političkog establišmenta, i zato smatraju da im je poremetio političke strukture koje su u SAD uspostavljene u poslednjih 30 do 40 godina. Dakle, od Ronalda Regana, pa na ovamo“, zaključuje sagovornik Sputnjika.

 

Autor Brankica Ristić

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Jonathan Ernst

 

Izvor Sputnjik, 02. oktobar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u