V. Kornilov: Sve glasniji zahtevi da EU postane „liberalna imperija“

Na to otvoreno poziva Gi Verhofstat, koji je do pre dva meseca punu deceniju bio šef liberalno-demokratske grupacije u Evropskom parlamentu

I ruski liberali imaju ceo set gotovih fraza za sve životne situacije. Ne menjaju ih godinama, to su za njih aksiomi koje ne treba dokazivati. Takvi aksiomi su za njih: “Staljin je loš, Zapad je dobar“, „Sve imperije se pre ili kasnije uruše“.

Ima ovoga još, ali evo neprijatne novosti za liberalne: mantra o „dobrom Zapadu“ više nije aksiom. Štaviše, sa njom se ne slažu lideri evropskih liberala koji traže da Evropska unija preraste u imperiju.

Na to otvoreno poziva bivši belgijski premijer Gi Verhofstat, koji je do pre dva meseca punu deceniju bio šef liberalno-demokratske grupacije u Evropskom parlamentu. On je i dalje zvanični pregovarač Evroparlamenta sa Velikom Britanijom o bregzitu. Zato njegove reči nisu prosto „lično mišljenje“.

Eks-premijer Belgije je priznati ideolog evropskog liberalizma i jedan od glavnih `ledolomaca` savremenog evropskog liberalizma među onima koji rade na stvaranju „Sjedinjenih Država Evrope“.

Svoja imperijalna priželjkivanja Verhofstat je izložio sa tribine godišnje konferencije britanskih liberal-demokrata koja je održana u letovalištu Bornmaut na jugu Engleske. Na sebi je imao majicu sa psovkama na račun pristalica bregzita, a rekao je bukvalno ovo:

„Sutrašnji svetski poredak neće biti zasnovan na nacionalnim državama ili zemljama. Taj poredak će počivati na – imperijama“.

Pritom je pobrojao koje će imperije vladati svetom: SAD, Kina, Indija i Rusija. Dodao je da Evropska unija u tom budućem „svetu imperija“ mora graditi svoju objedinjenu supersilu koja će se bazirati na liberalizmu, slobodi i parlamentarizmu. Usledio je burni aplauz. Od publike – što je posebno simptomatično – koja sebe smatra liberal-demokratama.

Nije nova misao da je EU imperija ili da to treba da postane. O tome je sada već daleke 2007. progovorio tadašnji šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo. Istina, dodao je da je EU – „prva neimperijalna imperija“. To je tada izazvalo komešanje, ali su usledile izjave, knjige i svakakve druge publikacije u kojima je obrazlagana ideja o EU kao „liberalnoj imperiji“.

Verhofstat takođe ne govori prvi put o tome. On je, naime, još 2008, u svojim razmišljanjima o budućnosti EU, ukazivao da dolazi „nova epoha – epoha imperija“. I upozoravaao: da EU mora među njima zauzeti dostojno mesto ako ne želi da bude izbačena iz istorije.

On je posle američkih predsedničkih izbora 2016, na kojima je na vlast došao liberalima mrski Donald Tramp, čak otvoreno predložio: „Hajde da postanemo imperija. Imperija dobra, a ne zla“.

Sada se pokazalo da liberalno-demokratska publika Albiona više ne samo da ne odbacuje pojam „imperija“, nego ga i pozdravlja i tako potvrđuje svoju spremnost da bude deo jedinstvene civilizacije koja će biti u stanju da ravnopravno konkuriše Rusiji, SAD ili Kini.

Istine radi, vladajući evropski establišment ne deli baš sasvim takve emocije. Odlazeći šef Evropske komisije Žan-Klod Junker oprezno je prokomentarisao Verhofstatove reči: „Ne sviđa mi se izraz imperija… Zvuči prilično agresivno i militaristički“. Međutim, podržao je njegovo zalaganje za „objedinjenu evropsku silu koja bi se suprotstavila konkurentima koji nadiru i jačaju“.

Sudeći po ovacijama koje dobijaju među liberalima Verhofstat i njegove kolege – ono što lansiraju postaje nepovratna tendencija. Ideje o evropskom imperijalizmu više se u tim krugovima ne odbacuju apriori. Tu se i demantuje njihova mantra da se „imperije urušavaju“.

 

Autor Vladimir Kornilov

 

Naslovna fotografija: metro.news

 

Izvor Fakti, 02. oktobar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u