Dok se u Srbiji prizivaju posmatrači OEBS-a, na „kosovskim” izborima ih neće biti

„Uloga Misije OEBS-a na Kosovu nije da posmatra izbore, već da pruži tehničke savete i pomoć“, objasnili su u OEBS-u

Misija OEBS-a na Kosovu neće imati posmatračku ulogu na predstojećim izborima na Kosovu i Metohiji, rečeno je Tanjugu u Kancelariji Misije OEBS-a u Prištini za komunikacije.

Povodom upozorenja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da postoji opasnost manipulacije glasovima koji pristižu poštom, u OEBS-u navode da postupak glasanja putem pošte nije u nadležnosti Misije tokom ovih izbora.

OEBS će, dodaju, samo pružati tehničku podršku izbornim telima.

„Prihvatajući zahtev Centralne izborne komisije (CIK) i u skladu sa voljom svih zainteresovanih strana, Misija OEBS-a na Kosovu pruža tehičke savete opštinskim izbornim komisijama i pružiće tehničku pomoć biračkim odborima u četiri opštine na severu na dan izbora, šestog oktobra. Uloga Misije OEBS-a na Kosovu nije da posmatra izbore, već da pruži tehničke savete i pomoć“, objasnili su u OEBS-u za Tanjug.

Misija će, kako se navodi, rasporediti više od 200 svojih članova u četiri opštine na severu Kosova, koji će biti prisutni na svim biračkim mestima, radi tehničke pomoći, dodatno osoblje biće u biračkim centrima.

„Mi ćemo pružati savete na licu mesta opštinskim izbornim komisijama i biračkim odborima, i biti na vezi sa Centralnom izbornom komisijom tokom izbornog procesa. OEBS će na biračkim mestima biti prisutan tokom celog izbornog dana, uključujući i period tokom brojanja glasova i drugih postupaka, koji se sprovode na biračkim mestima nakon glasanja“, dodaju u odgovoru dostavljenom Tanjugu.

 

Naslovna fotografija: OSCE/Mikhail Evstafiev

 

Izvor Tanjug/RTS, 01. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u