Kako domaći i strani stručnjaci komentarišu imenovanje Grenela?

„Očigledno je sada Kosovo postalo jedna od ‘top pet’ tema američke spoljne politike“, objasnio je Rajić

Predrag Rajić ocenjuje da imenovanje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika Donalda Trampa za pregovore o Kosovu može biti veoma dobra vest za Srbiju. Rajić, iz Centra za društvenu stabilnost, dodaje i da bez SAD nema kompromisnog rešenja za Kosovo, prenosi Kosovo onlajn.

„Ovo rešenje danas je makar za milimetar pomerilo bliže ostvarenje srpskih nacionalnih interesa, nego što je bilo juče“, kazao je Rajić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, odluka američkog predsednika pokazuje da su se SAD definitivno uključile u dijalog Beograda i Prištine i da je pitanje Kosova sada na dnevnom redu i Bele kuće i Stejt departmenta, to jest da se nalazi na visokom mestu spoljne politike SAD.

„Ono što smo slušali prethodnih meseci od brojnih analitičara iz zemlje i sveta da je Kosovo nebitno za SAD pokazalo se netačno. Očigledno je sada Kosovo postalo jedna od ‘top pet’ tema američke spoljne politike“, objasnio je Rajić.

On podseća da SAD imaju samo dva specijalna izaslanika u Evropi jedan u Ukrajini, Kurt Voker, koji je podneo ostavku zbog skandala oko razgovora Trampa sa ukrajinskim kolegom, a sada je drugi vezan za Kosovo, te dodao da je poznato svima koji se bave geopolitikom koliko je Ukrajina važna za SAD.

Trenutno su, kaže, u žiži interesovanja SAD, kada je reč o evropskom kontinentu, Ukrajina i Srbija, odnosno Kosovo. Rajić kaže da imenovanje ambasadora Grenela govori da se lično Tramp odlučio da se uključi u ceo proces, jer je ambasador u Berlinu direktni njegov kandidat. „To je njegov prijatelj i politički kadar“, podvukao je on.

Rajić je ukazao da je interesantno da je američki ambasador u Berlinu bio često na meti određenih levo liberalnih medija, istih onih koji su se borili protiv srpskih interesa na Kosovu, koji su, na primer, direktno isključivali bilo kakvu mogućnost kompromisnog rešenja koje bi se odslikavalo u podeli pokrajine.

„S obzirom da nema problem da se suprostavi svima onima koji su se borili protiv kompromisnog rešenja na KiM, možemo očekivati da će njegov stav biti lišen predrasuda i predubeđenja kada su Srbi u pitanju“, ističe Rajić.

Upitan da li imenovanje specijalnog izaslanika za pregovore znači i izmeštanje potrage rešenja iz Brisela u Vašington, on kaže da na Kosovu, kada je reč o geopolitici postoje tri faktora, a to su srpski, albanski i američki.

„Ako SAD nešto odluče kada je reč o KiM, stav EU, i Nemačke kao najveće evropske sile, ukoliko je suprostavljen američkom, postaje bitan koliko i stav bilo kojeg pojedinca. Nemačka ne može da zaustavi Ameriku ako ona želi da nešto sprovede na KiM. Amerika je jedina koja ima instrumente pritiska na Albance, i jedina koju Albanci uopšte slušaju. Sigurno će se SAD sada direktnije uključiti u pregovore, a da li će i formalno preuzeti pregovore nije bitno“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, definitivno je da su se Amerikanci, koji su u dijalogu sedeli u drugoj sobi, sada izašli u prvu i da će učestvovati u pregovorima, što je, smatra, dobro, jer daje perspektivu za postizanje kompromisnog rešenja.

„Bez njihovog pritiska na Albance nikakav kompromis nije moguće postići“, naglasio je Rajić dodajući da, međutim, treba biti umereni optimista.

 

Izvor Kosovo onlajn/B92, 04. oktobar 2019.

REAKCIJE BIBERA I DžUDE
Stručnjaci za Balkan Florijan Biber i Tim Džuda izrazili su čuđenje povodom najavljenog imenovanja Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za Srbiju i Kosovo. Florijan Biber sa Univerziteta u Gracu zapitao se kakva je onda uloga Metjua Palmera, nedavno imenovanog specijalnog predstavnika državnog sekretara SAD za Balkan.

„Ako Tramp imenuje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za Srbiju i Kosovo, kakva je uloga Metjua Palmera“, napisao je na Tviteru Biber. On je dodao da je to takođe „zabrinjavajuća poruka za zajedničku poziciju EU-SAD“.

Grenel kao ambasador ima istoriju otuđenja Nemačke i EU, ukazao je Biber, navodeći kao primer Grenelove pozive za podršku desnici i ekstremnoj desnici.

„Nije dobar znak“, piše Biber.

Britanski novinar i analitičar Tim Džuda je na Tviteru ocenio da je imenovanje Grenela „čudno“.

„Prvo SAD imenuju za izaslanika za Balkan uglednog Meta Palmera koji poznaje region i njegove vođe dobro, pa sada imenuju nekog drugog bez ikakve istorije poznavanja Balkana ili poznavanja, koliko je nama poznato, pregovora Srbija-Kosovo“, naveo je Džuda. On je ocenio da to sve deluje potpuno nepovezano.

 

Naslovna fotografija: imago/Chris Emil Janßen

 

Izvor Beta/N1, 04. oktobar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u