Konferencija Kine i 17 država u Beogradu uz 5G tehnologiju

Posetioci konferencije prvi put u Srbiji moći će da se uvere u kapacitete primene 5G tehnologija u prostoru u kojem se konferencija održava

U Beogradu će osmog i devetog oktobra biti održana Četvrta konferencija Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope o saradnji u inovacijama. Ministar za nauku i tehnologiju Kine Vang Džigang, koji će otvoriti tu konferenciju, boraviće u dvodnevnoj poseti Srbiji od sedmog oktobra kada su predviđeni bilateralni susreti sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, ministrom zaduženim za inovacije i tehnološki razvoj Nenadom Popovićem i ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem.

Ministarska konferencija o inovacijama će okupiti predstavnike inovacionih ekosistema iz Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope, ali i ministre i državne zvaničnike iz zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Paralelno sa ministarskom biće održana i privredna konferencija na kojoj je učešće potvrdilo više od 300 kompanija, univerziteta, institucija i investicionih fondova iz Kine i zemalja CIEZ, na kojoj će biti predstavljena najsavremenija dostignuća u oblasti inovacija, digitalizacije, veštačke inteligencije, robotike, mobilnosti, pametnih gradova, poljoprivrede, finansija i drugih oblasti.

Na konferenciji će biti usvojena Beogradska deklaracija kojom se utvrđuje zajednička vizija razvoja zasnovanog na inovacijama zemljama učesnica mehanizma Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope .

Posetioci konferencije prvi put u Srbiji moći će da se uvere u kapacitete primene 5G tehnologija kroz aktivaciju u prostoru u kojem se konferencija održava, da testiraju simulator kretanja brzog voza u različitim vremenskim uslovima, kao i da pogledaju najsavremeniju hologramsku projekciju budućeg Srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči, prenosi Tanjug.

 

Naslovna fotografija: Robyn Beck/Getty Images

 

Izvor Politika, 04. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u