Politika: Da li su taksisti jači od države?

Zašto su vlada, Grad Beograd i MUP dozvolili višednevni haos na beogradskim ulicama?

Protest beogradskih taksista sve intenzivnije se širi i sa ulica glavnog grada prelazi i u političku arenu. Taksisti usred radnog dana blokiraju grad, a nadležna ministarstva, grad i policija ništa ne preduzimaju da pomognu Beograđanima, koji su sve to trpeli i juče, četvrti dan zaredom. Rešenja niko ne predlaže, a ministri se oglašavaju u medijima, ali samo da bi odgovornost prebacili jedni sa drugih.

Upućeni ovu priču vide kao borbu za političke poene. Nezvanično se čuje, taksisti i njihova konkurencija (pre svih „Kar go”) koriste se kao efikasno oružje u predizbornom odmeravanju snaga u vladajućoj koaliciji između SPS-a i SNS-a.

Ministar spoljnih poslova i lider SPS-a Ivica Dačić priznao je juče da nije stručan da proceni protiv koga se taksisti bore, ali je vlasnicima automobila sa TH tablicama poručio da se obrate njemu ako je povod za protest bilo ko iz SPS-a.

Ovakvu reakciju šefa srpske diplomatije izazvalo je to što taksisti, koji od početka nedelje maltretiraju stanovnike dvomilionskog grada, prozivaju njegove partijske kolege, ministre Branka Ružića i Aleksandra Antića. Taksisti su ih u ponedeljak, u osvit protesta, optužili da su oni među krivcima što na tržištu prevoza putnika i dalje postoji nelojalna konkurencija.

Pošto je Antić zadužen za energetiku, a Ružić za državnu upravu, Dačić kaže: „Ne znam kakve veze oni imaju sa tim jer to ne spada u njihove resore. Možda taksisti ne smeju da pomenu drugo ime pa sada pominju njih dvojicu.”

Tek posle dva dana nesnosne gužve i haosa koje stvaraju taksisti Ružić im je poručio da se njegovo ministarstvo ne bavi registracijom udruženja, već da je to zadatak Agencije za privredne registre, ali da je vlada spremna za razgovor na tu temu. Jasno je da su i ministar i protestanti mislili na udruženje „Kar go”, koje je posle prošlogodišnjih izmena Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju vešto našlo način da nastavi posao registrujući se kao udruženje građana.

Njihov manevar je osudio deo taksista, ali od ponedeljka su se ujedinili i zajednički krenuli da ugrožavaju normalan život Beograđana.

Dok su se taksisti ostrvili na kadar SPS-a, „Kar go” kao zaleđinu „taksi kartela” navodi ministarku Zoranu Mihajlović. Mesecima unazad upravo nju i njen resor otvoreno optužuju da su prepreka za uvođenje inovacija u oblasti prevoza putnika.

Poput taksista i udruženja „Kar go”, i Ministarstvo saobraćaja vrti istu ploču. Ponavljaju da svako može da se bavi prevozom putnika ako se registruje u skladu sa zakonom. A „Kar go” se registrovao, odnosno njegovi pravnici su našli pravi puteljak u aktima koja se bave udruženjima građana.

U rafalnoj paljbi između taksista i udruženja „Kar go”, u kojoj su municija i ministri, dve strane imaju i nešto zajedničko – jedna drugoj poručuju da se ne bi toliko osilili da nemaju zaleđinu u vidu političara iz vlasti.

Čini se, ipak, da radaru koji prati trenutni cirkus na temu taksi blokada izmiče deo onih čije je (ne)delovanje i dovelo do trenutne situacije – Grad Beograd i MUP. Kako je ovih dana ukazala ministarka Mihajlović, kontrolom i održavanjem reda u oblasti prevoza putnika treba da se bave lokalne samouprave, a to je u ovom slučaju Beograd. Ali nadležni u gradu ćute i ponašaju se kao da se ništa ne dešava, i to bukvalno ispred vrata njihove kuće.

Oglasio se jedino Sekretarijat za inspekcijske poslove, koji je prethodnih dana pobrojao šta je sve urađeno otkako su donete izmene Zakona o prevozu putnika, ogradivši se da deo posla treba da odrade i druge institucije kako bi zakonske izmene imale smisla.

Po običaju, ograđuje se i MUP, koji je odobrio višednevne proteste taksi esnafa. U srpskoj policiji ne žele da potvrde da li su izdali dozvolu za protest, ali jasno je – da nije bilo nje, ne bi bio moguć ni višednevni cirkus na beogradskim ulicama. Jer, kako su u junu prošle godine mogli da brzom reakcijom spreče pokušaj blokade glavnih ulica i mostova zbog poskupljenja goriva?

Čak i da se razume potreba za izlaskom taksista na ulice, nije jasno zašto je data dozvola za blokadu kolovoza automobilima. Jer dve, tri hiljade vozila na ulicama nije jednako što i isto toliko ljudi, koji nikako ne mogu da zaustave kompletan saobraćaj i život Beograđana.

Ovakvo postupanje nadležnih kao da šalje poruku da taksisti mogu da rade šta im je i kad im je volja. Samo ove godine protestuju već treći put. Pokazuju silu i državu u državi, koju su pre nepune dve decenije blokadom auto-puta pokazivale i Crvene beretke.

Jedno je sigurno. I taksisti i njihova konkurencija, koju smatraju nelegalnom, ne bi mogli da rade to što rade da je reakcija svih nadležnih usledila na vreme. Jer, da se srpski zakoni u slovo poštuju – niko od njih ne bi mogao da se osili.

A taksisti su ionako na listi onih kojima već mesecima poverenje opada, i u žiži javnosti su zbog nagomilanih poreskih dugovanja od čak tri milijarde dinara. Građanima, kad duguju za komunalije dva, tri meseca, izvršitelji kucaju na vrata. A taksistima?

VUJANIĆ: „KAR GO” RADI U SKLADU SA ZAKONOM
„Ne razumem zahteve taksista koji danima maltretiraju građane jer ’Kar go’ radi u skladu sa svim propisima”, ocenio je Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta. Istakao je da „Kar go” nije taksi usluga, jer tu uslugu mogu koristiti samo članovi udruženja, ova vozila ne idu žutom trakom, nemaju taksi table i ne mogu se zaustaviti na ulici kao taksi.

– Mogu da razumem da je taksistima stavljena konkurencija, ali zamislite paralelu: kada je uveden „Viber”, da li se neki mobilni operater pobunio? – ukazao je Vujanić, dodajući da ne razume zašto bi država trebalo da podilazi interesima taksista.

 

Autor Dejan Aleksić

 

Naslovna fotografija: Sputnjik/Ivana Antić

 

Izvor Politika, 04. oktobar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u