Reakcije na Grenela: Vučić iznenađen, Tači i Haradinaj oduševljeni

Vučić je izjavio da je Grenelovo imenovanje za Beograd bila iznenađujuća vest budući da su SAD već imenovale izaslanika za Zapadni Balkan

Predsednik Aleksandar Vučić razgovaraće danas telefonom sa novoimenovanim specijalnim izaslanikom predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričardom Grenelom.

Vučić je to preneo novinarima na pres-konferenciji nakon sastanka sa kandidatima Srpske liste za izbore na Kosovu, precizirajući da će sa Grenelom razgovarati oko 14 sati i 30 minuta.

On je dodao da je Grenelovo imenovanje za Beograd bila iznenađujuća vest, podsetivši da se razgovori vode pod okriljem EU, a i da je SAD već imenovala izaslanika za Zapadni Balkan Metjua Palmera. Ukazao je istovremeno da je Grenel „ozbiljan i odgovoran Trampov čovek od poverenja“, preneo je Tanjug.

„Videćemo u kojem smeru će to da ide“, rekao je Vučić.

 

Izvor Sputnjik, 04. oktobar 2019.

TAČI I HARADINAJ ODUŠEVLjENI
Imenovanje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine pozdravili su Hašim Tači i Ramuš Haradinaj. Tači veruje da će Grenelovo imenovanje dovesti do mirovnog sporazuma koji bi mogao da rezultira srpskim priznanjem Kosova.

Tači je na Fejsbuku objavio da je imenovanje Grenela još jedan dokaz da SAD stoje uz Kosovo na svakom važnom koraku.

„Sada smo još sigurniji u proces dijaloga i u priliku da postignemo priznanje od Srbije i članstvo u Ujedinjenim nacijama i tako dovršimo međunarodnu konsolidaciju naše države. Ovo je dobra vest za region kao i za sve one koji su posvećeni održivom miru, razvoju i boljem životu svih zemalja Jugoistočne Evrope“, napisao je Tači na Fejsbuku.

Povodom imenovanja Grenela oglasio se i Haradinaj. On je na Fejsbuku napisao:

„Radićemo zajedno na bezuslovnom dijalogu kako bismo postigli međusobno priznanje u postojećim granicama.“

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo/Tanjug/Dimitrije Gol

 

Izvor Sputnjik, 04. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u