Izbori na KiM: Srpskoj listi 98 odsto, Kurti ispred Mustafe i Veseljija

Vodi Samoopredeljenje (Kurti) sa 26,03 odsto, drugi je DSK (Mustafa) sa 25,35 odsto, a treći DPK (Veselji). Srpska lista osvojila svih 10 mandata

Srpska lista osvojila je 10 od 10 poslaničkih mesta, koliko je Srbima zagarantovano u kosovskom parlamentu. Na osnovu 70,16 odsto obrađenih glasova, nakon vanrednih izbora na KiM, vodi pokret Samoopredeljenje sa 26,03 odsto. Drugi je Demokratski savez Kosova sa 25,35 odsto, a treća Demokratska partija Kosova sa 21,54 odsto. Izlaznost na vanrednim izborima 44,19 odsto.

22.40 – Novi podaci CIK-a, na osnovu 70,16 odsto obrađenog materijala: Vodi Samoopredeljenje (Kurti) sa 26,03 odsto, drugi je DSK (Mustafa) sa 25,35 odsto, a treći DPK (Veselji) sa 21,65 odsto glasova. Koalicija Ramuša Hamuša Hradinaja ima 11,74 odsto, a Fatmira Ljimaja 5,16.

22.15 – Članovi Srpske liste, pristalice i građani okupljaju se u centru Kosovske Mitrovice kako bi proslavili pobedu. U centru Gračanice pristalice Liste pobedu proslavile uz vatromet.

22.00 – Predsednik Srpske liste Goran Rakić proglasio je pobedu među srpskim strankama. Listi pripada svih 10 mandata, koliko je Srbima zagarantovano u kosovskom parlamentu.

21.40 – Najubedljivija pobeda Srpske liste u istoriji, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na konferenciji za medije u Palati „Srbija“.

21.30 – Rezultati vanrednih parlamentarnih izbora na osnovu 40 odsto obrađenih glasova: vodi DSK Ise Mustafe sa 25,28 odsto, sledi Samoopredeljenje sa 24,03 odsto i DPK Kadrija Veseljija sa 22,82 odsto. Koalicija Ramuša Haradinaja osvojila je 12,66 odsto.

21.00 – Prvi preliminarni rezultati CIK-a (14 odsto obrađenih glasova): Demokratski savez Kosova (Isa Mustafa) 22,11 odsto, Demokratska partija Kosova (Kadri Veselji) 20,79 odsto, Samoopredeljenje (Aljbin Kurti) 17,79 odsto glasova.

20.50 – Kadri Veselji, Aljbin Kurti i DSK proglasili pobedu. Čekaju se prvi preliminarni rezultati CIK-a.

20.20 – Predsednik Aleksandar Vučić obratiće se u 21.30 povodom izbora na Kosovu i Metohiji. Direktan prenos na Prvom programu RTS-a.

19.50 – Novi podaci CIK-a: Izlaznost 44,19 odsto, najviše u Obiliću i Zubinom Potoku.

19.30 – Izlaznost na vanrednim parlamentarnim izborima je 43,5 odsto, pokazuju prvi podaci Centralne izborne komisije.

19.10 – Prva izlazna anketa, koju je organizovao Klan Kosova, pokazuje da će pokret Samoopredeljenje (Aljbin Kurti) i Demokratski savez Kosova (Isa Mustafa) dobiti oko 30 odsto glasova, Demokratska partija Kosova (Kadri Veselji) 22 odsto, a koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije (Ramuš Haradinaj, Agim Čeku) 10 odsto.

19.00 – Zatvorena birališta na KiM. Počelo prebrojavanje glasova.

Deset poslaničkih mesta u kosovskom parlamentu, koliko je ukupno zagarantovano Srbima, osvojili su poslanici Srpske liste nakon vanrednih parlamentarnih izbora.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić proglasio je pobedu među srpskim strankama i dodao da je lista osvojila 98 odsto glasova u srpskim sredinama.

„U Severnoj Mitrovici Srpska lista je osvojila 98,07 odsto glasova, SLS 0,47 odsto glasova, Pokret kosovskih Srba 0,76 odsto glasova i Sloboda 0,7 odsto glasova. Ovo je pokazatelj kome Srbi veruju. Srbi veruju našoj državi, državi Srbiji i našem predsedniku Aleksandru Vučiću“, naglasio je Rakić.

Zahvalio je građanima koji su izašli na glasanje, istakavši da su time pokazali odgovornost za situaciju u kojoj se nalazi srpski narod na Kosovu.

„Takođe, želim da kažem da je ovo poraz Evropske unije, jer kada EU poziva zemlje EU na jedinstvo, onda je to demokratija. Kada Aleksandar Vučić i država Srbija pozivaju srpski narod na jedinstvo, onda to nije demokratija“, rekao je Rakić i pozvao EU da razjasni svoj stav po tom pitanju.

U centru Kosovske Mitrovice okupljaju se građani i pristalice Srpske liste koji, uz trubače, slave pobedu. U centru Gračanice pristalice Liste pobedu proslavile uz vatromet.

VODI SAMOOPREDELjENjE ALjBINA KURTIJA
Podaci kosovske centralne izborne komisije, na osnovu 70,16 odsto obrađenih glasova, pokazuju da vodi pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija sa 26,03 odsto.

Drugi je Demokratski savez Kosova Isa Mustafa sa 25,35 odsto, a treća Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija sa 21,54 odsto.

Koalicija Alijanse sa budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije, Ramuša Haradinaja i Agima Čekua, ima 11,74 odsto.

Lider Alijanse i bivši premijer Ramuš Haradinaj indirektno je priznao poraz.

Koalicija Fatmira Ljimaja osvojila je 5,16 odsto glasova.

IZLAZNOST 44,19 ODSTO
Pravo glasa na vanrednim parlamentarnim izborima imalo je 1.900.000 birača, u srpskim sredinama oko 120.000.

Centralna izborna komisija objavila je na konferenciji za medije da je izlaznost na izborima bila 44,19 odsto ili 811.683 birača. To je nešto više u odnosu na ranije izbore – na izborima 2017. godine izlaznost je bila 41, a tri godine ranije 42,5 odsto. Najveća izlaznost zabeležena je u srpskim sredinama – Zubinom Potoku, Štrpcu, Novom Brdu, Gračanici, Severnoj Kosovskoj Mitrovici.

BEZ VEĆIH NEPRAVILNOSTI
Izborni dan u srpskim sredinama protekao je relativno mirno, nije bilo većih nepravilnosti. U severnoj Kosovskoj Mitrovici tužilaštvo je odredilo zadržavanje dvema osobama, članovima biračkog odbora, zbog omogućavanja glasanja sa nevažećim dokumentom.

U albanskim sredinama bilo je problema. Kosovsko tužilaštvo saopštilo je da je do sada privedeno 20 osoba zbog različitih krivičnih dela.

NIJEDAN SAZIV DO SADA NIJE IZDRŽAO PUN MANDAT
Na izborima je učestvovalo ukupno 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisni kandidat.

Današnji izbori su sedmi po redu nakon sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine. Nijedan saziv skupštine i vlade od tada do sada nije imao pun mandat.

Izbore je nadgledalo više od 30.000 posmatrača, a Evropska unija imala je sopstvenu posmatračku misiju.

 

Izvor Kosovo onlajn/RTS, 06. oktobar 2019.

VUČIĆ: JEDNA OD NAJDRAŽIH POBEDA
Predsednik Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za medije da je Srpska lista ostvarila najubedljiviju pobedu u istoriji na izborima na Kosovu i Metohiji. Očekujem ukidanje taksi od 100 odsto na srpsku robu i nastavak dijaloga, rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić je, na konferenciji u Palati Srbija, rekao da je Srpska lista u svim srpskim sredinama na vanrednim izborima na KiM osvojila više od 98 odsto glasova.

„Imao sam i učestvovao sam u mnogo različitih pobeda na raznim izborima i kad su govorili da nemamo šanse. Ovo mi je jedna od najdražih pobeda ostvarena u najtežim uslovima, kada su i mnogi predstavnici međunarodnih organizacija i zemalja dali sve od sebe da sruše monopol Srpske liste i uticaj Beograda“, istakao je predsednik.

Srbi su, kaže, izašli na izbore više nego ikada ranije jer su želeli da pokažu ljubav prema svojoj otadžbini Srbiji. Dodao je da je „ovo najubedljivija pobeda Srpske liste u istoriji na Kosovu i Metohiji“.

„Ovo je jasan signal da su Srbi jaki, čvrsti, jedinstveni i da će čuvati svoje ime i svoje srpsko prezime“, rekao je Vučić u obraćanju nakon vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji.

Srpski narod, prema njegovim rečima, pokazao je i da mu je važno da konačno neko brine o njima, izdvaja novac i bori se za njih. Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da je sasvim sigurno da i Srbi i Albanci imaju mnogo toga zbog čega bi trebalo da razgovaraju.

„Garantujem da srpsku državu i srpski narod niko neće tako jednostavno srušiti i pobediti kao što su neki planirali“, ukazao je predsednik, izrazivši uverenje da će ko god dođe na vlast u Prištini taksu sigurno ukinuti.

„Možete da hapsite ljude što vam se ne sviđa što imaju srpske lične karte, ili šta misle o Račku, ali ne možete da im uništite ljubav prema Srbiji“, poručio je Vučić.

Rekao je da je ovo kao zaključak velika obaveza i da će država Srbija morati da radi mnogo više, bori se i brine se o njima još više. Ubedljiva pobeda Srpske liste u srpskim sredinama znači da će Lista imati 10 od 10 poslaničkih mesta, koliko je Srbima zagarantovano u kosovskom parlamentu.

„OČEKUJEM POBEDU KURTIJA, RAZGOVARAĆEMO S NjIM“
Predsednik je rekao da ne isključuje mogućnost da Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, uz glasove iz inostranstva, osvoji najviše glasova.

„Za sada vodi DSK Osmanija i Mustafe, Samoopredeljenje je drugoplasirano, ali očekujem da oni iz inostranstva dobiju puno glasova, tako da ne bih isključio mogućnost da završe na prvom mestu. To bi bila velika radost za neke od srpskih političara koji su podržavali tu partiju koja u svom programu ima stvaranje velike Albanije. Za mene nije“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je tako odgovorio na pitanje novinara kako vidi rezultate albanskih partija, budući da od toga zavisi nastavak dijaloga. Vučić je istakao da je za njega važno da može da razgovara sa legitimnim predstavnikom Albanaca.

„Bićemo spremni da razgovaramo sa legitimnim predstavnicima Albanca, ma ko to da je, nismo mi ti koji ćemo da ih biramo, nisam ja puštao Aljbina Kurtija iz zatvora nego DOS, nisam ja sarađivao sa njim nego neki drugi, ali naše je da razgovaramo sa njima i to će biti veoma teški razgovori. Nema tu velike filozofije, ne očekujte da će biti lako za nas, ali neće biti jednostavno ni za njih, ali u tome i jeste smisao pregovora – da razgovarate i da pokušate da nađete kompromisno rešenje“, istakao je Vučić.

 

Naslovna fotografija: Tanjug

 

Izvor Tanjug/RTS, 06. oktobar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u