Erdogan u poseti Srbiji; Vučić: Odnosi sa Turskom možda i najbolji u modernoj istoriji

Nakon sastanka dvojice predsednika, održana je sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, a razmenjeni su i potpisani sporazumi između dve države

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji. Na Aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a zatim je ispred Palate „Srbija“ upriličen svečani doček. Nakon sastanka dvojice predsednika, održana je sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, a razmenjeni su i potpisani sporazumi između dve države.

16.25 – Počeo je srpsko-turski poslovni forum, čime se završava zvanični deo prvog dana posete turskog predsednika.

15.25 – Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da su politički odnosi sa Turskom možda i najbolji u modernoj istoriji. Erdogan navodi da su razgovor sa Vučićem i sastanak dve delegacije bili veoma plodni.

15.15 – Turska i srpska delegacija razmenjuju potpisana bilateralna dokumenata.

14.40 – Počela sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske.

14.30 – U Beogradu boravi i čuveni turski košarkaš Hidajet Turkoglu kao član delegacije predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

13.45 – Sastali su se i članovi vlada Turske i Srbije.

12.45 – Vučić je na početku sastanka poželeo dobrodošlicu Erdoganu i konstatovao da su odnosi dve zemlje sve bolji. Erdogan je Vučiću zahvalio na gostoprimstvu.

12.25 – Ispred Palate „Srbija“ priređen je svečani doček za turskog predsednika. Uz počasni stroj Garde, svečano intoniranje himni Turske i Srbije i ispaljivanje plotuna, Erdogan je zvanično počeo posetu Srbiji.

12.00 – Predsednik Srbije dočekao je turskog predsednika na Aerodromu „Nikola Tesla“.

11.50 – Avion u kojem se nalazi predsednik Turske sleteo je na beogradski aerodrom.

Svečani doček za turskog predsednika upriličen je ispred Palate „Srbija“, a usledio je sastanak dvojice predsednika u četiri oka. Na početku sastanka, Vučić je izrazio nadu da će ova, druga poseta Erdogana Srbiji biti još plodotvornija od prethodne, dok je Erdogan je izrazio uverenje da trgovinska razmena može da premaši 1,5 milijardi evra.

Vučić i Erdogan vodili su sednicu Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, nakon čega su se obratili na konferenciji za štampu. Dvojica predsednika učestvovala su i na srpsko-turskom poslovnom forumu, na kome je prisutno 200 turskih privrednika.

Trgovinska razmena dve zemlje prošle godine je premašila milijardu evra, u poslednjih devet godina porasla je za 200 odsto. Procenjuje se da su turske investicije u Srbiji dostigle 200 miliona evra. Očekuje se otvaranje još pet kompanija.

Drugog dana posete, predsednici Vučić i Erdogan biće domaćini na Trilateralnom samitu Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, nakon koga su predviđene zajedničke izjave za medije. Jedan od najvažnijih momenata posete Erdogana biće svečano obeležavanje početka radova na izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo.

 

Izvor RTS, 07. oktobar 2019.

„ODNOSI SA TURSKOM MOŽDA I NAJBOLjI U MODERNOJ ISTORIJI“
Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da su, zahvaljujući predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, politički odnosi sa Turskom izuzetno dobri i da je uspostavljeno poverenje između dve zemlje. Erdogan je poručio da se sa predsednikom Vučićem dogovorio o dve milijarde dolara robne razmene kao kratkoročnom cilju i o pet milijardi kao dugoročnom cilju.

Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije sa predsednikom Turske rekao da su politički odnosi dve zemlje izuzetno dobri.

„Zahvaljujući zalaganju Erdogana i poslednjih istupa u Srbiji, uspostavljeno je poverenje dve zemlje, zato danas gradimo možda i najbolje odnose u savremenoj istoriji. To znači da to radimo u interesu i jednog i drugog naroda“, istakao je predsednik na konferenciji sa Erdoganom, koji je u poseti Srbiji.

Sa Turskom želimo da gradimo samo mir i najbolje odnose, rekao je Vučić istovremeno podsećajući na reči ubijenog kralja Aleksandra Karađorđevića. Predsednik je izrazio zadovoljstvo zbog posete Erdogana i poručio da se nada će turski predsednik češće dolaziti u Srbiju.

„Svaki dolazak Erdogana dodatno podstakne razvoj odnosa, dramatično poveća trgovinsku razmenu, kulturnu razmenu, dolazi do povećanja broja turista i neuporedivo bolje saradnje“, istakao je Vučić.

„TRGOVINSKA RAZMENA UVEĆANA ZA 13 ODSTO“
Kada je reč o ekonomskoj saradnji dve zemlje, predsednik je rekao ona značajno napreduje.

„Poslednji put kad smo se obratili, trgovinska razmena je bila oko 800 miliona evra, i rekli smo da je cilj milijarda. Već krajem 2018. bila je milijardu i 200 miliona evra. A ove godine za prvih osam meseci veća je za 13 odsto nego prošle godine. To govori kako dramatično idu odnosi“, istakao je predsednik.

I srpski uvoz i izvoz se, kaže, povećavaju.

„U poređenju sa periodom pre deset godina, izvoz je uvećan sedam puta. To govori šta smo sve uradili, naravno i da je uvoz povećan višestruko i on danas iznosi preko 750 miliona evra“, dodao je predsednik.

Zahvalio je turskoj strani što je omogućila izvoz goveđeg mesa u Tursku što, kaže, omogućava zaustavljanje daljeg pada stočarske proizvodnje.

„ZAHVALNOST JER TURSKA POKLANjA PAŽNjU Z. BALKANU“
Predsednik je istakao da je od posebnog značaja sutrašnja trilaterala sa predsednikom Turske i predstavnicima BiH, jer to ima ogroman uticaj i značaj posebno u trenucima kada je sve, kaže, prilično trusno i kada jedna iskra može da napravi mnogo problema u regionu.

„Za nas je od izuzetnog značaja što sa Turskom možemo da razgovaramo sa BiH. Postoje predlozi da napravimo sledeće godine kvadrilateralu, da dodamo Rusku Federaciju. Mislim da je moguće da i to održimo“, objasnio je predsednik Srbije.

Podsetio je da je poslednji put kada je Erdogan bio u Srbiji, kada su zajedno posetili Novi Pazar, turski predsednik dočekan ovacijama, dok su njega samo Srbi pozdravili aplauzom.

„Na početku nisam dobio aplauz Bošnjaka, ali kada sam govorio o tome šta radimo zajedno i obećao da ćemo da izgradimo sve, dobili smo aplauz. Ljude ne zanimaju sukobi, neće da se tako nešto ponovi, već hoće da žive u miru i da imaju drugačiju budućnost. Zato sam zahvalan Turskoj i predsedniku Erdoganu“, rekao je Vučić.

Izrazio je zahvalnost što Turska pokazuje koliko joj je značajan Zapadni Balkan i što posvećuje našem regionu toliku pažnju.

ERDOGAN: PLODNI RAZGOVORI, POTPISANO DEVET SPORAZUMA
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan istakao je da su imali plodne razgovore, kao i da tome svedoče sporazumi potpisani između dve delegacije. Naglasio je da su ti sporazumi dodatno „ojačali ugovornu osnovu naših odnosa i da je naša saradnja dostigla izuzetan nivo“.

„Potpisano je devet sporazuma i oni ukazuju na to koliko je plodan bio sastanak našeg Saveta za visoku saradnju i ovakva efikasnost i ovakvi ishodi su ostvareni od strane naših ministara“, rekao je Erdogan.

Ukazao je da su postavili nove ciljeve, kao i da su se pored bilateralnih odnosa posvetili i regionalnim pitanjima. Rekao je da će se danas sastati i sa privrednicima koji sve više ulažu u Srbiju, kao i da će tokom njegove posete otvoriti šest fabrika i položiti kamen temeljac za jednu fabriku.

„Naši poslovni ljudi dodaju nove investicione aktivnosti onima koje već imaju u Srbiji i ja bih želeo da vidim nastavak tih aktivnosti“, rekao je Erdogan.

Naglasio je da je obnovljeni sporazum o slobodnoj trgovini nedavno stupio na snagu. Sa predsednikom sam postavio cilj dve milijarde dolara robne razmene kratkoročno i pet milijardi dugoročno, dodao je Erdogan.

„I ovaj sporazum će da nam dodatno pomoći da postignemo te ciljeve“, naglasio je Erdogan.

Podsetio je da je Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) sprovela ne samo aktivnosti pomoći, nego je preduzela i 257 projektnih aktivnosti čija ukupna vrednost prevazilazi 30 miliona dolara.

Ukazao je da se srpska strana saglasila sa turskim zahtevom da se otvori generalni konzulat u Novom Pazaru i da je na tome zahvalan. „U ime mog naroda i građana Novog Pazara, želeo bih da zahvalim i nadam se da će generalni konzulat biti od koristi“, dodao je Erdogan.

„TURSKA NASTAVLjA DA IGRA KONSTRUKTIVNU ULOGU“
Turska će nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u stabilnosti i dobrobiti Balkana, rekao je turski predsednik.

„Mi podržavamo evroatlantski smer regiona i mi pokušavamo da pomognemo zemljama regiona da postojeće probleme ostave za sobom i da dalje prošire svoj dijalog i saradnju“, rekao je Erdogan.

Zbog toga ističe i važnost sutrašnjeg trilateralnog sastanka Srbije, BiH i Turske, koji već dugo nije održan. Naveo je da će postaviti kamen temeljac na deonici Sremska Rača – Kuzmin auto-puta Beograd–Sarajevo i da će to biti „novi most mira koji će povezivati srca u regionu“. „To će preneti značajnu poruku za ceo region“, dodao je Erdogan.

Turski predsednik se nadovezao na to što je Vučić citirao šta je o Turskoj pre 90 godina rekao kralj Aleksandar, da su neprijateljstva sa Turskom završena, a da će se sada raditi samo na saradnji.

„Uvaženi prijatelju, pomenuli ste da je pre 90 godina kralj Aleksandar imao prelepu želju i upravo sada predsednik Aleksandar uviđa ovu želju i verujem će on na tome raditi i želim da Vas pohvalim s tim u vezi“, rekao je Erdogan.

Naveo je i da su on i Vučić obišli izložbu turskog arhiva, iskoristivši priliku da kaže koliko je ponosan na taj arhiv i najavio da se nada da će do 29. oktobra biti otvorena u predsedničkom kompleksu i biblioteka sa pet miliona tomova knjiga i koja je pripremljena, kao i Arhiv, u digitalnom okruženju.

Turski predsednik je i izrazio zadovoljstvo što je u poseti Srbiji posle dve godine i to na 140. godišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve države.

VUČIĆ: „TRLjAO“ BIH RUKE SAMO U SLUČAJU KOMPROMISA
Predsednik je poručio, komentarišući opaske iz hrvatskih medija, da je on jedini „koji trlja ruke“ zbog rezultata na izborima na Kosovu i Metohiji, da bi to radio samo ukoliko bi bilo postignuto kompromisno rešenje sa Albancima, koje je, naglašava, još daleko.

Naveo je da su Srbi dobili potreban legitimitet za pregovarački proces i da se sada čeka formiranje vlade u Prištini sa predstavnicima koje su izabrali Albanci.

„Mi ćemo da razgovaramo i pregovaramo, nemamo problem sa tim, želimo da postignemo dogovor u budućnosti“, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara upućeno turskom predsedniku – da li sada bolje nego ranije razume da nisu dobra rešenja u kojima neko dobija sve a neko ništa – Vučić je rekao da se Turska ponašala u skladu sa svojim interesima, a da Srbija neće dobiti ništa dobro, niti će biti pametnija ako deli packe i drži pridike Turskoj.

„Naši interesi po tom pitanju su i dalje različiti, ali mu hvala na tome i to je veliki pomak, što je prihvatio da svako moguće rešenje koje bismo mi postigli sa Albancima bude prihvatljivo za Tursku“, rekao je Vučić.

Erdogan je potom zahvalio Vučiću na tom odgovoru.

„Moj prijatelj je dao najprikladniji odgovor“, rekao je Erdogan.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Predsedništvo

 

Izvor Tanjug/RTS, 07. oktobar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u