N. Kecmanović: Kakve veze ima Sebija Izetbegović sa Deklaracijom SDA?

Nagađa se da je baš ambiciozna, promućurna i ne baš skrupulozna doktorica Sebija kumovala Bakirovom agresivnom zaokretu u Deklaraciji SDA

Na petom završenom Kongresu SDA počela je jedna nova politička karijera. „Zvijezda je rođena“, a zove se Seka Gađević, po zanimanju doktorica, porijeklom iz Crne Gore.

Izvan BiH bi malo ko i u ljekarskim krugovima u tom imenu i prezimenu prepoznao da se uopšte radi o muslimanki/Bošnjakinji, a kamo li da je riječ o Sebiji udatoj Izetbegović i supruzi Bakira, predsjednika stranke i nacionalnog lidera.

Deklaracija SDA, koju je izložio stari/novi predsjednik i koja je ušla u partijski program stranke, naišla je na toliko odobravanje u četiri bošnjačka kantona i na negativne reakcije u RS i „HB“, te susjednim maticama, pa čak i dijelu (SAD i EU) međunarodne zajednice, da su nezapaženo prošli neki „detalji“ iz kongresne dvorane.

Prilikom izbora moćnog Izvršnog odbora vladajuće partije, najveći aplauz je dobila doktorica Sebija Izetbegović. Dr Sebija je, istina, i do sada bila član Glavnog odbora SDA, ali malo prisutna i još manje aktivna jer je u ovom širokom i više titularnom tijelu mogla da čuje partijske direktive predsjednika, o kojim je već diskutovala kod kuće.

Ne treba, međutim, zaboraviti da se na Izvršnom odboru stranke, prilikom šire selekcije kandidata za aktuelno Predsjedništvo BiH, nakratko bilo pojavilo njeno ime. Da li je to bio neki poltron iz Bakirovog okruženja koji je predložio kandidata koji se teško odbija, ili pak neki protivnik koji je htio da ga navuče na tanak led?

Ko bi ga znao!

Bakir više nije mogao da se kandiduje, pa je tražio privremenu zamjenu u lojalnoj osobi koja će znati da ga sluša i bez ambicije za više od jednog mandata. Kao što je njegov babo Alija, koga u svemu oponaša, pronašao pitomog rođaka iz Šamca Sulju Tihića da pričuva stolicu dok Bakir ne sazri, tako je sada možda i sam Bakir pomislio na svoju privrženu hanumu. Ali, nekog daidžića, amidžića ili tetića iz provincije nije bilo teško otpustiti, a kako svojoj „boljoj polovini“ uskratiti i drugi mandat?

Šefik Džaferović je imao „kvalitet“ čovjeka pod manom koga se lako kutarisati. No, možda je Sekina kandidatura ipak bio samo probni balon za njeno lansiranje u visoku politiku.

Kako god bilo, Sebija se ubrzo taktički povukla, da bi se na velika vrata pojavila na kongresu i uz aplauz veći od svih, popela u vrh partijske hijerarhije. U međuvremenu je, kako pišu sarajevski portali, državnim kolima i uz policijsku pratnju obilazila federalne opštine (Travnik, Konjic, Tuzlu i dr.) sa predavanjem „O ulozi bošnjačke žene u politici“.

Mnogi su se vajkali što je prepustila mjesto blijedom Šefiku Džaferoviću koji je pod hiopotekom pokolja Srba u zoni njegove policijske odgovornosti, tako da Bošnjake praktično zastupa, ćafir Komšić. Ni vajkanje, kao ni aplauz kongresnih delegata, nisu bez osnova jer doktorica Sebija je u kantonalnom zdravstvu uspostvaila nezapamćenu ličnu vladavinu.

Oslonjena na udato prezime i muževljevu moć, te „žrtvujući rad u struci“ uspjela je da sa klinike i medicinskog fakulteta rastjera sve suparnike sa neuporedivo većim profesionalnim referencama, iskustvom, statusom i ugledom. Pri tome valja imati u vidu da istaknute ljekare svugdje štiti Eskupalov autoritet, a kod bosanskih muslimana posebno. Hećim je zanimanje koje svaka nana i nena priželjkuje za svoje potomke.

Na Sebijinom spisku nepoželjnih našli su se čak i oni koji imaju veliku referencu plus. Prof dr Faris Gavrankapetanović je, kao sin Munira – mladomuslimana, pored žive i zdrave snaje, bio lični ljekar rahmetli Alije. Dr Bakir Nakaš je sin profesora Abdulaha Nakaša, glavnog hirurga Armije BiH, po kome se zove vojna bolnica u Sarajevu. Prof. Senka i dr Šanko su djeca u čaršiji omiljenog visokog komunističkog funkcionera Munira Mesihovića.

Naravno, bilo je pobuna u zdravstvenim ustanovama, medijskih protesta, ličnih apela javnosti, ali doktorica Sebija je, korak po korak, sve zdravstene institucije stavila pod papuču.

Više nema nijednog direktora klinike, načelnika odjeljenja, šefa katedre, koji joj nije po volji. A za tako nešto je, pored ostalog, neophodna i politička sposobnost određene vrste, koja je očito oduševila delegate kongresa SDA, pa su to i izrazili gromoglasnim aplauzom.

Kao da su htjeli da kažu: „Eh, kada bi Bakir umio da drma jedinstvenom Bosnom kao što Sebija vedri i oblači u sarajevskom zdravstvu gdje bi nam bio kraj“ Stari Izetbegović je svoju djecu, da ih sačuva od vlastitih iskušenja, držao daleko od svoje ilegalne borbe za islamsku državu.

Ćerka miljenica Sabina, koja je tokom rata stalno bila uz babu, išla je na omladinske radne akcije, a sin Bakir je izabrao arhitekturu. Tek se po završetku studija i duže prakse, sticajem okolnosti, više po naslijeđu no po afinitetu, našao u politici. Prenoseći vlast Tihiću, Alija mu je, navodno, rekao da Bakir nije dovoljno iskusan, odlučan, politički zreo … A sada ga prati i negativno poređenje sa slavnim ocem.

Nagađa se da je baš ambiciozna, energična, promućurna i ne baš skrupulozna doktorica Sebija kumovala Bakirovom agresivnom zaokretu u Deklaraciji SDA. Na zvaničnoj fotografiji sa kongresa u prvom planu su njih dvoje pri glasanju za predsjednika stranke. Bakir-efendija suzdržan, a Sebija-hanuma visoko podignute ruke za svoju „slabiju polovinu“.

Da li će mu biti radikalna podrška? Ili će iskoračiti? Ili će biti tandem? U svakom slučaju, vlast će ostati u porodici. Izetbegovići će naslijediti Dizdareviće i Pozderce, a u zdravstvu će malo odahnuti.

 

Autor Nenad Kecmanović

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Sve o Srpskoj, 05. oktobar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u