Priča se priča da Huti dolaze

Deluje da su novi napadi na Rijad neizbežni. Ulicama Saudijske Arabije šire se glasine da se Huti neće zaustaviti dok ne stignu do Meke

Nikad ne potcenjuj moć bumeranga. Prestolonaslednik Muhamed bin Salman (MBS), de fakto glava vladajuće dinastije Saud, upravo zuri u taj zloslutni, kobni ambis koji su otvorili Huti iz Jemena.

Proteklog vikenda, portparol Oružanih snaga Jemena general Jahja al-Sari, hladnokrvno je objasnio kako je Ansaralah, poznat još i kao pobunjenički pokreti Huta, uz pomoć onoga što Jemenci nazivaju „narodni odbori“ (oružane grupe jemenskih plemena kao zamena za oružane snage; prim. prev.) zarobio tri saudijske brigade sa ukupno 2400 zapuštenih, dezorganizovanih vojnika, a uz to i plaćenike iz Jemena i Sudana, kao i nekoliko stotina borbenih vozila. Prema tvrdnjama Ansaralaha, ubijeno je najmanje 500 saudijskih vojnika. (Zvanični predstavnik oružanih snaga koalicije predvođene Saudijskom Arabijom odbacio je takve navode.)

Bio je ovo deo operacije odlučno nazvane „Božija pobeda“ sprovedene u provinciji Nardžan, u Saudijskoj Arabiji, severno od granice sa Jemenom. Huti, koji su u taktičkom i strateškom smislu puno naučili od boraca Hezbolaha, pohvalili su snage mudžahedina i „narodnih odbora“ koji su učestvovali u operaciji „Božija pobeda“.

LOŠA VEST ZA MONARHIJU
Pukovnik Pat Leng iznosi u svom blogu prilično korisno zapažanje u vezi zarobljenih saudijskih vozila. Neka od njih su pripadala Saudijskoj nacionalnoj gardi (SANG): „Pretpostavljam da su ove trupe bile u sastavu modernizovane SANG, na čijoj obuci i opremanju su SAD predano radile više od 50 godina. Tako olaka predaja ovih Beduina jako je loša vest za saudijsku monarhiju.“

Nardžan, mesto ove uspešne racije, je provincija sa većinskim šiitskim stanovništvom. Ali za razliku od Istočne provincije, gde je stacionirana glavnina saudijske naftne industrije i gde su zastupljeni Dvanaesto-imamski šiiti (pristalice vere o dvanaestorici imama, koji iščekuju ponovni dolazak poslednjeg od njih, Mahdia, koji će svet učiniti pravednijim) u Nardžanu su većina ismailiti. Oni su se donedavno delimično prilagođavali dinastiji Saud, snažno anti-šiitski nastrojenoj. Ali više ne. Kao što sam već izveštavao, uspeh sve smelijih operacija Huta unutar Saudijske Arabije moguć je isključio uz pomoć temeljnih informacija sa terena.

Što se tiče ofucanih zarobljenih saudijskih vojnika oni su – kako je potvrdio Muhamed al-Buhajti, pripadnik političkog krila Huta – pretežno takfiri, odnosno istinski vernici koji među braćom muslimanima vide legije nevernika, tj. otpadnika od pravog islama koji zaslužuju smrtnu kaznu – i džihadisti.

Huti se spremaju za ofanzivu

U Bejrutu sam puno vremena proveo u temeljnom razgovoru sa Hasanom Alijem Al-Emadom, intelektualcem, političarom i sinom uticajnog jemenskog šejka, koji pod svojom komandom drži 12 plemena. On je najpre i sam bio zaidit (sledbenik umerene šiitske sekte; prim. prev.), al-Emad je uz pomoć drugih jemenskih izvora potvrdio da su glavni akteri zapravo bili iz pokreta Huta – a ne samo pleme Huti koje je samo jedno od mnogih zaidi plemena u severnom Jemenu. Glavni grad – Sanu – preuzeo je pokret Huta, a ne isključivo pleme Huti.

Ovo je od suštinske važnosti za razumevanje činjenice da je do sada veći deo severnog Jemena čvrsto stao uz pokret Huta – koji se još naziva i vladom severnog Jemena. Nije teško prognozirati da bi ovaj pokret na kraju mogao ujediniti ogromnu većinu Jemena protiv dinastije Saud.

ŠTA SMERA MUHAMED BIN ZAJED?
Al-Emad je imao veliku želju da istakne da je jedini objedinjujući činilac u vrtoglavo složenim mozaiku jemenskih plemena zajednička borba protiv stranog agresora – u ovom slučaju serijskog bombaša koji je, prema izveštajima UN, od 2015. Godine, odgovoran za izazivanje najveće humanitarne krize na svetu. Izneo sam Al-Emadu svoje zapažanje da je šablon jemenskih plemena jako sličan avganistanskom. Očito da je uživao u ovom poređenju.

Al-Emad je takođe potvrdio da se plaćenici koji se bore u južnom Jemenu masovno pridružuju pokretu Huta. Biće to još veći izazov za tzv. „koaliciju“ koja bombarduje Jemen još od 2015. a koja je sada svedena na dinastiju Saud, nakon što su se UAE odlučili za „pregovore“. Na terenu, situacija je zapravo još mutnija. Tačno je da se Huti – koje podržava Iran – bore protiv Rijada, ali oni se istovremeno bore i protiv ostataka Al Kaide i ponekog džihadiste Daeša. Dinastija Saud stvara iluziju kako i oni čine istu stvar, a zapravo ne rade ništa.

Uz to, Huti takođe vode borbe protiv Prelaznog veća juga, formiranog pre samo dve godine. Reč je o secesionističkoj organizaciji koja želi nezavisni Južni Jemen. Ipak, Prelazno veće juga je pre svega peta kolona UAE, koju finansira i naoružava Abu Dabi. Šta onda vrhovni gospodar Abu Dabija, Muhamed bin Zajed (MBZ), inače mentor MBS-a, namerava da uradi u Jemenu? Pratite trag novca (nafte).

Ono što je zaista važno, jeste potpuna kontrola strateški izuzetno značajnog Bab-el-Mandeb moreuza, koji povezuje Crveno more sa Adenskim zalivom. Sve se vrti oko trgovine naftom i povezanošću. Kina koja ima bazu u obližnjem Džibutiju pomno prati sve što se događa u Adenu i južnom Jemenu.

U međuvremenu, jemenska „vlada“, koju vodi predsenik Abd Rabu Mansur Hadi, ostaje besmislena imaginacija. Jedino što Hadi zapravo radi jeste pružanje podrške Prelaznom veću juga u borbi protiv Huta. Postoji još jedna fascinantna naftna računica. Hadi zapravo premešta svoje vojne operacije u mitski grad Marib, čuvenu prestonicu Bilkis antičke Kraljicu od Sabe.

Ruševine biblijskog grada Marib u Jemenu

Slično Frojdovoj paraleli između slojeva podsvesti i ruševina rimske civilizacije, postoji bezbroj prekrivenih mesta poput Mariba u veličanstvenoj jemenskoj istoriji. Marib je bio prvobitna prestonica Arabije Feliks, koju su veličali eminentni istoričari poput Strabona i Diodorusa Sikulusa, a koji je slao hiljadu talenta (antička jedinica za masu; prim. prev.) tamjana godišnje u Vavilon, za svečanost gozbe u čast Baala (antičko božanstvo mnogih bliskoistočnih plemena; prim. prev.), ili bi prodavali slonovaču, zlato i kožu leoparda za karavane kraljice Egipta, Hatšepsut.

Fokus Mariba usmeren je ka Rub el Haliju – nepreglednom pustinjskom vakuumu – dok sanja o novom arapskom carstvu – kojim svakako ne bi vladala dotrajala, korumpirana i izrazito neuka dinastija Saud. A tu se ponovo vraćamo na perspektivu Ujedinjenih Arapskih emirata. Marib je igrom slučaja i zemlja porekla šeika Zajeda, oca MBZ. Iz tog mesta potiče njegovo pleme. Šejk Zajed je 1970. godine zapravo finansirao čitav tim arheologa i poljoprivrednih inženjera koji su radili na oživljavanju Mariba. Danas, kao neko ko vuče konce iz senke u ime gubernatora Mariba, Sultana al-Aradaha, MBZ bi želeo da kontroliše ovu oblast kako bi konačno ispunio tatin san. Problem leži u tome što mu Huti to nikada neće dozvoliti.

PUSTINjA KRIJE SVE TAJNE
Pokušati da se odgonetne ova jemenska zagonetka isto je što i izgubiti se u Borhesovom lavirintu ogledala. Zapravo u piramidi ogledala. U Bejrutu sam imao tu privilegiju da razmenim nebrojane priče sa svojom prijateljicom, princezom Vitorijom Alijatom sa Sicilije, oličenjem opuštene, moderne aristokratije, cenjenim islamologom i prvim italijanskim prevodiocem Gospodara prstenova (Tolkin se oduševio prevodom).

Vitorija, koja je prevela naše razgovore sa Al-Emadom, ljubazno mi je ustupila jedan od retkih preostalih primeraka prvog izdanja Garzantija, njenog očaravajućeg dela Harem, iz 1980. godine; studiju o ženama u arapskom svetu, u formi dnevnika sa putovanja. U njemu sam naišao na jedan borhesovski odlomak Hasana ibn Ahmada al-Hamdanija, napisan još davne 935. godine n.e. u Sani: „Negde u pustinjskom pesku zakopana je obrnuta piramida; ona krije istinu ljudskog roda. Istina je zakopana u pustinjskom pesku, pa će tako onoga ko je slučajno otkrije ljudi smatrati za ludaka kome je mozak ispario od usamljenosti i sunca.“

Činjenica da divljaci iz dinastije Saud nastoje da unište Arabiju Feliks – sedište veličanstvene, hiljadugodišnje pustinjske civilizacije i čuvara znanja – govori mnogo o vremenu u kojem živimo, punom kiča i neukusa. Pravi Jemenci prozreli su taj plan. U prozaičnom smislu, nakon neverovatnog napada na Abkaik, koji je promenio odnos snaga na terenu, pokret Huta je preko predsednika Vrhovnog političkog saveta Jemena, Mahdi al-Mašata, ponudio primirje MBS-u. Njegovo okruženje prihvatilo je samo „delimičnu“ obustavu brutalne kampanje bombardovanja. Dakle, odvažnije operacije pomoću dronova i kuds-1 krstarećih raketa su neizbežne. Kao što je Buhaiti konstatovao, „oni će se usmeriti na još važnija, kritična saudijska postrojenja“.

Naznaka onoga što se sprema bio je požar u Džeda železničkoj stanici, koja je čvorište Bin Salmanove brze pruge dužine 300 kilometara i vrednosti preko sedam milijardi dolara, između Meke i Medine. Ulicama Arabije šire se glasine da se Huti neće zaustaviti dok ne stignu do Meke.

Hadžiluk u Meki

Što se tiče jemenskih kuds-1 krstarećih raketa, evo jedne izuzetne tehničke analize koja dolazi sa presudnim uvidom i osvrtom na tvrdnje Ujedninjenog Kraljevstva, Nemačke i Francuske da Iran stoji iza nedavnih napada na saudijska naftna polja: „Zanimljivo je da Pentagon nije optužio Iran za ovaj napad i da je uzdržan u ocenama, znajući vrlo dobro da su ove krstareće rakete došle sa teritorije koju drže Huti.“

Nakon napada dronovima na Abkaik i operacije „Božija pobeda“, reći da se MBS zaglavio u močvari sopstvenih grešaka bio bi eufemizam. Nemilosrdno bombardovanje Jemena tokom više od 4 godine njegovog mandata kao ministra odrbane, vratiće mu se kao sopstveno čedo, Frankenštajn. U Bejrutu sam takođe proveo sate i sate raspravljajući o unutrašnjoj močvari saudijskog društva, sa analitičarima organizovane opozicije, koji vode internet stranicu „Saudijska stvarnost“.

Rekli su mi, između ostalog, da je novinar Džamal Kašogi ubijen zato što je saudijski konzul u Istanbulu preterao sa dozom injekcije koja je trebalo da ga parališe. Kašogi je potom raskomadan, a odsečeni delovi tela su potom spaljeni. Stoga ne čudi što njegov leš nikada nije pronađen. Razvoj događaja unutar Saudijske Arabije opozicija vidi kroz prizmu da je MBS Trampov čovek u Rijadu – zbog nafte – dok bi CIA, poput Kašogija, radije sarađivala sa ustavnom monarhijom i imala svog čoveka na vrhu lanca upravljanja.

Vlada potpuna nestabilnost. Jedino što je sigurno jeste da će Huti nastaviti da vrše ofanzivne vojne akcije unutar Saudijske Arabije ukoliko MBS ne obustavi svoj svirepi rat. U suprotnom, bilo bi mu bolje da rezerviše kartu u jednom pravcu za London.

 

Preveo Luka Ugrica

 

Izvor Asia Times

Svet
Pratite nas na YouTube-u