Protesti u Ukrajini protiv Zelenskog zbog „kapitulacije“ pred Rusijom

Preko 15.000 demonstranata zatražilo je od šefa držae Vladimira Zelenskog da odbaci „formulu Štajnmajera“

Više hiljada ukrajinskih nacionalista i neofašista protestovalo je na kijevskom Majdanu (trgu) Nezavisnosti protiv pristajanja vlasti da Donbasu da široku autonomiju.

Protest je organizovao „Pokret otpora kapitulaciji“, a učesnici – njih preko 15.000 (policija je objavila da ih je bilo „oko 10.000“) – zatražili su od šefa države, Vladimira Zelenskog, da odbaci „formulu Štajnmajera“ koja tu autonomiju Donbasu garantuje od momenta održavanja izbora „po ukrajinskim zakonima“.

Prvi govornik na protestu – bivši poslanik Borislav Bereza – rekao je:

„Okupili smo se zato što je naša zemlja u opasnosti. Ova vlast je može dovesti do kapitulacije“.

Naredni govornici su upozoravali da „formula Štajnmajera“ vodi Ukrajini ka federalizaciji, što će za nju biti ravno raspadu i kapitulaciji. Naravno: pred Donbasom i Rusijom.

Među učesnicima protesta bili su i pripadnici Desnog sektora, glavne organizacije ukrajinskih ekstremnih nacionalista-rusofoba, i političari iz partije bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka Evropska solidarnost i Glas.

Zelenskom je sa protesta poručeno da „Ukrajinci neće pristati ne samo na kapitulaciju i posebni status Donbasa nego ni na mirenje sa Rusijom pod njenim uslovima“. Od šefa države je zastražreno da dođe u parlament i „razjasni svoju poziciju povodom Donbasa“. Uz otvorenu pretnju:

„Ako izdaš Ukrajinu – bićeš zbačen. Ukrajina je iznad svih i iznad svega!“

„Pokret otpora kapitulaciji“ je na kraju protesta objavio: „Spremni smo za akciju. Spremajte se, jesen će biti vruća“.

Po završetku protesta, koji je proglašen „upozorenjem državnom vrhu“, njegovi učesnici su u koloni otišli do rezidencije Zelenskog.

Pred njom su Zelenskom dovikivali: „Odbij, Zelenko!“, „Kijev je protiv kapitulacije“, „Ne damo nacionalne interese!“, „Slugo izlazi – narod je stigao!“ (aluzija na to što se partija Zelenskog zove Sluga naroda).

 

Naslovna fotografija: lastiv.com

 

Izvor Fakti, 06. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u