V. Prebiračević: Gretenizam – opasnost u najavi

Sve ovo je obična igra koja se vodi radi otimanja ogromnog kapitala, resursa, i još veće globalne moći. I tu je zapravo „kvaka“

Čovečanstvo ovih dana svedoči stvaranju fenomena koji bi lako mogao promeniti svet do neprepoznatljivosti. U centru tog fenomena je mala Greta Tunberg, dečji borac protiv klimatskih promena.

Ona je, tobože, zabrinuta za budućnost sveta, prešla sedam mora i gora kako bi za govornicom Generalne skupštine UN skrenula pažnju na opasnosti koje prete savremenom čoveku. Ova dečija ikona, kojoj se daje nezapamćeni publicitet ravan holivudskom blokbasteru, trebalo bi da posluži kao sredstvo za sprovođenje opasne agende koje svet, čini se, nije svestan do kraja.

Kada već pominjemo Holivud kao svojevrsnu fabriku laži i manipulacije, podsetiću vas na to da su njegova filmska ostvarenja neretko korišćena kao moćno sredstvo za ideološki obračun Amerike protiv tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Naravno da su svi ti filmovi poslužili i kao uspešan mehanizam za mobilizaciju celokupnog američkog javnog mnjenja za potrebu nemilosrdne borbe protiv „komunističke pošasti sa Istoka“.

Danas se mobilizacija svetskog javnog mnjenja vrši po pitanju buđenja svesti o potrebe zaštite životne sredine. Jasno je da u svemu tome ne bi bilo ničeg spornog da na tu svest ne apeluju upravo oni čija je nezajažljiva želja za kapitalom dovela do urušavanja postojećeg svetskog ekosisitema. Danas su oni, vešto prerušeni u različite tzv. ekološke NVO ili zelene korporacije, osmislili donekle drugačiju taktiku kako bi ponovo prevarili svet, a ovog puta uspostavili vlast, kontrolu i monopol nad bolnim pitanjima zaštite životne sredine.

Shvatili ste da Greta projektovani i istureni pi-ar ovih organizacija, koja ima zadatak da iznudi pristanak svetskog javnog mnjenja kako bi suverenitet nad svetskim ekositemom prešao u ruke krupnog kapitala.

Interesantno je i to da bi bauk koji kruži planetom a koga oslovljavaju kao „klimatske promene“, trebalo da disciplinuje manje, nerazvijene zemlje koje se sve više, u različitim naručenim izveštajima, tendeciozno označavaju kao glavni zagađivači planete. S tim u vezi, pre nekoliko dana je u jednom domaćem dnevnom listu prenet interesantan „nalaz“ prema kome je Srbija svojevrsni prvak u proizvodnji ugljen – dioksida na svetskom nivou, čime je označena kao glavni krivac za nastupajuće i preteće klimatske promene. Nikada kraja paradoksima, ali srećom ili nesrećom, mi smo se već na takva žigosanja odavno navikli.

Zato, ako imamo u vidu sve gore izneto, ne bi trebalo isključiti mogućnost da u nekoj bližoj budućnosti, na krilima svih ovih pritisaka, bude formiran neki novi tzv. klimatski MMF sa zadatkom da u ime očuvanja navodne globalne klimatske ravnoteže oporezuje male, ionako već osiromašene i nerazvijene zemlje. Kada već same nemaju svest o potrebama korišćenja čistih tehnologija, onda je tu svetska klimatska vlada da to nametne i da je skupo naplati.

Zaključak je nedvosmislen za sve one koji nastoje da trezveno analiziraju aktuelne svetske procese. Radi se, iznad i pre svega, o vrhunskom licemerju. Dakle, isti oni koji su klimu nepovratno poremetili besomučnim zagađivanjem i besprizornim otimanjem neobnovljivih prirodnih resursa, sada se javljaju kao navodni globalni ekološki svetonazor.

Naravno, sve ovo je samo početak jednog procesa čiji bi kraj mogao da bude monstruozan, a mala Greta je ništa drugo do megafon kroz koji govore interesi moćnika. Ne bi trebalo da čudi da za sve ovo što radi, mala Šveđanka „zasluži“ Nobelovu nagradu, kao što se to svojevremeno „desilo“ i Baraku Obami koji je zbog toliko započetih ratova zaslužio Nobelovu nagradu za mir.

Sve ovo je obična igra koja se vodi radi otimanja ogromnog kapitala, resursa, i još veće globalne moći. I tu je zapravo „kvaka“. Svaki novi glas podrške za gretenizam, mogao bi se vrlo brzo pokazati kao običan kretenizam, koji će nas, pre ili kasnije, skupo koštati.

 

Autor Vladimir Prebiračević je direktor Srpsko-ruskog centra „Majak“

 

Naslovna fotografija: Timothy A. Clary/AFP/Getty Images

 

Izvor Novi Standard

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u