Kina Srbiju vidi kao ključnog partnera u razvoju inovacija

„Digitalizaciju vidimo kao put za stvaranje bogatijeg i prosperitetnijeg društva za sve nas“, poručila je premijerka Brnabić

Premijerka Ana Brnabić rekla je, na otvaranju četvrte konferencije Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija, da učešće ministra za nauku i tehnologiju Kine šalje snažnu poruku da ta zemlja vidi Srbiju kao ključnog partnera u razvoju inovacija. Potpisana Beogradska deklaracija o inovacijama.

Ana Brnabić je istakla da „Srbija želi da podrži širu saradnju u regionu i celoj CIE kada je reč o razvoju veštačke inteligencije, robotike i digitalizacije“.

„Digitalizaciju vidimo kao put za stvaranje bogatijeg i prosperitetnijeg društva za sve nas“, poručila je premijerka.

Brnabićeva je podsetila na kinesku mudrost – kada duva jak vetar neko gradi zid, a neko vetrenjču, i izrazila očekivanje da će vetar globalnih tehnoloških promena biti usmeren u vetrenjače.

Ona je učesnicima konferencije poželela dobrodošlicu u ime Vlade Srbije i prenela dobrodošlicu i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je bio sprečen da prisustvuje otvaranju konferencije zbog posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana. Brnabićeva je istakla da je predsednik Vučić dao veliku podršku održavanju te konferencije u Beogradu, čiji je Srbija domaćin.

Istakla je da Vlada Srbije gleda kao da iskoristi ogromnu šansu četvrte industrijske revolucije za razvoj ekonomije i društva i nadoknadili propušteno vreme i sustigli razvijene zemlje. Premijerka je rekla da je Srbija od 1. januara ove godine najkonkurentnija zemlja u Evropi kada je reč o uslovima za investicije u oblasti istraživanja i razvoja.

Navela je da su za našu zemlju veoma važne teme kao što su inovacije, istraživanja i razvoj i obrazovanje, nove tehnologije, digitalizacija, veštačka inteligencija, robotika… Kako je rekla, Srbija ima istorijsku privilegiju, pošto nama pripadaju dva gorostasa naučne misli – Nikola Tesla i Mihajlo Pupin, ali i Milutin Milanković i Mileva Ajnštajn.

„Svako ko koristi mobilni i internet tim gestom odaje počast njima“, rekla je ona i dodala da su ti pronalasci smanjili razdaljinu i poboljšali komunikaciju među ljudima.

POPOVIĆ: „POJAS I PUT“ SRBIJI DONOSI RAZVOJ
Srbija snažno podržava inicijativu „Pojas i put“, verujući da joj donosi razvoj i prosperitet, kao i priliku da u najvećoj mogućoj meri iskaže svoje potencijale u inženjerskom znanju, izjavio je ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović na otvaranju četvrte konferencije.

Na ministarskom sastanku usvojena je Beogradska deklaracija o inovacijama, a ministar Popović ocenio je da je taj dokument važan kako bi sve zemlje potpisnice imale zajednički pristup inovacijama koje treba da pokrenu i preokrenu ekonomiju Evrope i sveta.

„Zajednička vizija razvoja i inovacione budućnosti Kine i centralne i istočne Evrope, kao jednu od ključnih tačaka, danas imaju upravo Srbiju i Beograd. Postoji srpska narodna mudrost, koja kaže: drži se novog puta i starog prijatelja. To je najkraće i najtačnije objašnjenje značaja kineske inicijative ‘Pojas i put’ za Srbiju – novi put svile, uz oslonac na naše stare prijatelje iz Kine“, rekao je Popović.

Ministar je kazao da je „jedna Kina, a da je Srbija jedna i jedinstvena na celokupnoj svojoj teritoriji“ i da je to politika dveju zemalja, koja se stalno potvrđuje u susretima dva predsednika, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

Kako je istakao, zahvaljujući dvojici lidera, Srbija i Kina su izgradile čelično prijateljstvo iz kojeg se, kako kaže, rađaju nove perspektive razvoja bilateralnih odnosa zasnovanih na otvorenosti i uzajamnom poštovanju.

Popović je podsetio da je Srbija jedna od 28 zemalja osnivača inicijative „Pojas i put“ i naglasio da je posvećena svojoj ulozi u ovoj inicijativi, verujući da ona služi prosperitetu svih zemalja učesnica i da doprinosi novom, boljem, multipolarnom svetu.

INOVACIJA PODIŽU INDUSTRIJU
„Inovacijama je mesto, pored naučnih institucija, i u privredi i industriji. Inovacije podižu našu industriju, jačaju našu zemlju i doprinose podizanju kvaliteta života građana u svim zemljama učesnicama inicijative ‘Pojas i put'“, rekao je Popović.

Dodao je da se zato, paralelno sa ministarskom konferencijom, održava i privredni forum na kojem učestvuje više od 300 predstavnika industrije, tehnoloških kompanija, startapova, investicionih fondova, univerziteta i naučno-tehnoloških parkova iz Kine i Evrope.

Popović je kazao da je Srbija zemlja velikih inovatora čiji patenti i danas predstavljaju osnovu za primenu najvećeg broja „pametnih“ uređaja.

„Zato Srbija snažno podržava inicijativu ‘Pojas i put’, verujući da ona našoj zemlji donosi razvoj i prosperitet, kao i priliku da u najvećoj mogućoj meri iskaže svoje potencijale u inženjerskom znanju“, poručio je Popović.

KINA PODSTIČE TEHNOLOŠKE INOVACIJE
Vlada Kine podstiče istraživanja i tehnološke inovacije, kao i ubrzanje izgradnje države inovativnog tipa i naučno-tehnološke države, rekao je Vang Džigang, ministar za nauku i tehnologiju Kine.

„Kroz mehanizam saradnje sa 17 država centralne i istočne Evrope stvoriće se bolja zajednica inovativne saradnje. Naša želja je da se pojača saradnja između vlada, univerziteta, naučno-istraživačkih institucija i preduzeća iz 17 evropskih zemalja i Kine“, kaže kineski ministar.

VAŽNO PARTNERSTVO SA KINOM
Ana Brnabić je rekla da je partnerstvo sa Kinom u svim aspektima izuzetno važno.

„Srbija je zemlja koja je po najnovijem izveštaju o startap eko-sistemima jedna od top pet zemalja u svetu po talentu, jedna od najboljih pet zemalja na svetu po ‘blok čejn’ tehnologiji, i jedna od deset najboljih u svetu gejming industriji“, ukazala je premijerka. Istakla je da je Srbiji ukazana velika čast što je Beograd mesto gde se održava četvrta konvencija.

 

Naslovna fotografija: srbija.gov.rs

 

Izvor Tanjug/RTS, 08. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u