Kocijančič: Takse moraju da budu ukinute

„Pozicije EU se nisu promenile, takse moraju da odu“, poručila je portparolka EU Maja Kocijančič

Evropska unija poziva na brzo formiranje vlasti nakon kosovskih izbora i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao i na ukidanje taksi na srpsku robu.

„Pozicije EU se nisu promenile, takse moraju da odu“, poručila je portparolka EU Maja Kocijančič.

Ona je tako odgovorila albanskim novinarima u Briselu koji su naveli da su se lideri stranaka koje su pobedile na nedeljnim izborima na Kosovu prethodno zalagali „ne za potpuno ukidanje taksi već za reciprocitet sa Srbijom“.

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini i komesar za pristupne pregovore Johanes Han u zajedničkom saopštenju naveli su da nakon „mirnih i uredno sprovedenih“ prevremenih izbora na Kosovo, EU očekuje formiranje nove vlade čim se odgovarajuće procedure završe.

„To je neophodno kako bi Kosovo moglo brzo da nastavi posao na reformama u cilju podrške ekonomskom i socijalnom razvoju, kao i vladavini prava, ali i da nastavi primenu Sporazuma EU–Kosovo o stabilizaciji i pridruživanju i nastavi dijalog s Beogradom kome posreduje EU“, naveli su Mogerinijeva i Han.

Oni su izrazili očekivanje da će svi politički akteri ostati posvećeni ovim procesima koji su „ključni za budućnost Kosova“, njegov put ka EU, kao i za boljitak građana Kosova i celog regiona. U Evropskoj komisiji navode i da je Evropska posmatračka misija ocenila da su izbori na Kosovu bili transparentni i dobro sprovedeni.

Izborna kampanja se sprovodila u živom i konkurentnom okruženju na većem delu Kosova, ali bilo je i zastrašivanja u sredinama gde žive kosovski Srbi. Sve utvrđene nepravilnosti vlasti treba da reše“, navodi se u saopštenju Federike Mogerini i Johanesa Hana Dodaje se da će Evropska posmatračka misija izaći sa finalnim izveštajem i preporukama za buduće izborne procese i da se očekuje da se sve političke stranke konstruktivno angažuju na njihovoj primeni.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Tanjug/RTS, 08. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u