Erdogan razgovarao sa Putinom, pa objavio početak operacije u Siriji

Erdogan je najpre razgovarao sa Putinom o svojim planovima o ofanzivi na severoistok Sirije, a zatim je pokrenuo veliku vojnu operaciju

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio je da turska vojska pokreće vojnu operaciju na severu Sirije. Kako je rekao, vojna operacija Turske nosi naziv „Izvor sveta“. Prema rečima Erdogana, operacija Turske usmerena je isključivo protiv pripadnika Radničke partije Kurdistana, koju Turska smatra terorističkom, kao i protiv organizacije DAEŠ.

„Zajednička operacija turske vojske i Slobodne sirijske armije pokrenuta je protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ na severu Sirije. Naš cilj je uništenje terorističkog koridora koji se uspostavlja na južnim granicama Turske, kao i da doprinesemo uspostavljanju mira u regionu“, napisao je turski predsednik na Tviteru.

TURSKA AVIJACIJA ŽESTOKO BOMBARDUJE HASAKU
Da je vojna akcija pokrenuta, potvrdila je i sirijska državna televizija saopštivši da su izvedeni prvi vazdušni napadi na mestu Ras Elajn. Kako prenosi televizija, turska avijacija žestoko bombarduje taj grad u provinciji Hasaka, iako se ne spominje da li ima žrtava.

Televizija NTV navodi i da je po položajima Kurda izveden napad i iz haubica i aviona F-16, a nakon što ti ciljevi budu eliminisani, kopnene snage će preseći tursko-sirijsku granicu.

ERDOGAN OBAVESTIO PUTINA
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je danas o svojim planovima o ofanzivi na severoistok Sirije sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kako je saopštila kancelarija turskog predsednika, Erdogan je u telefonskom razgovoru rekao Putinu da će planirana vojna akcija Ankare u regionu istočno od reke Eufrat „doprineti miru i stabilnosti“ i takođe, „otvoriti put političkom procesu“ u Siriji, preneo je AP. Erdogan je dodao da je Ankara pridavala značaj zaštiti prava i interesa sirijskog naroda i da je Turska „poštovala konstruktivan stav“ Rusije po tom pitanju.

ČAVUŠOGLU: TURSKA ĆE OBAVESTITI SVE O OFANZIVI U SIRIJI
Turska će obavestiti sve relevantne države, uključujući i sirijsku vladu o planiranoj ofanzivi na severoistok Sirije, izjavio je danas turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.

Govoreći na konferenciji za novinare u Alžiru, Čavušoglu je rekao da će operacija biti izvedena u skladu sa međunarodnim zakonom i da će jedina meta ofanzive biti ekstremisti u regionu, preneo je Rojters. Turski ministar inostranih poslova je rekao da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obavestio američkog predsednika Donalda Trampa tokom vikenda da će Ankara pokrenuti ofanzivu nakon što je Vašington zaustavio napore da stvori „sigurnu zonu“ u tom regionu.

 

Naslovna fotografija: Reuters

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 09. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u