Grenel sa Tačijem u Prištini, sutra sa Vučićem u Beogradu

Šest dana od imenovanja za specijalnog izaslanika, Ričard Grenel je u Prištini razgovarao sa Hašimom Tačijem. Sutra stiže u Beograd

Specijalni izaslanik američkog predsednika za Kosovo Ričard Grenel sastao se u Prištini sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem. Grenel će se sutra u 14 časova sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Šest dana od imenovanja za specijalnog izaslanika, Ričard Grenel je u Prištini razgovarao sa Hašimom Tačijem. Tači je zahvalio Grenelu na podršci koju su Sjedinjene Države pružale Prištini u svim periodima. „Od 2008. godine nije bilo usmereno ovoliko pažnje SAD prema Kosovu“, rekao je Tači i dodao da to „povećava poverljivost i veru u traženju mirovnog sporazuma sa Srbijom“.

Na sastanku je rečeno da će mirovni sporazum između Prištine i Beograda doprineti razvoju regiona. Grenel je rekao da se nada da će se delegacije Beograda i Prištine ubrzo sastati i da će pronaći rešenje. Sastanku nije prisustvovao specijalni izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Metju Palmer, čije je prisustvo ranije najavio ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet, navodi RTK 2.

Grenel će se sastati i sa svim liderima stranaka na Kosovu. Američki diplomata će se sutra u 14 časova na Andrićevom vencu sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun rekao je za RTS da očekuje da će Grenel pokušati da stvori uslove za nastavak dijaloga koji se odvija pod okriljem EU, ali i da će dinamiku diktirati SAD.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Visar Kryeziu

 

Izvor RTS, 09. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u