Senator Grejem Turskoj: Nemate podršku za upad u Siriju, to bi uništilo vaše odnose sa SAD

„Poruka turskoj vladi: nemate zeleno svetlo za ulazak na sever Sirije. Postoji velika dvopartijska opozicija tome u Kongresu“, napisao je na Tviteru

Republikanski senator Lindzi Grejem, blizak predsedniku SAD Donaldu Trampu, upozorio je Tursku da „nema zeleno svetlo“ za vojnu operaciju na severu Sirije, posle niza kontradiktornih poruka koje su proteklih dana slali američki zvaničnici.

„Poruka turskoj vladi: nemate zeleno svetlo za ulazak na sever Sirije. Postoji velika dvopartijska opozicija tome u Kongresu i nju treba da shvatite kao crvenu liniju koja se ne sme preći. Ako želite da uništite već krhke odnose, invazija na Siriju će odraditi posao“, tvitovao je Grejem uz hešteg #StandWithTheKurds.

Tramp je u nedelju sve iznenadio objavom o povlačenju američkih vojnika sa severa Sirije. Turska je u utorak saopštila da je spremna za početak nove ofanzive protiv kurdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG) u Siriji.

Međutim, suočen s optužbama kod kuće da pušta niz vodu saveznike SAD, Tramp je u ponedeljak promenio stav i zapretio „potpunim uništenjem turske ekonomije“ako Ankara „pređe granice“. Turska kurdske borce smatra teroristima.

 

Naslovna fotografija: Michael Reynolds/Pool Photo

 

Izvor Beta/NSPM, 09. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u