Zašto se Francuzi bune protiv krštenice s dve majke?

Francuska medicinska akademija izrazila zabrinutost zbog zakona koji predviđa veštačku oplodnju i za lezbijke i samice

Zakon koji će svim Francuskinjama omogućiti da vantelesnom oplodnjom o trošku države postanu majke, bez obzira na bračni status i seksualno opredeljenje, izazvao je protest, mada ne tako masovan i žestok kao kada je pre šest godina u ovoj zemlji legalizovan homoseksualni brak.

Više desetina hiljada desničara i konzervativnih vernika započelo je u nedelju protestnu šetnju ispred francuskog Senata, koji će ovog meseca dati konačnu reč o zakonu. Skupština ga je već usvojila sa 55 glasova za i 17 protiv. Istovremeno je održan kontramiting LGBT aktivista u znak podrške zakonu i okončanju prakse koju smatraju diskriminacijom žena. Lezbijke i samice dosad su putovale u inostrane klinike za vantelesnu oplodnju.

Reč je o najvećoj socijalnoj reformi koju je predsednik Emanuel Makron preduzeo otkako je 2017. došao na vlast, svestan toga da ispunjenje ovog predizbornog obećanja nosi rizike. Konzervativce su prekjuče organizovale iste grupe koje su 2013. masovno okupile građane da protestuju kada je Francuska kao 13. zemlja u svetu legalizovala gej brak. Tada su ispred parlamenta bili raspoređeni vodeni topovi i interventne jedinice dok se unutra većalo o zakonu, pojačani su homofobični napadi, a nekim poslanicima je prećeno smrću.

Nedeljni protest u Parizu protekao je mirno. Aktivisti su u parolama akcenat stavili na pravo deteta da ima oca, koje im, kako tvrde, pomenuti zakon oduzima.

Predviđeno je da, ako se dete rađa u braku lezbijki, u krštenici budu navedena imena dve majke. Liderka krajnje desnice Marin le Pen izjavila je za radio RTL da država ne bi trebalo da laže, a da će upravo to činiti ako u zvaničnom dokumentu navede da je dete rođeno od dve majke.

Konzervativni Figaro ocenio je u jučerašnjem uvodniku da najavljena promena „ugrožava temelje čovečanstva”, dok je Francuska medicinska akademija izrazila zabrinutost zbog eventualnih psihičkih posledica na decu, navodeći da dete uskraćeno za oca predstavlja „veliku antropološku prekretnicu”. Ministarka zdravlja podsetila je akademiju na to da četvrtina francuske dece trenutno živi samo s jedinim roditeljem.

Makron i vlada smatraju da vantelesna oplodnja ne bi trebalo da bude ograničena samo na heteroseksualne bračne partnere jer se porodica i društvo menjaju. Postupak bi bio besplatan za sve žene mlađe od 43 godine. Deca začeta uz pomoć sperme donora imala bi pravo da saznaju identitet oca kada napune 18 godina, što je takođe promena u odnosu na dosadašnji zakon koji je strogo čuvao anonimnost. Mera je deo šireg zakona o bioetici, koji će omogućiti i zamrzavanje jajnih ćelija.

U zakonu se ne pominje surogat-majčinstvo, koje u Francuskoj ostaje zabranjeno, ali se na protestima čula tvrdnja da je ovo samo korak kao „iznajmljivanju materice”.

Ako predlog prođe u senatu, Francuska će se pritužiti evropskim zemljama poput Britanije, Španije, Portugalije, Holandije, Irske, Belgije i skandinavskim zemljama, koje svim ženama omogućavaju medicinski potpomognutu reprodukciju.

 

Autor Jelena Kavaja

 

Naslovna fotografija: Louise Nordstrom, FRANCE 24

 

Izvor Politika, 08. oktobar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u