Bocan-Harčenko: U američkom stavu o Kosovu ne vidimo šansu za dijalog

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko prokomentarisao je odluku Bele kuće o imenovanju Grenela za specijalnog izaslanika

U više navrata smo naglašavali da, pre svega, treba analizirati stav SAD o Kosovu i pregovorima. Zasad ne vidimo u tom stavu promene koje bi davale bolju šansu za dijalog. Specijalni izaslanici i njihovo imenovanje su samo spoljni atributi.

Ovako je Aleksandar Bocan-Harčenko, ruski ambasador u Beogradu, prokomentarisao, za Novosti, odluku šefa Bele kuće Donalda Trampa da za specijalnog izaslanika za „mirovne pregovore“ Beograda i Prištine imenuje Ričarda Grenela, koji će novo zaduženje obavljati paralelno sa funkcijom ambasadora SAD u Nemačkoj.

Postavljenje „malog Trampa“ – kako Grenela inače zovu u diplomatskim krugovima, najviše zbog njegovog „buldožerskog“ političkog stila sličnog stilu američkog predsednika – usledilo je samo mesec dana nakon što je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer imenovan za specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan, sa zadatkom da otkoči dijalog Beograda i Prištine.

Na pitanja – da li se ovim poslednjim potezom Bele kuće umanjuje uloga EU u procesu pregovora, da li će i zvanična Moskva imenovati specijalnog izaslanika za dijalog, i ko bi to mogao biti, ambasador Bocan-Harčenko kaže:

– Što se tiče EU, Brisel je sam smanjio svoju ulogu, dozvolivši Prištini da blokira ranije postignute sporazume, da uvede takse, da nekažnjeno učini sve za podrivanje i stagnaciju dijaloga. Ako postoji želja za obnavljanjem dijaloga, treba uzimati u obzir izvesne, opravdane zahteve Beograda. To je pitanje koje iziskuje prvorazrednu pažnju.

 

Autor D. Milinković

 

Naslovna fotografija: Tanjug

 

Izvor Večernje novosti, 09. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u