Kako je vrh Ukrajine pomagao Hilari Klinton protiv Trampa?

Pojavili su se dokazi o tome ko je i kada američkim ambasadorima dostavljao „tajne podatke“ i ko je želeo da na izborima pobedi Hilari

Ukrajinski poslanik Andrej Derkač objavio je dokumente koji svedoče da je ambasada SAD u Kijevu vršila pritisak na istražne organe njegove zemlje. Objavio je da je Gizo Uglava, prvi zamenik šefa Nacionalnog antikorupcionog biroa Ukrajine (NABU), nekoliko godina američkim ambasadorima dostavljao „tajne podatke“.

Tvrdi i da je saradnica NABU, Polina Čiž, dobila nalog od ambasade SAD da joj dostavi podatke protiv Nikolaja Zločevskog, ministra ekologije i vlasnika kompanije Burisma Holdings. Derkač je objavio i sume koje su pojedinci dobili od kompanije Burisma.

Sasvim konkretno: da su Hanter Bajden (sin Džoa Bajdena), Aleksandar Kvasnevski, Alan Apter i Devon Arčer dobili 16,5 miliona dolara. Bivši državni tužilac Ukrajine Jurij Lucenko istupio je sa tvrdnjom da je Hanter Bajden dobio milion dolara.

U međuvremenu se na internetu pojavio snimak razgovora iz 2016. godine, direktora NABU, Artjoma Sitnika, u kojem on sabesednicima (Kolji i Ivanu) priznaje da je zainteresovan da na tadašnjim predsedničkim izborima u SAD pobedi Hilari Klinton. Sitnik u istom razgovoru naglašava da je Ukrajina „namerno zatvorila informacije o Klintonovoj, a otkrila ih o (tadašnjem šefu Trampovog izbornog štaba) Polu Manafortu“.

Sitnik se mešao u američke izbore na strani demokrata. I time što je demokratama otkrio koliko je Manafort u Ukrajini primio novca iz crnih fondova.

 

Naslovna fotografija: Win McNamee/Getty Images

 

Izvor Fakti, 10. oktobar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u