Trilateralni sastanak Vučića, Zaeva i Rame o „malom Šengenu“ u Novom Sadu

Na sastanku, u Oficirskom paviljonu Petrovaradinske tvrđave, najviše će biti reči o regionalnoj saradnji i ekonomskom povezivanju

U Novom Sadu je jutros počeo trilateralni sastanak Srbije, Albanije i Severne Makedonije, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić domaćin je premijerima dve zemlje Zoranu Zaevu i Ediju Rami na samitu čija je glavna tema bolje povezivanje tržišta u regionu i predlog srpskog predsednika o uspostavljanju „malog Šengena”, prenosi Tanjug.

Na sastanku, u Oficirskom paviljonu Petrovaradinske tvrđave, najviše će biti reči o regionalnoj saradnji i ekonomskom povezivanju, uklanjanju barijera u poslovanju i slobodnijem protoku robe, ljudi i usluga na teritoriji tri zemlje čije tržište ima 20 miliona ljudi.

Predviđeno je da sastanak traje dva sata, nakon čega će se trojica zvaničnika obratiti medijima. Danas će, kako saznaje Tanjug, biti potpisana deklaracija o namerama. Zaev i Rama juče su doputovali u Srbiju, a sinoć su sa domaćinima, Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić prošetali novosadskim ulicama. Tom prilikom Vučić je poručio da za naše tri zemlje, ali i za ostale, ovaj susret znači mnogo.

„Srećan sam što smo počeli da brinemo o sebi i što ne moramo da imamo tutora, da možemo ovako, uz muziku u Novom Sadu, da se dogovaramo za bolju budućost za naše radnike, naše seljeke, pre svega za mlade ljude da ostaju u našim zemljama”, naveo je Vučić.

Vučić, Rama i Zaev su o sastanku već neformalno razgovarali tokom Generalne skupštine UN u Njujorku u septembru, a srpski predsednik je tada najavio da će u Novom Sadu biti konkretizovani planovi o povezivanju tržišta u regionu, odnosno o kreiranju svojevrsnog „malog Šengena”.

Namera je i da se ode korak napred u odnosu na CEFTA sporazum, koji je doveden u pitanje nakon što je Priština uvela takse na robu iz centralne Srbije i BiH. Dosadašnja iskustva su, naime, pokazala da kamioni sa robom na granicim prelazima izmedu zemalja regiona čekaju duže od 20 sati.

Ekonomisti ocenjuju da bi uspostavljanjem „malog Šengena” na Zapadnom Balkanu kompanije iz celog regiona dobile veće regionalno, zajednicko tržište sa gotovo 20 miliona potrošača. Inicijativu su pozdravile regionalne komore svih zemalja Zapadnog Balkana, koje okupljaju više od 350.000 kompanija.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Tanja Valič

 

Izvor Politika, 10. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u