Državni vrh Češke odbio Zemanov predlog o povlačenju priznanja Kosova

„Dogovorili smo se da pitanje povlačenja priznanja nije umesno. Situacija se nije nikako promenila da bi Češka menjala stav”, rekao je Petšiček

Najviši češki zvaničnici odbili su na koordinacionom sastanku o spoljnoj politici u Pragu predlog i argumente predsednika Češke Miloša Zemana da Češka povuče priznanje Kosova a šef češke diplomatije Tomaš Petšiček saopštio je nakon sastanka novinarima da se državni vrh dogovorio da to pitanje nije na dnevnom redu.

„Dogovorili smo se da pitanje povlačenja priznanja nije umesno. Situacija se nije nikako promenila da bi Češka menjala stav koji je zastupala poslednjih deset godina”, kazao je medijima nakon sastanka češkog državnog vrha Petšiček.

Češki državni vrh, predsednik Zeman, predsednik Poslaničkog doma češkog parlamenta Radek Vondraček i predsednik Senata Jaroslav Kubera složili su se povodom Zemanovog predloga da su istorijske okolnosti češkog priznanja Kosova bile 2008. godine problematične, ali da to ne smeta da Češka sa Kosovom dalje razvija bilateralne odnose.

„Vlada Češke priznala je Kosovo u suprotnosti sa stavom Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike. O nepostojanju konsenzusa na nivou najviše političke reprezentacije svedoči i nepotpuno diplomatsko predstavljanje obe zemlje koje ostaje na nivou otpravnika poslova, što, međutim, nije smetnja za razvoj bilateralnih odnosa”, saopštilo je češko Ministarstvo spoljnih poslova.

Sa sastanka kome su se kasnije državnom vrhu pridružili i ministri spoljnih poslova, unutrašnjih poslova i odbrane Srbiji i Kosovu upućen je poziv da poboljšaju uzajamne odnose i uklone barijere za međusobnu trgovinu u okviru CEFTA a češki zvaničnici upozorili su na to da bez rešavanja kosovskog pitanja neće biti moguće dovršiti integraciju celog regiona Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

„Za EU je sada ključno da potvrdi verodostojnost politike otvorenih vrata EU. Najviši zvaničnici zato podržavaju da EU bez odlaganja odluči da započne pristupne pregovore sa kandidatskim zemljama – Severnom Makedonijom a takođe i sa Albanijom. Očekuju takođe da će biti ubrzani pristupni pregovori sa Srbijom i Crnom Gorom”, saopštilo je češko MSP.

Češki državni vrh u vezi sa nedavnom posetom šefa države i predsednika donjeg doma parlamenta Beogradu ocenili su kao prijateljske odnose Češke i Srbije i podsetili da su se oni iskazivali i kao podrška u važnim istorijskim trenucima za Češku, kao 1918, 1938. i 1968. godine.

Predsednik Češke Miloš Zeman obznanio je inicijativu da Češka povuče priznanje Kosova tokom posete Beogradu, sredinom septembra a po povratku u Prag je objasnio da svaka greška može da se ispravi a da će on samo podneti predlog da se priznanje Kosova povuče na neformalnom savetovanju državnog vrha o spoljnoj politici.

Zemanov predlog da Češka ispravi grešku i povuče priznanje Kosova nije naišao na podršku ni premijera ni predsednika oba doma češkog parlamenta a predsednik Senata Jaroslav Kubera kazao je odmah da će to biti debata ni o čemu jer je predsednik Zeman to izjavio samo da se dopadne Srbima, a nema nikakvu moć da nešto po tom pitanju uradi.

Češka opozicija, posebno ona koja je bila kategorično protiv bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine i žestoko tada kritikovala Zemana kao tadašnjeg premijera za to što je doneo odluku da da NATO saglasnost Češke, iako je mogao da stavi veto, veruje da Zeman samo želi da se iskupi pred srpskim narodom za to što je dao blagoslov da se zbog Kosova bombarduje Beograd, iako su se tome žestoko protivili neki ministri njegove tadašnje vlade, prenosi Beta.

 

Naslovna fotografija: Ondrej Deml/CTK via AP

 

Izvor Politika, 10. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u