Blic: Makronov poraz od Merkelove mogao bi odložiti rešavanje Kosova

Nemačka i Francuska mogle bi sada s radara potpuno da izgube Kosovo i eventualno postizanje kosovskog rešenja

Predsednik Francuske Emanuel Makron pretrpeo je ozbiljan poraz nakon što poslanici Evropskog parlamenta nisu podržali izbor Silvi Gular za evropsku komesarku. Šamar Makronu, ali i svojevrstan okršaj s Angelom Merkel mogli bi da imaju implikacije i na region, odnosno da uspore rešavanje kosovskog problema.

Nemačka je preko Hrišćansko-demokratske unije ponizila francuskog predsednika Makrona budući da je Silvi Gular upravo on kandidovao za ovu poziciju. Makronu je tako samo vraćeno ono što je on Nemcima ranije činio. Tako je u svega nekoliko meseci „od novog lidera Evrope“ i „čoveka koji je palicu najmoćnijeg lidera preuzeo od Angele Merkel“ dobio šamar od kojeg će mu obraz dugo brideti.

Gular je trebalo da vodi resore unutrašnjih poslova, industriju, odbranu, svemirsku politiku, digitalna pitanja i kulturu, ali su čak 82 poslanika glasala protiv nominacije, dok je 29 bilo za.

– Makron je ponižen, Francuska je poražena. I pored dogovora sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon den Lajen, Gular nije izabrana i sada je jasno da on nema većinu u Evropskom parlamentu – kaže izvor Blica iz diplomatskih krugova u Parizu. Ovo glasanje dovelo je i do potpuno drugačije atmosfere u okvirima evropske administracije.

– Ovo sada unosi haos i nove nemire u Evropu. Makron je juče samo u jednom danu izašao sa šest saopštenja. Očekuju se njegovi naredni koraci. Može se očekivati da on sada bude jedini koji bi mogao da spreči otvaranje pregovora Albanije i Severne Makedonije o članstvu u EU – navodi sagovornik Blica. Iako se ne može govoriti o potpunom porazu Makrona i Francuske, njima je u EP zadat ozbiljan udarac.

Kako se nove okolnosti mogu odraziti na Srbiju? Pre svega, opterećeni svojim problemima i novim sukobima, Nemačka i Francuska mogle bi s radara potpuno da izgube Kosovo i eventualno postizanje kosovskog rešenja.

– Kada govorite sa Evropljanima, njima je sada važno samo da se očuva mir u vašem regionu. Svi polaze od toga da Srbiji ekonomski ide dobro, da nema razloga da se ratuje i da predsednik Vučić to neće dozvoliti – navodi naš sagovornik.

NOVOSADSKI SAMIT
U svetlu gubljenja interesovanja za ovaj region došlo je i do Novosadskog samita Srbije, Albanije i Severne Makedonije. Vučić, Zoran Zaev i Edi Rama shvatili su da je izgubljeno mnogo vremena i da sve tri države jačaju ako zajedno deluju.

Srbija ima trgovinsku razmenu sa zapadnobalkanskom šestorkom od četiri milijarde evra, ispred toga je samo Nemačka, ali ne treba zaboraviti da je potencijal s regionom dva puta veći, posebno ukoliko dođe do ukidanja barijera, na čemu se radi.

– Novosadski samit će ući u udžbenike ako sve bude realizovano kako su trojica lidera zamislila. To je početak stvaranja novog Beneluksa. Kada su poplave, svi pomažemo jedni drugima, isto je u slučaju svih kriza, katastrofa… Do kraja godine, tri države pokušaće da primene pravilo po kojem bi građani Srbije, recimo, mogli da putuju u Albaniju samo sa ličnom kartom, a radne dozvole važiće za sve tri zemlje – kaže jedan od sagovornika Blica i naglašava da će ubuduće, recimo, kod izgradnje autoputeva Srbija moći da uvozi varioce, tesare, majstore… Tri države zajedno bi se borile i protiv ilegalne migracije, odnosno zajedno bi se suprotstavljale ovakvim težnjama.

– Da je Evropa zbog ovog udruživanja srećna, nije, ali moraće da podrži jer se poštuju sva pravila koja važe unutar EU – kaže naš sagovornik.

NIKO NAM NE NUDI PODELU, NIKO NAM NE NUDI NIŠTA
Imali smo ozbiljan i otvoren razgovor, i to je sve što mogu da kažem – izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom sastanka koji je imao sa specijalnim izaslanikom SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom. Kako je kazao, o detaljima ne može da govori, ali je naglasio da je jasno da nam „niko ne nudi podelu“.

– Ne nudi nam niko nikakvu podelu, niko nam ne nudi ništa. Niko neće ništa da nam da. Svi hoće da vide Srbiju bez Kosova, a da li će to da ulepšaju sa mašnicom crvenom, plavom ili zelenom, za mašnice nisam zainteresovan – rekao je Vučić.

On je ovako odgovorio na pitanje da li je od Grenela dobio uveravanje da će prištinske takse na srpsku robu biti ukinute, da li će od Srbije biti traženo nešto zauzvrat, i da li je bilo reči o podeli Kosova. Naveo je da „za razliku od drugih političara, ne pričam velike priče i volim da prođe određeno vreme pa tek onda izađem u javnost“.

– Šta očekujete? Amerika je priznala Kosovo i tu odluku neće da promene. Šta očekujete nego da traže da priznamo nezavisnost? – kazao je on.

ZAŠTO GULAR NIJE DOBILA PODRŠKU?
Silvi Gular je bliska saradnica Emanuela Makrona. Nije zadovoljila poslanike još tokom svojih preliminarnih pisanih odgovora, pre svega zato što se njeno ime pominje u dve istrage koje se odnose na fiktivno zapošljavanje u okviru njene stranke Modem, zbog čega je bila u obavezi da vrati EP 45.000 evra koje je dobio njen saradnik dok je bila evropska poslanica, iako je obavljao partijske zadatke.

Prozvana je i zbog toga što je dobijala čak 12.000 evra mesečno od trusta mozgova „Bergruen“, tokom 27 meseci, što ukupno iznosi od 324.000 do 350.000 evra, i to za učešće u organizaciji nekoliko sastanaka i pisanje dva izveštaja po petnaestak stranica. Iako je istakla da protiv nje nije podignuta optužnica, to joj nije bilo dovoljno da prođe.

 

Autor Ivana Mastilović Jasnić

 

Naslovna fotografija: Yves Herman/Reuters

 

Izvor Blic, 13. oktobar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u