Hrvatska protestuje zbog Nobelove nagrade Handkeu

U saopštenju MSP-a se ocenjuje da je dodelom Nobela Handkeu „narušen ugled i doveden u pitanje kredibilitet same nagrade“

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova izrazilo je čuđenje i nezadovoljstvo dodelom Nobelove nagrade za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu.

„Ne ulazeći u pitanje Handkeovog književnog opusa i kvaliteta njegovog literarnog izražaja, Ministarstvo izražava zabrinutost zbog dodele Nobelove nagrade osobi politički angažovanoj u davanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošlog veka“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Dodaje se da je „ta politika dovela do ratova na području bivše Jugoslavije, teških zločina na Kosovu i agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su izgubljeni mnogi životi, proterano brojno stanovništvo i uvedena dugotrajna nestabilnost u ovom delu Evrope“.

„Evropsku i svetsku javnost zaprepastila je i činjenica da je Peter Handke održao oproštajni govor na Miloševićevoj sahrani“, podseća se u saopštenju.

Hrvatsko ministarstvo navodi da su američki, britanski i međunarodni PEN, kao i brojni ugledni filozofi i pisci širom sveta ocenili neprihvatljivom ovu odluku Švedske kraljevske akademije, jer je, dodaje se, reč o piscu koji je negirao istorijske istine i podržavao zagovaraoce genocidne politike.

U saopštenju se ocenjuje da je dodelom Nobelove nagrade Handkeu „narušen ugled i doveden u pitanje kredibilitet same nagrade“.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske

 

Izvor Beta/N1, 12. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u