Turci napreduju u Siriji, Kurdi u pomoć pozvali Asadovu vojsku

Snage sirijske vlade ušle su u Tal Tamr, grad na severu zemlje u blizini granice sa Turskom, da bi se „suprotstavile turskoj agresiji“

Snage sirijske vlade ušle su na sever Sirije kao odgovor na tursku ofanzivu protiv Kurda. Francuska i Nemačka pozvale su turskog predsednika Erdogana da odmah obustavi agresiju. Broj sirijskih izbeglica raste i dostigao je 200.000.

Snage sirijske vlade ušle su u Tal Tamr, grad na severu zemlje u blizini granice sa Turskom, da bi se, kako je javila sirijska novinska agencija, „suprotstavile turskoj agresiji“. Stanovnici Tal Tamra, koji se nalazi na oko 20 kilometara od granice sa Turskom, pozdravili su dolazak sirijskih snaga, prenosi AP. U izveštaju se ne navodi iz koje oblasti je sirijska vojska došla u taj grad.

TURSKA ZAUZELA STRATEŠKA MESTA U BLIZINI GRANICE
Nakon pet dana Turci su zauzeli auto-put i tri strateška mesta unutar 30 kilometara od granice, potisnuvši kurdske milicije. Stižu izveštaji o brojnim civilnim žrtvama.

„Raketa je pogodila vozilo Sirijskih demokratskih snaga koji je prolazio ispred nas i mnogi moji prijatelji su poginuli. U kombiju je bilo dosta novinara koji su intervjuisali civile. I oni su mrtvi“, kažu u sirijskom gradu Tal Tamru.

Raste bojazan od slobodnih džihadista. U zatvorima na sirijskom severoistoku nalazi se njih oko 12.000, a Kurdi tvrde da ih je već pobeglo 800. Erdogan odbacuje takve dezinformacije i tvrdi da je njihov cilj provokacija Zapada.

„Podelićemo teroristički koridor od 480 kilometara po sredini. Ući ćemo 30 do 35 kilometara u dubinu sirijske teritorije, što smo i na mapama predvideli kao bezbednu zonu“, istakao je Redžep Tajip Erdogan.

Pojedine evropske zemlje razmatraju čak prebacivanje džihadista iz sirijskih zatvora u Irak, gde bi im se sudilo za ratne zločine.

OSUDE OFANZIVE IZ BERLINA I PARIZA
Nemačka kancelarka Angela Merkel osuđuje ofanzivu Turske. Kaže da će destabilizovati čitav region i omogućiti da se teroristi ponovo aktiviraju.

„Turska mora da traži drugo rešenje za svoje bezbednosne pretnje. Ova ofanziva mora da se okonča, jer su humanitarne posledice katastrofalne zbog rizika od novog ekstremizma“, izjavila je Merkelova.

Tursku ofanzivu osudio je i predsednik Francuske Emanuel Makron.

„Tražimo da Turska odmah obustavi ofanzivu koja preti da stvori veliku humanitarnu krizu i oživi Islamsku državu u regionu“, naglasio je Makron.

Predsednik SAD Donald Tramp naredio je američkim trupama da se prebace na jug, ali da ostanu u Siriji. Upozorio je Ankaru da će joj u slučaju da izazove humanitarnu krizu uvesti oštre sankcije. Turska planira da potisne kurdske borce dalje od granice kako bi se u pročišćeno područje vratilo oko tri miliona sirijskih izbeglica.

 

Naslovna fotografija: Rojters

 

Izvor Tanjug/RTS, 14. oktobar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u