B. Mitrinović: Kako je Orban izgubio Budimpeštu

Novi gradonačelnik glavnog grada Mađarske Gergelj Karačonji je najavio da je ova pobeda samo prvi korak na putu promena cele zemlje

Nedeljni lokalni izbori u Mađarskoj su u svakom slučaju istorijski: koliko za opoziciju, toliko i za premijera Viktora Orbana, čiji je Fides prvi put od 2010. godine pretrpeo poraz. Novi gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonji je svoju pobedu uporedio sa pobedom opozicije u Istanbulu, a po načinu na koji je osvojio glavni grad uporediv je sa Moskvom, jer se ujedinio široki spektar opozicije, s leva na desno, pa je u mnogim gradovima protiv Fidesa postojao samo jedan kandidat.

Prema preliminarnim rezultatima opozicioni kandidati su pobedili u izbornim trkama za gradonačelnike u 10 od 23 najveća gradova u zemlji, što je značajan napredak u odnosu na poslednje lokalne izbore 2014. godine, kada su opozicione grupe pobedile u samo tri grada.

Ove godine su se oko zajedničkih kandidata za gradonačelničke i lokalne skupštine ujedinili liberali, zeleni, socijalisti i konzervativci. Karačonji (44) je bio jedan od retkih opozicionih kandidata koji je na lokalnim izborima pre pet godina pobedio u jednoj opštini u glavnom gradu koju je i vodio do ovih izbora. U nedelju naveče on je najavio da će Budimpešta „biti zelena i slobodna” i da će je vratiti u Evropu.

Prema rezultatima koji još nisu konačni, Karačonji je u Budimpešti osvojio 50,8 odsto glasova, dok je kandidat vladajuće partije Fides i Hrišćanske demokratske narodne partije Ištvan Tarloš, koji vodi glavni grad već devet godina – osvojio 44 odsto glasova.

„Istanbul je glasao protiv agresivne nedemokratske sile koja je na mnogo načina slična Orbanovom režimu”, rekao je Karačonji pre glasanja, a tokom slavlja posle održanih izbora najavio je da je pobeda u Budimpešti samo prvi korak na putu promena cele Mađarske.

Orban je, stojeći uz Tarloša, novinarima rekao da je vladajuća koalicija postigla dobar rezultat na nacionalnom nivou, ali da su građani Budimpešte odlučili da je vreme za nešto drugačije, da on prihvata tu odluku i da je spreman na saradnju s novim gradonačelnikom. Prema preliminarnim rezultatima, opozicija je pobedila u 13, a vladajuća koalicija u sedam izbornih jedinica u Budimpešti. Ovi izbori su bili neobični i po mnogo većoj izlaznosti, što nije uobičajeno, naročito za glavni grad. Izlaznost je bila 50 odsto, što je jedan od najviših odziva birača na lokalnim izborima u Mađarskoj od 1990. godine.

Naravno, ovaj rezultat neće uticati direktno na Orbanovu vladu, jer je njegova stranka i dalje veoma popularna u najvećem delu Mađarske i ima ogromnu većinu u parlamentu. Ma koliko je ovo ujedinjenje opozicije pokazalo dobar, čak i revolucionaran rezultat na lokalnim izborima u većim gradovima, procenjuje se da će ujedinjenje interesa ovako širokog političkog spektra teško biti izvedivo na parlamentarnim izborima koji će u Mađarskoj biti održani 2022. godine. Ipak, „osvajanje” Budimpešte, u kojoj živi petina stanovnika Mađarske i u kojoj se ostvari trećina BDP – gotovo je sigurno da će biti početak zatezanja odnosa između vlade i grada Budimpešte.

 

Autor Biljana Mitrinović

 

Naslovna fotografija: MTI/Balogh Zoltán

 

Izvor Politika, 15. oktobar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u