Njujork tajms: Vašington će povući sve nuklearke iz Turske

Vjeruje se da u vojnoj bazi Indžirlik ima oko 50 američkih taktičkih nuklearnih bombi, a njihovo uklanjanje bi značilo kraj saveza sa Turskom

Njujork tajms izvijestio je u ponedeljak da su zvaničnici Državnog i energetskog odeljenja SAD krišom tokom vikenda razmatrali planove za evakuaciju nuklearnog oružja u vojnoj bazi Indžirlik na istoku Turske, u kojoj se vjeruje da ima oko 50 američkih taktičkih nuklearnih bombi B61.

Kako prenosi portal „Er fors tajms“, portparolka vazduhoplovnih snaga SAD En Stefanek nije htjela detaljnije da govori o mogućem povlačenju američkog nuklearnog oružja iz Indžirlika.

Ipak, visoka zvaničnica kazala je Njujork tajmsu da je američko nuklearno oružje u Indžirliku „u osnovi talac Erdogana“, jer bi njegovo uklanjanje efektivno označilo i kraj američkog saveza sa Turskom, dok bi ga sa druge strane „držanje tamo ostavilo ranjivim“, jer je baza Indžirlik udaljena samo 250 milja od sirijske granice.

Podsjetimo, situacija sa Turskom, američkim saveznikom u NATO-u, postala je krajnje neizvjesna od kako su turske snage pokrenule intervenciju u Siriji i napale kurdske Sirijske demokratske snage, nakon delimičnog američkog povlačenja iz te zemlje.

 

Autor Nebojša Popović

 

Naslovna fotografija: APPhoto

 

Izvor Sputnjik, 16. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u