Patrijarh Kiril: Rusija se polako leči od liberalizma

„Kod nas su mnogi 90-ih godina bili očarani idejama liberalizma, a sada već i znatan deo obrazovanih shvata šta je u stvari liberalizam“, rekao je on

Patrijarh Moskovski i cele Rusije – Kiril – rekao je da sa zabrinutošću gleda na procese na Zapadu. Pored ostalog: na „totalnu sekularizaciju sa potpunim istiskivanje hrišćanskih, a i svih drugih religioznih vrednosti iz društvenog života. Poglavar Ruske pravoslavne crkve ovo je predočio predsedniku Saveta kantona Švajcarske konfederacije Žan Rene-Furnijeu sa kojim se sreo u Danilovom manastiru u Moskvi.

Kiril je svom gostu rekao i da u Rusiji ne mogu da shvate zašto su na Zapadu tradicionalne etičke vrednosti postale nespojive sa demokratijom i svetovnim uređenjem života. Dodao je da on to smatra „nepravilnim“ i naglasio da su hrišćanske vrednosti i savremena sekularna država – sasvim spojivi.

Gost iz Švajcarske se saglasio i izneo svoje viđenje:

„Mi danas imamo više problema sa ravnodušnošću (prema veri) nego sa raskolima. Vas brine jedinstvo Pravoslavlja s obzirom na događanja u Ukrajini. Nadam se da će Ruska pravoslavna crkva pomoći crkvama u Evropi u odbrani zajedničkih hrišćanskih vrednosti“.

Rene-Furnije je otkrio da je uveren da se današnja Rusija „ne može razumeti bez dubokog dijaloga sa RPC“. I dodao:

„Došao sam ovde ne samo kao predsednik Saveta kantona nego i kao Vaš sabrat po hrišćanskoj veri. Vaspitan sam u katoličkoj veri i član sam Hrišćansko-demokratske narodne partije Švajcarske. Zato i podržavam Vaš stav da sekularnost države ne treba da znači odbacivanje hrišćanskih vrednosti. Uveren sam da su hrišćanske vrednosti univerzalne i da ne mogu zastariti“.

Ruski patrijarh je nakon razgovora sa Rene-Furnijeom izjavio da je liberalizam „u nekom smislu grešna ideja zato što u centar života stavlja sebe, a ne Boga“. U Petrogradu je ovu svoju ocenu dodatno razjasnio:

„Stavljanje sebe (pojedinca) u centar svega i jeste – liberalna ideja. A ako je `ja` u centru – šta je iznad njega? U određenom smislu je ovo zaista grešna ideja jer postavljanje samog sebe u središte svega znači – otpadanje od Boga. U središtu života treba da bude – Bog“.

Kiril je posebno ukazao da nije slučajno što je Petrograd bio žarište obe ruske revolucije jer je imao visok procenat obrazovanog stanovništva zahvaćenog liberalizmom. Zaključio je rečima: „Kod nas su mnogi 90-ih godina bili očarani idejama liberalizma, a sada već i znatan deo obrazovanih shvata šta je u stvari liberalizam“.

 

Naslovna fotografija: Natalia Kolesnikova/AFP

 

Izvor Fakti, 16. oktobar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u