S. Trifunović prostački izvređao O. Jovićević, reagovao UNS

Trifunović je na Tviteru insinuirao da je voditeljka emisije „Upitnik“, Olivera Jovićević, prostitutka. Ove uvrede osudili su mnogi

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je, kako se navodi, vulgarne i seksističke pretnje i uvrede koje su na Tviteru predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Trifunović i njegovi istomišljenici uputili urednici emisije „Upitnik“ na Radio-televiziji Srbije, Oliveri Jovićević i zatražilo da joj se Trifunović izvini. Uvrede je osudilo i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

„UNS ističe da uvrede Trifunovića predstavljaju radikalizaciju obračuna političara sa novinarima i poziva političke stranke, Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti i novinarske i nevladine organizacije čija je misija borba protiv nasilja nad ženama da stanu u zaštitu dostojanstva Olivere Jovićević“, navedeno je u saopštenju UNS.

I Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je uvrede koje je predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović preko Tvitera uputio novinarki Radio-televizije Srbije Oliveri Jovićević.

„Trifunović je u svojoj objavi nedvosmisleno insinuirao da je voditeljka emisije ‘Upitnik’ prostitutka, što nikako ne priliči nekome ko vodi građansku političku partiju i pledira da vodi i državu“, ističe se u saopštenju tog udruženja.

Kako su ocenili, neprofesionalizam i neznanje novinara podložni su kritici i postoje mehanizmi da se ukaže na ostrašćenost ili propagandnu delatnost medijskih radnika, ali su nedopustive seksističke ili bilo kakve druge uvrede i nipodaštavanja u javnom prostoru, a naročito tim metodama ne bi smeli da se služe političari i javni funkcioneri.

Trifunović je na Tviteru objavio da emisija koju Jovićević vodi postoji da ne bi radila na poziv (za 150 evra na sat), insinuirajući na prostituciju, kao i da će pokret na čijem je čelu kada dođe na vlast legalizovati prostituciju i omogućiti joj da radi svoj posao.

Ispod te objave usledilo je više uvredljivih pretnji i komentara, a jedan od uvredljivih je bio i tvit advokata, nekadašnjeg člana DS i LDP, Vladimira Todorića u kom je konstatovao – „puno je 150“.

Na opaske tviteraša da neko može da protumači da je Jovićevićku nazvao prostitutkom, Trifunović je odgovorio sa: „So?“

POVERENICA OSUDILA UVREDLjIVE IZJAVE
Poverenica za rodnu ravnopravnost Brankica Janković osudila je uvredljive izjave predsednika Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića o novinarki Radio-televizije Srbije Oliveri Jovićević.

„Upozoravamo da učestale seksističke opaske, uvrede i omalovažavanje žena pokazuju da kod pojedinaca postoji odsustvo svesti o odgovornosti za javno izgovorenu reč“, navodi se u saopštenju poverenice.

Kako je ocenjeno, diskriminacija po bilo kom osnovu je zabranjena zakonom, a političari imaju posebnu odgovornost i nedopustivo je da iznose bilo kakve diskriminatorne, uvredljive i omalovažavajuće stavove. U saopštenju se dodaje da su novinari zbog svog posla češće izloženi „neargumentovanoj i neprimerenoj kritici“, a ocenjeno je da su predmet češće novinarke koje se, kako se navodi, „svode na seksualne objekte i izložene su seksističkim, mizogenim i uvredljivim kvalifikacijama“.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Beta/N1, 16. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u