Američki zvaničnik: SAD ne zauzimaju stav o podeli ili razgraničenju

„Sjedinjene Države ne zauzimaju stav po pitanju razgraničenja ili podele Kosova, to je pitanje koje treba da reše Beograd i Priština“, rekao je on

„Verujemo da dugoročni interesi Rusije u regionu nisu isti kao onaj koji imaju zemlje u regionu i da ne podržavaju viziju i ciljeve, integracije, poboljšanje standarda, slobodu medija, vladavinu prava i druge vrednosti evroatlantske zajednice. Strategija Rusije koju vidimo je ona kojoj smo prisustvovali u Crnoj Gori, kada su pokušali da onemoguće saradnju sa evroatlantskim institucijama“, rekao je Konstelančik novinarima u pauzi Beogradskog bezbednosnog foruma. On je naveo da SAD imaju snažne bilateralne odnose sa Rusijom i da će ih uvek imati.

„Ali, kad je reč o interesu zemalja u Evropi, posebno na Zapadnom Balkanu, nadamo se da će Rusija moći da uvidi značaj teškog rada koje zemlje u regionu preduzimaju u evroatlantskim integracijama i kako bi postigle vrednosti i standarde EU“, rekao je on.

Upitan da li vidi Srbiju kao „malu Rusiju“ u regionu, on je naveo da Srbija želi dobre odnose sa SAD, kao i SAD sa Srbijom, o čemu govori i imenovanje dva izaslanika Metjua Palmera i Ričarda Grenela. Dodao je da Srbija, kao i svaka zemlja u Evropi, ima suvereno pravo i obavezu da ima dobre odnose sa svim drugim zemaljama, uključujući Rusiju.

„Nastavićemo da radimo sa našim srpskim prijateljima i partnerima, kako bismo ojačali odnose sa Srbijom“, poručio je on.

Kostelančik je rekao da SAD ne gledaju na Zapadni Balkan samo kao na mesto gde postoje nezavršena posla već u regionu vide veliki potencijal koji treba iskoristiti i u tome žele da imaju ulogu.

„Evropske i evroatlantske integracije nisu naša vizija već vizija zemalja Zapadnog Balkana i nadam se da ćete u SAD i EU videti partnera u tom procesu“, dodao je američki zvaničnik na panelu „Održiva rešenja za Zapadni Balkan“ u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma. U procesu integracija ključne su transparentnost i vladavina prava.

„To nije nešto što se samo štiklira već stubovi društva i saradnje između društva i građana. Za sve to je potrebna hrabrost, liderstvo, vizija i spremnost da se preuzme rizik“, rekao je on, navodeći primer Severne Makedonije i Prespanski sporazum.

Kako je istakao, SAD snažno podržavaju evropske i evroatlantske integracije Severne Makedonije i Albanije, dodajući da su one postavile temelj za nastavak reformi. Bez obzira na odluku EU od ove nedelje, zbog koje žalimo, nastavićemo da apelujemo na njih da nastave sa reformama.

Kad je reč o Albaniji, pozvao je opoziciju da se vrati u parlament i da nastavi da pregovara kako bi se nastavio progres. Osvrnuo se i na situaciju u Bosni i Hercegovini ističući da SAD podržavaju naprednu, prosperitetnu zemlju koaj teži evroatlantskim integracijama. Osvrnuo se i na posetu američkog državnog sekretara Majka Pompea Crnoj Gori, istakavši da je ta zemlja uložila znatne napore u poslednjih 13 godina i da danas daje značajan doprinos globalnoj bezbednosti.

„Verujemo da će nastaviti sa napretkom ka EU uz rešavanje pitanja slobode medija i organizovanog kriminala“, rekao je on.

Govorio je i o uticaju Rusije i Kine u regionu, navodeći da „nije siguran“ da su kineske investicije uvek u dugoročnom interesu zemalja regiona i da bi one svakako trebalo da „drže oči otvorene“. Što se tiče Rusije, kaže da njen angažman i interesi u regionu nisu u skladu s onima koje dele SAD i EU, smatra Kostelančik.

„SAD NE ZAUZIMAJU STAV PO PITANjU PODELE“
Sjedinjene Američke Države ne zauzimaju stav po pitanju razgraničenja ili podele Kosova, to je pitanje koje treba da reše Beograd i Priština, poručio je danas direktor Kancelarije za južnu i centralnu Evropu u američkom Stejt departmentu Dejvid Kostelančik. On je na pitanje novinara u pauzi Beogradskog bezbednosnog foruma da li bi SAD podržale razgraničenje i promenu granica kao moguće rešenje odgovorio: „SAD ne zauzima poziciju po tim pitanjima, to su pitanja koje Srbija i Kosovo treba međusobno da reše“.

Kostelančik je, upitan da li se ulazi u dinamičniju fazu kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine, nakon što je i predsednik SAD imenovao svog izaslanika za pregovore, rekao da postoji velika šansa za napredak. On je dodao da su SAD ohrabrivale kosovsku stranu da ukine takse i da se ponovo angažuje u pregovorima sa Beogradom.

„Postoji velika šansa sada i mi se radujemo poseti gospodina (šefa evropske diplomatije Žozepa) Barela regionu“, rekao je Kostelančik.

On je istakao da su SAD spremne da kao prijatelj i partner Srbije i Kosova ohrabre dijalog između dve zemlje. Kostelančik je rekao da priznanje Kosova od strane Beograda stoji na evropskom putu Srbije, da SAD znaju da to nije lak proces, ali da Beograd ima podršku Amerike. Prema njegovim rečima, normalizacija odnosa između Beograda i Prištine strateški je prioritet SAD, jer je to način da se odredi put ka mirnoj i prosperitetnoj budućnosti.

Govoreći o nedavno održanim izborima na Kosovu rekao je da SAD podržavaju i imaju nadu i očekivanje da će biti formirana vlada koja će biti za dijalog, vlada koja će govoriti jednim glasom i imati objektivne ciljeve.

„SAD će i dalje podržavati nezavisnost i suverenitet Kosova ali jasno smo rekli da put u budućnost nije zamisliv bez pomirenja sa Srbijom“, rekao je Kostelančik na panelu Održiva rešenja za Zapadni Balkan“ u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma.

Kada je reč o Beogradu, kaže da je on „agresivan“ u nameri da delegitmizuje Kosovo na medjunarodnoj sceni, čime se narušava, kako kaže, atmosfera za kompromis.

„To što su sada iz SAD dva čoveka fokusirana na region znači da imaju snažnu podršku i punu pažnju vlade da se ulože napori da se to pitanje reši jednom zauvek“, ističe on.

„Nemojte propustiti priliku“, poručio je on Prištini i Beogradu i ponovio stav Vašingtona da je obostrano priznanje suština sporazuma izmedju dve strane, koji treba da im omogući da ostave sukobe u prošlosti i da iskoriste potencijle.

On je rekao da imenovanje Ričarda Grenela od predsednika Trampa i Metjua Palmera od državnog sekretara Pompea ukazuju na to koliko je pažnja SAD usmerena na Zapadni Balkan i da region ima partnera u SAD.

Direktor Kancelarije Stejt departmenta za južnu i centralnu Evropu Dejvid Kostelančik smatra da nema dodirnih tačaka između slučaja Kosova i Teksasa, odnosno ideje da ta američka savezna država izađe iz SAD i postane nezavisna. Američki zvaničnik učestvovao je na panelu o održivim rešenjima za Zapadni Balkan u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma gde je, između ostalog, rekao da je „obostrano priznanje Srbije i Kosova srž konačnog dogovora dve strane“.

Tokom vremena koje je odvojeno za pitanja iz publike, Kostelančika su pitali kako će priznanje Kosova od Srbije poboljšati odnose u regionu, uz opasku „hvala vam što ste nam rekli da moramo da priznamo Teksas“.

Kostelančik je, odgovarajući na to pitanje, rekao da je Teksas bio nezavisna država, ali da je deo SAD od 1836. godine.

„Ako želite ponovo da ga priznate, siguran sam da bi mnoge zemlje koje imaju svoje predstavnike u Teksasu cenile vašu pažnju, ali istorijski ne postoji takva vrsta tendencije“, rekao je Kostelančik. S druge strane, kako kaže, priznanje „nove nezavisne države Kosovo“ stoji na putu evropskih integracija Srbije.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Tanja Valič

 

Izvor Tanjug/B92, 17. oktobar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u