Politiko: Može li Vučić da veruje EU posle odlaganja odluke za Skoplje i Tiranu?

„Zašto biste verovali obećanjima EU i, štaviše, posebno ako su ih dali lideri EU”, pita briselski portal i navodi primer Skoplja

Briselski portal Politiko danas postavlja pitanje „ko bi i dalje verovao obećanjima EU koja je objavila da će do oktobra usvojiti bitnu odluku za Zapadni Balkan”, a sad članice Unije nisu mogle da se saglase o početku pregovora sa Skopljem i Tiranom. Još navodi da srpski predsednik Aleksandar Vučić kaže da im on više ne bi verovao. Politiko prenosi Tviter-poruku Vučića u kojoj stoji:

“Ja sam bio prisutan kad je Federika Mogerini Zoranu Zaevu obećala da će – čim se reši pitanje imena – do kraja godine biti pokrenuti pregovori. To se nije dogodilo i neće se dogoditi. A šta mi možemo očekivati kad je u pitanju Kosovo?“

Pre svega zbog zahteva Francuske, ali i Holandije i Danske da Skoplje i Tirana najpre ispune sve uslove oko vladavine zakona, šefovi diplomatija EU nisu juče uspeli da se dogovore o tome da li pokrenuti pregovore samo sa Severnom Makedonijom ili i sa Albanijom, pa će o tome konačnu reč morati da daju šefovi država ili vlada EU na zasedanju sutra i u petak.

„Zamislite sad da ste u koži premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva i da ste se izložili unutrašnjim velikim rizicima da biste ispunili uslove koje su vam postavile vođi EU”, piše Politiko. „Zašto biste verovali obećanjima EU i, štaviše, posebno ako su ih dali lideri EU”, pita briselski portal.

I ako se „pogleda i dalje od Zapadnog Balkana, da ste ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, da li biste imali razloga da verujete EU da je pošten trgovac ako od vas traži reforme da bi vaša zemlja mogla da se približi Zapadu?”, dodaje portal.

Politiko piše da se i za britanskog premijera Borisa Džonsona postavlja pitanje o „dobrim namerama EU” za odnose s Velikom Britanijom posle njenog izlaska iz članstva EU. I, kako to vidi briselski portal, jedino ruski predsednik Vladimir Putin sad može biti zadovoljan jer su, kaže, „EU zemlje odradile prljav posao za njega jer je EU sama poslala poruku da u suštini laže zemlje regiona”.

Lideri EU će sad morati da odluče hoće ili ne utvrditi datum za pregovore sa Skopljem i Tiranom u situaciji kad Francuska, a sličan je stav Holandije i Danske, ne odustaje od toga da obe zemlje moraju dodatno ispuniti uslove vladavine prava. I to naročito za rešenje slučaja korupcije makedonskog specijalnog državnog tužioca i primenu na delu reforme pravosuđa i suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala u Albaniji.

Većina ministara na zasedanju u Luksemburgu bila je za to da se datum pregovora odmah odobri, rekli su izvori sa zasedanja, ali konačno nije prošao ni kompromisni predlog da se to odobri samo Skoplju. Francuska državna sekretarka za Evropu Ameli de Monšalen je izjavila da je Francuska partnerima u EU podnela predlog da se temeljito preobrazi postupak pregovora o članstvu – da oni ne bi bili spori i nedelotvorni, već da od toga imaju opipljive koristi i građani zemalja koje pregovaraju i EU, a posebno da iz tih zemalja nema više štetnog „odliva mozgova”.

Stav je Pariza, a to u izvesnoj meri dele još neke članice EU, da se najpre reše veliki problemi unutar EU, uključujući posledice bregzita, institucionalno i oko pitanja donošenja odluka unutar Unije kako bi postala osposobljena da primi nove članice. Jedan francuski diplomata je objasnio da Pariz razume upozorenja na mogući veći upliv drugih svetskih centara moći na Zapadnom Balkanu, ako se EU tamo slabo angažuje, ali je podvukao da je Pariz prevashodno „zainteresovan da najpre EU bolje funkcioniše”.

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

 

Izvor Beta/Fakti, 16. oktobar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u