Postignut sporazum o bregzitu

„Ovo je fer i balansiran dogovor za EU i Ujedinjeno Kraljevstvo koji svedoči o našoj posvećenosti pronalaženju rešenja“, naveo je Junker

Britanski premijer Boris Džonson i lideri Evropske unije postigli su dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU. Irski unionisti i Labursti poručuju da neće podržati sporazum.

„Imamo odličan novi sporazum koji vraća kontrolu“, rekao je Džonson, prenosi Rojters.

Informaciju je potvrdio i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, na Tviteru.

„Ovo je fer i balansiran dogovor za EU i Ujedinjeno Kraljevstvo koji svedoči o našoj posvećenosti pronalaženju rešenja“, napisao je Junker.

O sporazumu Velike Britanije i EU treba da se izjasni i britanski parlament do 31. oktobra, do kad je rok za bregzit.

NIJE KRAJ PROBLEMIMA
Postizanje sporazuma sa EU, međutim, ne znači da su problemi za Džonsona oko bregzita gotovi, pošto je irska Demokratska unionistička stranka (DUP) saopštila ranije danas da ne može da prihvati sporazum, pre svega zbog carinskih pitanja.

Bez podrške DUP-a, sporazum o bregzitu verovatno neće proći glasanje u britanskom parlamentu.

Za sada nije poznato šta su dogovorili Džonson i EU po pitanju Severne Irske, pošto prvobitni predlog o formiranju carinske unije koja bi istovremeno pripadala određenoj vrsti carinske zone sa Evropskom unijom, nije prihvatio ni Brisel ni irski unionisti.

OŠTRA REAKCIJA OPOZICIJE
Lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin rekao je da je Džonson ispregovarao još gori sporazum sa Briselom nego što je pre njega dogovorila bivša premijerka Tereza Mej. Smatra da narod treba da ima završnu reč po pitanju sporazuma o bregzitu.

 

Naslovna fotografija: AFP

 

Izvor RTS, 17. oktobar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u