Zaharova: Nije im uspelo, Kosovo nije država

„Koliko god svi oni koji su donosili odluke (o priznavanju) budu nastavili da govore da je Kosovo država, ništa se od toga neće promeniti”, rekla je ona

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da nije saglasna sa izjavom budućeg evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela da, ako Kina, Indija i Rusija ne priznaju Kosovo, ono neće biti država, istakavši da Kosovo i nije država.

„Nisam saglasna s njim, jer Kosovo i tako nije država, već je pokušaj određenog broja zemalja da se nasilnim putem progura priznanje te problematične teritorije u vidu državnosti. To nije država”, rekla je Zaharova na konferenciji za novinare u Moskvi, prenosi Tanjug.

Ona je podsetila na stav Rusije po pitanju Kosova, rekavši da je reč o grubom kršenju međunarodnog prava i povredi suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, kao i da sve to stoji u odgovarajućim rezolucijama Saveta bezbednosti UN, koje niko još nije ukinuo, prenosi portal Sputnjik.

Prema njenim rečima, trenutno su sve te rezolucije pregažene, one „kao da ne važe i sve te zemlje su prekršile priznavši Kosovo za suverenu državu”.

Zaharova je dodala da i pored političkih ocena zasnovanih na međunarodnom pravu, postoji i politička realnost, koja je pokazala da Kosovo kao „država” nije uspešna ni na kakvom planu – ni zakonodavnom, kao ni u realnosti savremenog sveta.

„Koliko god svi oni koji su donosili odluke (o priznavanju) budu nastavili da govore da je Kosovo država, ništa se od toga neće promeniti, sve će ostati samo na rečima. Celo to pitanje i dalje je u suprotnosti s međunarodnim pravom. Ništa im nije uspelo”, rekla je Zaharova.

 

Naslovna fotografija: Anton Denisov/Sputnik via AP

 

Izvor Politika, 17. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u