Erdogan: Razgovaraću sa Putinom, Trampu neću zaboraviti neučtivo pismo

„U utorak ću razgovarati sa Putinom o sledećoj fazi. Nadam se da će na taj način uspeti u potpunosti da se ostvare svi naši ciljevi“, rekao je on

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da neće zaboraviti pismo koje je dobio od američkog kolege Donalda Trampa, a koje „nema nikakve veze s učtivošću“. On je, međutim, dodao da sada nije na dnevnom redu odgovor na to pismo.

„Naravno, nismo zaboravili Trampovo pismo koje nema nikakve veze s učtivošću. Naše uzajamno uvažavanje, međutim, ne dozvoljava da to pitanje bude na dnevnom redu. To nije prioritetno. Ipak, kada dođe vreme, biće učinjeno ono što je potrebno“, rekao je Erdogan u Istanbulu.

Tramp je 9. oktobra, na dan kada je počela turska vojna operacija u Siriji, poslao pismo Erdoganu u kojem ga je upozorio da će, ako situacija u Siriji ne bude rešena na human način, u istoriji ostati „upamćen kao đavo“.

„Ne želite da budete odgovorni za masakr hiljada ljudi, a ja ne želim da budem odgovoran za uništenje turske ekonomije, a učiniću to“, naveo je Tramp. Erdogan je 9. oktobra objavio da je počela operacija „Izvor mira“ na severu Sirije, usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije „Islamska država“ (DAEŠ).

Sirijske vlasti su osudile okupacionu politiku Turske na severu Sirije, a Rusija je saopštila da je neophodno da Turska izbegava dejstva koja mogu da stanu na put rešavanju sirijskog sukoba koji traje od 2011. godine.

Erdogan i potpredsednik SAD Majk Pens 17. oktobra su se dogovorili da se na 120 sati obustavi turska operacija u Siriji radi povlačenja snaga samoodbrane sirijskih Kurda sa granice s Turskom. Pens je saopštio da dogovor podrazumeva povlačenje kurdskih snaga i da će SAD doprineti tom procesu. Potpredsednik SAD je naveo da se američka vojska neće vraćati u tu oblast.

 

Izvor Sputnjik, 18. oktobar 2019.

ERDOGAN: RAZGOVARAĆU SA PUTINOM
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da namerava da sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sočiju 22. oktobra razgovara o narednoj fazi procesa stvaranja zone bezbednosti na severu Sirije.

„Ono čemu smo težili ostvarilo se juče. Rezultat pregovora sa Pensom je jučerašnja zajednička izjava od 13 tačaka. Teroristička organizacija će napustiti zonu bezbednosti široku 32 kilometra i dugu 444 kilometra sa zapada na istok, kako smo se i dogovorili. U utorak ću razgovarati sa Putinom o sledećoj fazi. Nadam se da će na taj način uspeti u potpunosti da se ostvare svi ciljevi postavljeni u okviru naše operacije“, rekao je Erdogan novinarima.

Erdogan i američki potpredsednik Majk Pens dogovorili su se u četvrtak da se na 120 sati prekine turska operacija u Siriji kako bi se povukle snage samoodbrane sirijskih Kurda sa tursko-sirijske granice. Pens je izjavio da sporazum podrazumeva povlačenje kurdskih snaga iz zone bezbednosti na 30 kilometara od granice Turske i Sirije i da će Sjedinjene Američke Države pomoći u realizaciji tog procesa. Pens je naveo da se američke trupe neće vratiti u to područje.

Turski lider Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio o početku operacije „Izvor mira“ na severu Sirije protiv Radničke partije Kurdistana (PKK), koja je zabranjena u njegovoj zemlji, i DAEŠ-a. Sirijske vlasti su više puta osuđivale okupacionu politiku Turske na severu Sirije. Rusija je saopštila da Turska treba da izbegava dejstva koja bi mogla stati na put rešenju sirijskog sukoba, koji traje od 2011. godine. Postupci Ankare izazvali su osudu mnogih zapadnih partnera, uključujući Sjedinjene Američke Države, ali je Vašington povukao svoje trupe uskraćujući podršku svojim dugogodišnjim kurdskim saveznicima.

 

Izvor Sputnjik, 18. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u