Organizacija Heritedž ima pet upozorenja o Balkanu za Grenela

„SAD moraju biti strpljive prema Kosovu i biti svesne da je Srbija svojevrsno rusko uporište na Balkanu“, navodi se u tekstu

Američka konzervativna fondacija „Heritedž“ iznela je preporuke za specijalnog izaslanika SAD za pregovore sa Prištinom i Beogradom Ričarda Grenela, u kojima ga upozorava da treba da bude „i očima i ušima“ u kontaktu sa Beogradom, strpljiv prema Prištini i da sarađuje sa EU.

Ova fondacija veruje da su SAD od 1990. godine žrtvovale značajnu krv i resurse kako bi obezbedile da Balkan ostane miran i stabilan region i da bi zato SAD trebalo da kažu svoje mišljenje o svim većim dešavanjima u regionu. Zato je imenovanje američkog ambasadora u Nemačkoj, Ričarda Grenela, za specijalnog izaslanika SAD za razgovore između Kosova i Srbije, važan potez, piše portal Kosovo onlajn.

„Ambasador Grenel mora biti svestan da na Balkanu ništa nije lako ili jednostavno, promena granica je loša ideja, rad sa evropskim zemljama u regionu povećava šansu za uspeh, SAD moraju biti strpljive sa Kosovom i ostati svesne da je Srbija oslonac Rusije na Balkanu“.

Ova konzervativna fondacija daje pet principa za koje kaže da Grenel treba da se ih pridržava tokom razgovora Beograda i Prištine. U početku fondacija upozorava da bi Grenel trebao da bude svestan činjenice da na Balkanu ništa nije jednostavno.

“Ideja promena granica je loša ideja, saradnja sa evropskim zemljama u regionu povećava šansu za uspeh, a SAD moraju biti strpljive prema Kosovu i biti svesne da je Srbija svojevrsno rusko uporište na Balkanu”, navodi se u tekstu koji prenosi Kalko.

„SAD moraju biti realne u svom pristupu Srbiji i videti Srbiju takvom kakva jeste, ili biti svesni da Beograd sarađuje sa Kinom, Rusijom i Zapadom“, smatraju u fondaciji i dodaju da „to ne znači da SAD treba da prestanu da traže smisleni pristup Srbiji, ali svaki njihov pristup mora biti pragmatičan i primeniti na osnovu realnog stava o Srbiji“.

„Sjedinjene Države moraju priznati da je malo verovatno da će Srbija u skoroj budućnosti biti deo zapadnih struktura i da bi bilo naivno nadati se značajnoj promeni načina vođenja ove zemlje“, navodi se u članku ove američke fondacije. Konzervativni istraživački centar sa sedištem u Vašingtonu kaže da će Grenel zavrnuti rukave i otpetljati Gordijev čvor, koji je u stvari sam region Balkana i da će morati da sledi pet principa.

U početku, Grenel mora da shvati da na Balkanu nije ništa lako i da mora imati na umu američki doprinos regionu Balkana u prošlosti.

„I Beograd i Priština izneće jednostavne i lagane predloge za normalizaciju međusobnih odnosa“, predviđa Fondacija.

U članku se napominje da su Sjedinjene Države ponovo uložile velike resurse na Balkanu nakon završetka hladnog rata.

“Desetine hiljada američkih trupa služile su na Balkanu, a SAD su potrošile milijarde dolara da stvore sigurnu i prosperitetnu regiju u nadi da će jednog dana ovaj region postati deo transatlantske zajednice“, prenosi “Heritedž”.

Drugi princip koji Grenel mora slediti je vezan uz činjenicu da je Grenel specijalni izaslanik, a ne kartograf. Drugim rečima, prema ovom principu, Američka fondacija navodi da bi razmena teritorija i redefinisanje novih granica etničkim i verskim linijama otvorili Pandorinu kutiju i postavili „opasan presedan“.

Treći princip kojeg se Grenel mora pridržavati je „raditi sa Evropom, a ne protiv nje“, preporučuje Heritedž dodajući da je stabilnost na Balkanu jedno od područja politike koje najviše približava Vašington i Brisel.

„Treba biti strpljiv kada je reč o napretku Kosova. Ovo je siromašna zemlja koja pati od visoke stope nezaposlenosti i korupcije”, kaže četvrti princip Fondacije “Heritedž”, princip koji bi Grenel morao da sledi.

Peto, poslednje načelo ova američka fondacija povezuje se sa Srbijom savetujući Grenela da bude „otvorenih očiju“ u svom radu sa ovom državom.“Neki srpski političari imaju dobru priču o tome kako žele da postanu deo transatlantske zajednice, a zapravo nastavljaju da budu okrenuti Kremlju. Američki kreatori politika trebalo bi da budu svesni činjenice da Srbija, ne samo što nije garancija stabilnosti na Balkanu, već naprotiv, i dalje je izvor destabilizacije, a ta tvrdnja je posebno tačna kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, gde, smatraju dalje u ovoj fondaciji, „Beograd podržava separatizam u Republici Srpskoj“.

Zaključno, Fondacija kaže da imenovanje ambasadora Grenela za specijalnog izaslanika predstavlja ciljeve američke administracije da ostanu aktivno uključeni u pregovore između Kosova i Srbije. Ambasador Grenel trebao bi da ohrabri zemlje zapadnog Balkana da odbace svoje istorijske, kulturne ili verske razlike i konstruktivno rade na jačanju trgovinskih odnosa, rešavanju graničnih sporova i odustaju od provokativne retorike radi stabilnosti. Ovih pet principa trebalo bi da pomognu specijalnom izaslaniku Grenelu da olakša svoj rad u ovoj veoma problematičnoj regiji Evrope, zaključuje se.

 

Naslovna fotografija: DPA

 

Izvor Kosovo onlajn/Blic, 18. oktobar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u