Stotine hiljada protestuje u Kataloniji, blokirana granica sa Francuskom

Demonstranti su u oba smera blokirali auto-put kod La Žonkere blizu Đirone, kao i nacionalni auto-put blizu francusko-španske granice

Drumsku granicu između Španije i Francuske blokirali su u oba smera katalonski separatistički demonstranti petog dana mobilizacije zbog presuda izrečenih njihovim vođama u španskom sudu, saopštila je španska vlada.

Demonstranti su u oba smera blokirali auto-put kod La Žonkere blizu Đirone, kao i nacionalni auto-put blizu francusko-španske granice, navelo je špansko Ministarstvo saobraćaja. U Barseloni, gde se danima održavaju demonstracije zbog presuda katalonskim vođama noćas su izbili novi okršaji između policije i demonstranata.

Prema scenariju koji se ponavlja nekoliko uzastopnih noći od kada su počeli protesti posle izricanja presude katalonskim vođama u ponedeljak, mirni protesti se izmaknu kontroli i radikalne pristalice secesije počnu da se sukoblajvaju sa policijom. Noćas su oni zapalili brzo postavljenu barikadu na centralnoj ulici, koja je popularna turistima.

Policija je pokušala separatiste da drži razdvojene od protesta nekoliko stotina ekstremnodesničarskih pristalica jedinstva Španije. Katalonski demonstranti su ogorčeni zbog tešklih zatvorskih kazni od devet do 13 godina izrečenih njihovim vođama u ponedeljak u španskom sudu zbog njihove uloge u pokušaju secesije 2017. godine. Za danas je najavljen dan opšteg štrajka u Kataloniji, a marševi slobode koji su krenuli iz raznih oblasti treba da se sliju u Barselonu na velike demonstracije predviđene oko 17.00 sati po centralnoevropskom vremenu.

 

Izvor Beta/AFP/NSPM, 18. oktobar 2019.

BLOKIRANA FRANCUSKO-ŠPANSKA GRANICA
Više stotina hiljada pristalica nezavisnosti iz raznih delova Katalonije pristiže u Barselonu, gde će popodne biti održan glavni protest zbog presuda liderima katalonskih separatista.

Glavni putevi širom Katalonije su blokirani, a nekoliko glavnih ulica u Barseloni zatvoreno je za saobraćaj, jer pet kolona demonstranata iz različitih delova Katalonije pristiže u Barselonu nakon što su sindikati pozvali na generalni štajk. Krećući se ka Barseloni, mnogi ljudi mahali su zastavama Katalonije, prenosi Rojters pozivajući se na očevice.

Regionalni vozovi i gradski metro saobraćajaju po skraćenom redu vožnje. S druge strane, prema navodima španskog Ministarstva za javne radove, aerodrom u Barseloni „El Prat“, koji je otkazao oko 150 letova ove nedelje nakon što je hiljade učesnika protesta postavilo barikade, uglavnom je normalno funkcionisao.

Pais prenosi da je situacija na aerodromima u Barseloni normalna, kao i da je otkazano 57 letova od skoro 1.000 planiranih. Jedna od turističkih atrakcija Barselone Sagrada familija zatvorena je za posetioce zbog protesta. Grupa demonstranata okupila se ispred ulaza. Zbog protesta je odložen derbi između Barselone i Real Madrida i neće se igrati 26. oktobra na Nou Kampu, potvrdio je Fudbalski savez Španije.

Napetosti između Madrida i Barselone u porastu su otkako je španski Vrhovni sud osudio devetoro političara i aktivista na kazne od devet do 13 godina zatvora zbog njihove uloge u neuspešnom referendumu za nezavisnost Katalonije 2017. godine. Troje preostalih optuženih proglašeni su krivima samo za neposlušnost i nisu dobili zatvorske kazne.

Bivši potpredsednik katalonske vlade Oriol Žunkeras osuđen je na 13 godina zatvora zbog pobune i zloupotrebe javnih fondova radi organizovanja referenduma o nezavisnosti Katalonije. Presude su pokrenule veliko nasilje na ulicama, a sukobi između demonstranata i policije veliki su izazov i za špansku vladu i za regionalne vlasti. Od ponedeljka traju protesti u Barseloni, a na protestu u četvrtak zabeleženo je najgore ulično nasilje poslednjih decenija u tom gradu. Posle izricanja presude njegovim kolegama, odbegli bivši katalonski lider Karles Pudždemon predao se belgijskim pravosudnim vlastima, nakon što je Španija izdala novi nalog za njegovo hapšenje.

 

Izvor Pais/Rojters/Tanjug/RTS, 18. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u