Tribina ,,Pravda za Nobela“ prvog dana sajma knjiga

Prvog dana sajma, 20. oktobra, biće održana tribina „Pravda za Nobela“ o Olgi Tokarčuk i Peteru Handkeu, ovogodišnjim dobitnicima nagrade

Međunarodni sajam knjiga koji se od 20. do 27. oktobra održava po 64. put u Beogradu otvoriće pisac Milovan Vitezović, najavili su danas organizatori i poručili da očekuju da broj posjetilaca premaši prošlogodišnji kada je Sajam posjetilo 193 000 ljudi.

Međunarodni beogradski sajam knjiga koji se priređuje 64. put, trajaće od 20. do 27. oktobra, pod sloganom „Pismo=Glava“, sa 500 izlagača od koji 60 inostranih.

Zamjenica direktora Beogradskog sajma Gorica Skipina najavila je da će pored kupovine knjiga posjetioci moći da prisustvuju i sajamskim izložbama, tribinama, kao i Festivalu stvaralaštva mladih na kojem će biti predstavljena djela umjetnika mlađih od 30 godina iz raznih oblasti stvaralaštva.

Navela je da je pripremljeno 667 sajamskih programa i promocija, što je 15 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Članica odbora Beogradskog sajma knjiga Sanja Milić kazala je da će pored domaćih i pisaca iz regiona, na Sajmu biti gosti iz SAD, Turske, Rusije, Litvanije.

Ambasador Egipta u Srbiji Amr Alguvejli najavio je da će na otvaranju sajma govoriti egipatski pisac i predsjednik Međunarodnog sajma knjiga Kaira, Haitim Alhaj Ali, dok će otvaranju egiptaskog štanda prisustvovati ministarka kulture Ines Abdel Dajim.

U srijedu, 23. oktobra, povodom predstavljanja srpskog izdanja knjige „Srbi u očima Egipta“ govoriće tri bivša ambasadora Egipta u Srbiji, a očekuje se i prisustvo ministra spoljnih poslova Ivice Dačića. Urednik programa Sajma knjiga Vule Žurić najavio je da će prvog sajamskog dana, u nedelju, 20. oktobra, biti tribina „Pravda za Nobela“ o Olgi Tokarčuk i Peteru Handkeu, ovogodišnjim dobitnicima te nagrade.

Tokom Sajma biće istaknut rad Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča čije su godišnjice obilježene ove godine, prenose Novosti. Cijena pojedinačne ulaznice iznosiće 250 dinara, a kolektivne 150 dinara.

 

Naslovna fotografija: Francois Mori/AP

 

Izvor Infors/Iskra, 18. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u