Vučić Prištini: Razgovaraćemo kad se upristojite

„Ne zavisimo mi od vas nego vi od nas”, poručio je Prištini predsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je kao pričanje gluposti najavu kandidata za premijera Kosova Aljbina Kurtija da će ako ukine takse uvesti recipročne mere Srbiji i poručio kosovskim Albancima „da se upristoje, da povedu računa i shvate da ne mogu da nas maltretiraju” jer, kako je dodao „ne zavisimo mi od vas nego vi od nas”.

Gostujući na televiziji Pink Vučić je Albancima poručio da „prestanu da lažu o trovanju, da prestanu da maltretiraju srpski narod na Kosovu i kada se upristoje da kažu da žele razgovor, razgovora će biti.” Predsednik Srbije je istakao da neće da laže narod i da kaže da je Kosovo deo Srbije, ali „nije celo naše, ali nije ni njihovo”, a da kompromis nije da Srbija sve izgubi, a da Albanci sve dobiju, prenosi Beta.

Komentarišući izjavu lidera Pokreta za preokret Janka Veselinovića, da ne sme da kaže Kurtiju da po Ustavu Srbije Kosovo nije država, Vučić je rekao da sme da kaže, i da je srpska država nezavisna i da donosi odluke u interesu naroda nezavisno od velikih sila.

On je rekao da je „u vreme Vučića 13 država povuklo priznanje Kosova a četiri priznale, dok je za vreme prethodne vlasti 89 država priznalo Kosovo”. Vučić je ponovio kritike na račun prethodne vlasti, koja, kako je rekao, nije izdala ni saopštenje kada je Kosovo proglasilo nezavisnost.

INSISTIRAĆEMO NA SVEOBUHVATNOJ ISTRAZI O TROVANjU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće odustati od insistiranja na sveobuhvatnoj istrazi o navodnom trovanju članova Centralne izborne komisije Kosova kovertama sa glasovima iz centralne Srbije.„Nećemo da zaboravimo tu priču, hoćemo da vidimo ko je otrovan i kakvi su to srpski teroristi”, izjavio je Vučić tokom gostovanja na televiziji Pink.

On je ocenio da je to trovanje izmišljeno jer kosovski političari „ne znaju šta će sa sobom”.

„Trenutna vlast bi da kupi vreme kako bi se desila viša sila da oni ostanu na vlasti, a ovi drugi žure da vladaju”, dodao je Vučić, prenosi Beta. Kako je kazao, aktuelna Priština je nervozna zbog rezultata Srpske liste.

ODGOVOR BRITANSKE AMBASADE PREDSTAVLjA DVOSTRUKE ARŠINE
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da fotografisanje ambasadora Velike Britanije sa predsednikom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijom ispred zastave Albanije i njihov stav o tome predstavlja dvostruke aršine.„Zamislite da je Milorad Dodik okačio srpsku, ili bar zastavu Donbasa, da li bi se tada slikao britanski ambasador s njim”, upitao je Vučić tokom gostovanja na televiziji Pink, prenosi Beta.

Kako je kazao da je sve razumeo iz zvaničnog odgovora ambasade Velike Britanije. „Ponosni smo što smemo narodu da kažemo istinu, da odogovorimo na civilizovan način”, dodao je on.

Aljbin Kurti je povodom Vučićevog pitanja ambasadi Velike Britanije kazao da ne bi trebalo da komentariše nacionalne simbole Albanaca, na šta je Vučić odgovorio da će sve da komentariše.

„Kurti je pomislio da je mnogo važan. Ne, nego ćeš ti (Kurti) da mi zabraniš, ti si Bog otac pa ćeš da mi zabraniš”, istakao je Vučić. Vučić je na Tviteru pitao ambasadora Velike Britanije na Kosovu Nikolasa Abota o zastavi pod kojom je bio na jednom sastanku sa Kurtijem.

Britanska ambasada je u odgovoru na pitanje Vučića poručila: „Ne biramo mi kako naš sagovornik, u partijskom svojstvu, uređuje svoje prostorije”, a Vučić je zahvalio zbog „jasnog odgovora” i dodao: „Svi smo sve razumeli”.

SRBIJA NASTAVLjA KA EU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da će Srbija nastaviti put ka Evropskoj uniji jer je to „pametna i mudra odluka”, ali da nikome „nećemo dozvoliti da ugrozi prijateljstvo” sa Rusijom, Kinom, Japanom i Turskom. Vučić je, tokom gostovanja na televiziji Pink, kazao da je 67 odsto trgovinske razmene sa Evropskom unijom, da je najveći izvoz, ali i da najveći broj investicija dolaze iz EU.

On je dodao da će Srbija istovremeno graditi prijateljstva i ostati u „dobrom odnosu sa svima”. Komentarišući izjavu Mađarskog premijera Viktora Orbana da će, ukoliko Turska pusti izbeglice, silom braniti mađarsku granicu sa Srbijom, Vučić je rekao da će ukoliko se to desi „i Srbija sačuvati svoju granicu”.

On je dodao da u tom slučaju odluku neće donositi bez konsultovanja sa svojim evropskim partnerima, prenosi Beta. Vučić je kazao da smatra da u tom slučaju treba da imamo human odnos prema izbeglicama, ali da čuvamo svoje interese i dodao da „ljudi ne treba da brinu”.

NADLEŽNI ZNAJU KO JE PALIO VESIĆEVU KNjIGU, ČETVORICA IZ SzS
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nadležni organi već znaju ko je palio Vesićevu knjigu, da trenutno još samo prikupljaju dokaze, kao i da je reč o četvorici pripadnika Saveza za Srbiju. Vučić je rekao da će svima biti jasno ko je to počinio i da to niko nije namestio, kako tvrde pripadnici Saveza za Srbiju.

„Četvorica od četvorice su momci iz Saveza za Srbiju, koji su bili na najmanje 15 skupova Saveza za Srbiju do sada, za šta sve imamo foto dokumentaciju”, naveo je Vučić i istakao da je reč o lažovima.

Podsetio je da su nacisti palili knjige, a Haradinaj srpski keks i istakao da se paljenjem knjige šalje vrlo loša slika iz našeg grada, kao i da je naneta velika sramota Srbiji. Vučić je rekao da će tužilaštvo sigurno reagovati i po pitanju izjave Sergeja Trifunovića da mu je neko nudio novac za nešto.

Predsednik je dodao da ne zna zašto bi neko Trifunoviću nudio novac. Tužilaštvo, kaže, ne može da nađe Trifunovića, jer je na Baliju, i nema smisla da se raspisuje Interpolova poternica zbog toga, pa da Trifunovića onda isporučuje indonežanska policija.

Vučić je govoreći o paljenju Vesićeve knjige rekao da su pripadnici Saveza za Srbiju blokirali ulaz i izlaz zgrade gde je bila promocija knjige, jer im eto to smeta, iako imaju manje od 10 odsto podrške građana.

„Da nisu bili ovi momci koji su čuvali Vesića pitanje je šta bi se desilo Vesiću, pošto bi ga linčovali”, kazao je Vučić.

Takođe, predsednik je pozvao mladića koji je rekao da će Vesiću lupiti „vaspitnu” da dođe i to uradi nekom jačem, i da njemu proba da lupi šamar i da će biti bez obezbeđenja. Naveo je da je reč o iživljavanju i kada je reč o uvredama upućenim novinarki RTS za koju su rekli da joj je mesto u parku pored železničke stanice i dodao da ta žena ima ćerku.

„Jednoj ženi i majci da to kažete… Sram vas bilo. Normalna i pristojna Srbija će pobeđivati”, poručio je Vučić, prenosi Tanjug.

Opozicija je, kako je rekao, imala skoro 25 odsto podrške u jednom trenutku, ali sada ima svega 8,9 odsto, a Trifunović oko pet odsto, tako da ni on sada ne bi prešao cenzus na izborima.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub 

 

Izvor Politika, 17. oktobar 2019.

Pratite nas na YouTube-u