Medvedev u Beogradu: Srbija je čvrst partner

On se zahvalio Srbiji na principijelnom stavu da se ne priključi sankcijama Rusiji, što će, kako je rekao, ta zemlja ceniti i pamtiti

Predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev stigao je u jednodnevnu posetu Srbiji povodom 75 godina od oslobođenja Beograda 1944. u Drugom svetskom ratu. Domaćin mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Medvedeva je u 12.00 časova na aerdromu „Nikola Tesla” dočekala premijerka Ana Brnabić.

Ruski premijer će u razgovorima sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić potvrditi snažno istorijsko prijateljstvo dva naroda, ali i dati podršku Srbiji po pitanju kosovskog problema. Pred današnji dolazak Medvedev je uputio jasnu poruku da njegova zemlja ne menja stav o Kosovu i Metohiji i istakao neophodnost poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, a da ideju o mogućem stvaranju „velike Albanije” smatra veoma opasnom.

Medvedev dolazi u Beograd u okolnostima kada se očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine, pojačavaju pritisci na Srbiju, a američka diplomatija ubrzava donošenje konačnog rešenja, pa se očekuje da će o svemu tome biti reči u razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Vučić je Medvedevu bio domaćin, najpre, na Vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici, gde su prisustvovali prikazu sposobnosti Vojske Srbije povodom Dana oslobođenja Beograda „Sloboda 2019”. Popodne u Palati Srbija srpski predsednik i ruski premijer razgovaraju „tet-a-tet”, i tom prilikom verovatno će razmeniti stavove o najaktuelnijm pitanjima međusobne saradnje u kojoj značajno mesto imaju i otvorena politička pitanja u regionu, ali i ekonomija, gradnja Turskog toka gasovoda, najavljeno potpisivanje trgovinskog sporazuma između Srbije i Evroazijske unije, vojno tehnička saradnja.

Prikaz sposobnosti Vojske Srbije na batajničkom aerodromu „Pukovnik pilot – Milenko Pavlović“ (Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije)

Posle razgovora u četiri oka i ceremonije razmene potpisanih bilateralnih dogovora, najavljeno je da će se Vučić i Medvedev obratiti javnosti. Ruski premijer biće gost i posebne sednice Parlamenta na kojoj će se obratiti poslanicima, a od 20 sati sa svojim domaćinom predsednikom Vučićem prisustvovaće u Sava centru svečanoj akademiji povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Tokom dana, posle razgovora u Palati federacije, Brnabić i Medvedev će položiti vence na Spomen-groblju Oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, a tokom dana u Beogradu je predviđen niz događaja vezanih za oslobođenje Beograda u kome su zajednički učestvovali borci dve zemlje.

Poseta ruskog premijera upriličena na ovaj dana, kako je rekao sam Medvedev pred dolazak, je poruka da je važno da Srbija i Rusija koje su mnogo nastradale od fašizma, zadrže iste ocene onoga što se dogodilo pre 75 godina i da se suprotstave pokušajima revizije istorije koji dolaze u poslednje vreme od nekih zapadnih zemalja, prenosi Tanjug.

SVEČANI DOČEK ZA MEDVEDEVA ISPRED PALATE SRBIJA
Predsednica vlade Ana Brnabić priredila je ispred Palate Srbija svečani dočak za premijera Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji. Svečani doček za visokog gosta iz Rusije upriličen je uz intoniranje himni dve zemlje, i svečanu gardu Vojske Srbije. Nakon dočeka, sledi tet-a-tet sastanak Brnabić i Medvedeva.

Svečani doček za ruskog premijera ispred Palate Srbija (Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

U delegaciji sa premijerom Rusije su i dva ministra – kulture Vladimir Rostislavovič Medinski i energetike Aleksandr Novak, kao i prvi zamenik ministra prosvete Pavel Zenjkovič, zamenici ministra spoljnih poslova Aleksandr Gruškov, odbrane Junus Bek Jevkurov, finansija Jurij Zubarev, zamenik ministra poljoprivrede Sergej Ljevin, zamenik ministra industrije i trgovine Oleg Rezancev i zamenik ministra zaduženog za ekonomski razvoj Ruske Federacije, Oksana Tarasenko.

U ruskoj delegaciji čiji je član i amabsador Aleksandar Bocan-Harčenko je i rukovodilac Federalne carinske službe Vladimir Bulavin, direktor federalne službe nadležne za vojnotehnička pitanja Dmitri Šugaev. Nakon sastanka sa premijerkom, Medvedev će se u Skupštini Srbije obratiti poslanicima na Posebnoj sednici parlamenta, prenosi Tanjug. Programom posete je predviđeno da zatim Brnabić i Medvedev polože vence na Spomen-groblje Oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Medvedev će se zatim sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim će u Palati Srbija imati razgovor u četiri oka, a zatim će uslediti ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice šefova država, koji će se potom obratiti medijima. Zvaničnu posetu Srbiji, premijer Rusije završiće prisustvom na svečanoj akademiji u Sava Centu povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, za šta su živote zajedno položili sovjetski i naši vojnici.

HVALA NA PODRŠCI, ČAST NAM JE ŠTO STE DANAS U BEOGRADU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je večeras premijeru Rusije Dmitriju Medvedevu, kao i predsedniku Vladimiru Putinu, na podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Srbije i izrazio zadovoljstvo što je Medvedev u poseti baš na dan kada se obeležava godišnjica oslobođenja od fašizma, prenosi Tanjug.

„Dobrodošli, nadam se da se ovde u Beogradu osećate kao kod svoje kuće. Za nas je čast što ste baš danas u Beogradu kada obeležavamo 75. godišnjicu oslobođenja i to je potvrda iskrenih i prijateljskih odnosa međunašim zemljama”, rekao je Vučić na početku sastanka sa visokim gostom iz Moskve, koji je bio otvoren za medije.

Ocenio je da je sve u redu kada je reč o ekonosmkoj saradnji, ali da se može još bolje, te da ta saradnja treba da se razvija i jača.

„Robna razmena raste, što se tiče gasovoda Turski tok sve je u redu, a što se tiče ostalih pitanja još je bolje. Hvala vama i predsedniku Putinu na podršci u zaštiti teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Srbije. Cenimo to i dobrodošli u Srbiju”, poručio je Vučić na ruskom jeziku.

MEDVEDEV PRENEO PUTINOVE POZDRAVE
Ruski premijer Dmitrij Medvedev preneo je večeras pozdrave šefa ruske države Vladimira Putina Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a srpski predsednik je zahvalio Medvedevu, kao i Putinu, na podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Srbije i izrazio zadovoljstvo što je Medvedev u poseti baš na dan kada se obeležava godišnjica oslobođenja od fašizma, prenosi Tanjug.

„Dobrodošli, nadam se da se ovde u Beogradu osećate kao kod svoje kuće. Za nas je čast što ste baš danas u Beogradu kada obeležavamo 75. godišnjicu oslobođenja i to je potvrda iskrenih i prijateljskih odnosa među našim zemljama”, rekao je Vučić na početku sastanka sa visokim gostom iz Moskve, koji je bio otvoren za medije.

Ocenio je da je sve u redu kada je reč o ekonosmkoj saradnji, ali da se može još bolje, te da ta saradnja treba da se razvija i jača.

„Robna razmena raste, što se tiče gasovoda Turski tok sve je u redu, a što se tiče ostalih pitanja još je bolje. Hvala vama i predsedniku Putinu na podršci u zaštiti teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Srbije. Cenimo to i dobrodošli u Srbiju”, poručio je Vučić na ruskom jeziku.

I Medvedev je izrazio zadovoljstvo što boravi u Beogradu na današnji dan. On je Vučiću rekao da su njihovi današnji razgovori počeli u trenutku kada se održavao prikaz vojne sposobnosti oružanih snaga Srbije.

„Moram da vam kažem da je to izgledalo zaista dostojno, a takođe odražava rast ekonomije Srbije i mogućnost da se još više poveća borbena sposobnost i bezbednost”, rekao je ruski premijer. Složio se se sa Vučićem da na polju ekonomije sve za sada ide dobro.

„Raste robna razmena, rastu investicije. Ovaj značajni datum koji povezuje naše narode obeležavamo dobrim rezultatima”, poručio je Medvedev.

Zahvalio je Vučiću na gostoprimstvu i naveo da je govorio i pred parlamentom gde je naišao na prijateljsku atmosferu.

„Prenosim vam i najbolje želje od predsednika Putina”, rekao je Medvedev, na čemu mu je Vučić zahvalio. Predsednik Srbije je takođe izrazio saučešće Medvedevu i ruskom narodu nakon tragedije u Krasnojarskoj oblasti, kada je prilikom pucanja brane voda poplavila spavaonice radnika u lokalnom rudniku i poginulo 15 ljudi, dok se 13 vodi kao nestalo.

„Hvala vam na podršci i saučešću”, zaključio je Medvedev.

SRBIJA JE ČVRST PARTNER
Ruski premijer Dmitrij Medvedev istakao je danas da je ekonomska saradnja Srbije i Rusije sve bolja, posebno u oblasti energetike, železničke infrastrukture i poljoprivrede, te poručio da je Srbija stabilan partner Rusije.

„Naši narodi žele da budu u kontaktu, oko 70.000 ruskih turista dolazi u Srbiju, kod nas dolazi oko 60.000 Srba. Mi ćemo danas preneti srpskoj strani stranicu Miroslavljevog jevandelja, a povratićemo slike ruskog umetnika” rekao je Medvedev u obraćanju pred poslanicima Skupštine Srbije. On je zahvalio Srbiji na principijelnom stavu da se ne priključi sankcijama Rusiji, što će, kako je rekao, ta zemlja ceniti i pamtiti, prenosi Tanjug.

Dmitrij Medvedev i Aleksandar Vučić se rukuju (Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije)

„Kad smo ušli u konflikt sa EU imali smo razmenu više od 407 milijardi evra, a sada se on smanjio dva puta. Predsednik Rusije Putin je izrazio inicijativu za povezanošću sa drugim državama i ne vidim razlog zbog kojeg EU ne bi mogla da se priključi tom poslu”, rekao je Medvedev. On je naglasio da je Srbija stabilan partner Rusije kada je energetika u pitanju, a u govoru je istakao i Naftnu industriju Srbije, i uticaj kompanije na ekonomiju Srbije.

Medvedev se naveo da je u razgovoru sa premijerkom Anom Brnabić pričao o realizaciji projekta „Turski tok”. Istakao je i da će Rusija učestvovati u modernizaciji železnice Srbije i u obnovi pruge Beograd-Bar.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo/Dimitrije Goll

 

Izvor Politika, 19. oktobar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u