Pentagon: Naši vojnici iz Sirije će otići u Irak

Šef Pentagona napomenuo je da će američka vojska nastaviti da vodi kampanju protiv terorističke grupe DAEŠ kako bi „pomogla u zaštiti Iraka“

Američki ministar odbrane Mark Esper izjavio je da će oko hiljadu američkih vojnika koji se povlače sa severa Sirije otići u zapadni Irak. Šef Pentagona napomenuo je da će američka vojska nastaviti da vodi kampanju protiv terorističke grupe DAEŠ kako bi „pomogla u zaštiti Iraka“.

„Povlačenje (američkih) trupa nastavlja se sa severoistoka Sirije brzim tempom. Radi se o nedeljama, a ne danima… Trenutni plan dejstava je premeštanje tih snaga u zapadni Irak“, objasnio je Esper, prenosi agencija Rojters.

On je dodao da će otprilike hiljadu vojnika biti premešteno u Irak. Prema rečima šefa Pentagona, prekid vatre na severoistoku Sirije „sudeći po svemu, uglavnom se poštuje“, i može se videti „stabilizacija na linijama“. Agencija AP takođe citira ministra odbrane, koji je napomenuo da se „situacija može promeniti“.

Američki predsednik Donald Tramp je 7. oktobra saopštio da su Sjedinjene Američke Države počele da povlače vojsku sa severoistoka Sirije. Esper je 13. oktobra izjavio da će Amerika povući još oko hiljadu vojnika iz Sirije.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da počinje operacija „Izvor mira“ u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Operaciju Turske oštro kritikuje nekoliko susednih zemalja, kao i SAD i Evropska unija. Predsednik SAD Donald Tramp je zapretio da će „razoriti tursku ekonomiju“ ako Ankara „pređe granice dozvoljenog“ i obećao snažan udar ako Turska ne bude igrala po pravilima. Ministar finansija SAD Stiven Mnučin je saopštio da Tramp namerava da ovlasti njegovo ministarstvo za uvođenje sankcija Ankari.

U četvrtak, 17. oktobra, Sjedinjene Američke Države i Turska objavile su da su se složile da zaustave vojnu operaciju Turske na 120 sati i povuku kurdske snage sa 30-kilometarske tampon-zone na tursko-sirijskoj granici, koju Ankara namerava da kontroliše samostalno. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u petak da će Ankara nastaviti operaciju u Siriji ako Sjedinjene Američke Države ne ispune obećanja o povlačenju kurdskih snaga van zone bezbednosti.

 

Naslovna fotografija: AFP

 

Izvor Sputnjik, 20. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u