Brnabić u poseti Japanu, sastala se sa Abeom

Ona je rekla da je Abeu zahvalila na izbalansiranom stavu po pitanju Kosova, naročito prilikom glasanja za prijem u Unesko i Interpol

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je u Tokiju gde boravi povodom krunisanja japanskog cara Naruhita da su odnosi Srbije i Japana „mnogo bolji nego ikada ranije“ i na ekonomskom i na političkom planu.

Posle sastanka sa premijerom Šinzom Abeom, kojim je počela trodnevnu posetu Japanu, Brnabić je rekla da je bilo reči pre svega o ekonomskoj saradnji podsetivši da u Srbiji već prisutno „nekoliko najznačajnih japanskih investitora“, kao i da postoji „dodatna zaintersovanost“ japanskih investitora u sektoru prehrambenih proizvoda i poljoprivrede.

Brnabić je rekla da je japanskom premijeru zahvalila na izbalansiranom stavu po pitanju Kosova, budući da je Japan, iako je priznao nezavisnost Kosova, kako je navela, „u dva najvažnija slučaja za Srbiju“ – pokušaju učlanjenja Kosova u Unesko i u Interpol – „bio suzdržan, dakle praktično na njenoj strani“.

„Po svim informacijama koje imamo na to je direktno uticao premijer Abe što ukazuje na sve bolje odnose dve zemlje“, rekla je.
Brnabić je prenela da je japanski premijer pohvalio reforme koje se sprovode u Srbiji i rekao da je Srbija najznačajniji partner Japana na Zapadnom Balkanu što je važno, dodala je, jer je upravo Abe pokrenuo inicijativu da Japan postane mnogo aktivniji akter u regionu.

Brnabić je rekla i da Japan i Srbija, odnosno nadležna ministarstva, rade na postizanju sporazuma o ukidanju dvostrukog oporezivanja i izrazila nadu da bi taj sporazum mogao biti potpisan u narednih nekoliko meseci što će, kako je dodala, doprineti i novim investicijama.

Svečanom krunisanju japanskog cara Naruhita koji je pre šest mesec nasledio presto od svoga oca cara Akihita, u utorak, 22. oktobra, prisustvovaće 2.600 gostiju iz celog sveta. Brnabić je rekla da njeno prisustvo na krunisanju japanskog cara predstavlja znak izuzetnog partnerstava i poštovanja između dve zemlje.

 

Naslovna fotografija: Tanjug 

 

Izvor Beta/N1, 21. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u