Rusija i Kina će održati prve vojne vežbe u Africi

Kako se navodi svrha ovog zajedničkog događaja je razvijanje „pomorske privrede”, kao i „interakcija i jačanje veza između mornarica zemalja učesnica”

Prve ikada održane zajedničke pomorske vježbe uz učešće Rusije, Kine i Južne Afrike bi trebale biti održane krajem novembra u blizini Kejp Tauna, što ukazuje na promenu sfere uticaja u Africi, piše Tajms. Moskva i Peking redovno održavaju zajedničke manevre od 2012. godine, ali Južna Afrika će u njima učestvovati prvi put, a sledeće nedelje će predsednik Putin na samitu u Sočiju ugostiti zvaničnike više od 40 afričkih zemalja, navodi se u članku.

Rusija, Kina i Južna Afrika će održati svoje prve zajedničke mornaričke vežbe u blizini Kejptauna sledećeg meseca, prenosi Tajms. Domaćin će biti Južnoafrička mornarica sa sjedištem u obližnjem lučkom gradu Simons Taun. Kako se navodi u službenom saopštenju predstavnika Ministarstva odbrane Južne Afrike, svrha ovog zajedničkog događaja je razvijanje “pomorske privrede”, kao i “interakcija i jačanje veza između mornarica zemalja učesnica”.

Pomorske vježbe velikih razmjera uz učešće ruske, kineske i južnoafričke vojske zakazane su za poslednju nedelju novembra, objašnjava Tajms, pozivajući se na poruke s informativnog portala u vlasništvu vojnog odjela Južne Afrike. Međutim, za sada nema tačnih podataka ni o vrstama ratnih brodova, ni o ukupnom broju vojnog osoblja koje se planira koristiti. Sve tri države su članice grupe BRIKS koja ujedinjuje zemlje s „ekonomijama u razvoju“. Rusija i Kina redovno održavaju zajedničke manevre od 2012. godine, ali Južna Afrika će u njima učestvovati prvi put, stoji u članku.

„To je još jedan dokaz promjenjive dinamike uticaja na kontinentu. Rusija širi svoju sferu interesa u Africi i tamo jača svoj uticaj. A predsjednik Putin će uskoro primiti čelnike više od 40 afričkih država na samitu koji će se održati sledeće nedelje u crnomorskom gradu Sočiju”, piše autor.

Vlasti Nigerije su već najavile da se na marginama ovog samita nadaju potpisu sporazuma o vojno-tehničkoj saradnji s Moskvom. Takav dogovor ne samo da će pomoći vladi Nigerije u borbi protiv terorističkih skupina, već će i otvoriti vrata za isporuku ruskog oružja, kao i za aktivno učestvovanje Rusije u obuci vojnog osoblja, predviđa Tajms. Mnogi zapadni mediji redovno dobijaju izveštaje o snadbevanju ruskim oružjem i opremanju vojski u ostalim zemljama u Africi, stoji u članku.

Ruska prisutnost u Južnoj Africi datira još od aparthejda, kad je Sovjetski Savez pružio vojnu pomoć Afričkom nacionalnom kongresu na čelu s Nelsonom Mandelom, a danas je ANC vladajuća stranka u zemlji. Ti su se kontakti proširili i ojačali kad je Južnoafričku Republiku na čelu s Jakubom Zumom zamijenio sadašnji predsjednik Kuril Ramaphosa. Konkretno, južnoafrički potpredsjednik David Mabuza liječio se u Rusiji nakon što je navodno otrovan tokom odmora 2015. godine, ali promatrači sugerišu da njegovi kontakti s Rusijom “nisu ograničeni na medicinska pitanja”, piše Tajms.

Što se tiče bivšeg predsjednika Zume, on je u jednom trenutku aktivno podržavao zaključivanje “vrlo kontroverznog” sporazuma prema kojem je Rusija trebala izgraditi osam nuklearnih reaktora za južnoafričke elektrane ukupne vrijednosti 80 milijardi dolara. Prema kritičarima, sprovođenje ovog sporazuma moglo bi dovesti do “bankrota” Južne Afrike, naglašava se u članku.

Međutim, svi planovi za izgradnju ruskih energetskih jedinica u Južnoj Africi stavljeni su na čekanje nakon što je Zuma svrgnut s vlasti prošle godine zbog brojnih optužbi za korupciju, a treba vidjeti i uslove ovog ugovora, rokove i načine otplate, jer praksa Moskve nije svoje partnere ugušiti kreditima i pobjeći.

U međuvremenu je ukupno osam afričkih zemalja potpisalo sporazume s Rusijom o nuklearnoj saradnji, što potvrđuje Tajms, stoga je nemoguće da su se Afrikanci u saradnji s Moskvom odlučili na „kolektivno samoubistvo“. U svakom slučaju, ono što najviše brine autora članka je širenje vojne moći Rusije i Kine u Africi, na kontinentu koji se, poslije Azije, smatra područjem najvećeg ekonomskog rasta u 20. veku.

 

Autor Nermin N.

 

Naslovna fotografija: AFP

 

Izvor LOGIČNO, 21. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u