U Bugarskoj otvorena prva deonica „Turskog toka“

Projekat „Turski tok“ podrazumeva izgradnju gasovoda koji se sastoji iz dva kraka, kapaciteta od po 15,57 milijardi kubnih metara

U Bugarskoj je otvorena prva deonica gasovoda „Turski tok“ od 11 km — od granice sa Turskom do kompresorske stanice „Strandža“. Otvaranju su prisustvovali premijer Bugarske Bojko Borisov, ministar energetike Temenuška Petkova, rukovodstvo operatora „Bulgartransgaz“, kao i izvođača građevinskih radova konzorcijuma „Arkad“.

Borisov je ponovo izjavio da je naziv „Balkanski tok“ postao ujedinjujući za učesnike projekta. „Odabrali smo naziv ’Balkanski tok‘ jer ujedinjuje zemlje u regionu. Sledeće nedelje ćemo pokazati kako gradimo interkonektor sa Grčkom, tako da će Bugarska imati dve gasovodne magistrale preko kojih će naše komšije dobijati gas“, objasnio je premijer.

Ministarka energetike takođe je naglasila značaj projekta za Bugarsku. „Bugarskoj će ovaj projekat pružiti priliku da zadrži svoj strateški položaj na gasnoj mapi Evrope“, rekla je Petkova.

Projekat „Turski tok“ podrazumeva izgradnju gasovoda koji se sastoji iz dva kraka, kapaciteta od po 15,57 milijardi kubnih metara. Prvi krak je predviđen za isporučivanje gasa turskim potrošačima, a počeće da radi tokom ove godine. Drugi krak je namenjen za snabdevanje zemalja južne i jugoistočne Evrope, a njegovo puštanje u rad planirano je za 2019. godinu.

 

Izvor Sputnjik, 21. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u