Erdogan i Putin se sastali u Sočiju: Situacija u Siriji kritična

„Situacija u regionu je vrlo kritična, to svi vidimo i razumemo.“ naglasio je Putin na sastanku sa Erdoganom

Situacija u Siriji je kritična, svi to vide i shvataju, konsultacije Rusije i Turske po tom pitanju su veoma nužne, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na početku sastanka sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.

„Situacija u regionu je vrlo kritična, to svi vidimo i razumemo. Mislim da je naš današnji sastanak, naše konsultacije su veoma potrebne. Želim da izrazim nadu da će u poslednje vreme postignuti nivo rusko-turskih odnosa odigrati ulogu u rešavanju svih složenih pitanja koja su se pojavila u regionu i omogućiti nam da pronađemo odgovore na sva, čak i veoma teška pitanja u interesima i Turske i Rusije i svih zemalja regiona“, rekao je Putin na početku razgovora sa turskim predsednikom.

Putin i Erdogan sastali su se danas u Sočiju gde razgovaraju u uskom formatu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je izjavio da će razgovor dvojice lidera biti temeljan i složen i da će oni morati da razgovaraju o „mnogim temama“. Dan pre sastanka sa Putinom, Erdogan je izjavio da će Ankara „preduzeti korake“ u Siriji nakon razgovora sa predsednikom Rusije. U utorak ističe pet dana roka obustave turske vojne operacije.

TURSKA VOJNA OPERACIJA U SIRIJI
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan od 9. oktobra vodi operaciju „Izvor mira“ u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Kurdi i Damask su zatim zaključili sporazum o zajedničkom suprotstavljanju Turskoj, a Asad je pokrenuo vojsku do severne granice i zauzeo nekoliko gradova koje su ranije kontrolisali Kurdi, uključujući Raku.

Vašington i Ankara su nakon toga, 17. oktobra, objavili su da su se dogovorili da zaustave vojnu operaciju Turske na 120 sati i povuku kurdske snage na 30 kilometara u unutrašnjost Sirije kako bi se stvorila tampon-zona koju Ankara namerava da kontroliše samostalno. Bez obzira na to, mediji prenose da se privremeno primirje povremeno narušava.

 

Naslovna fotografija: Rojters

 

Izvor Sputnjik, 22. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u