Junker: Evropa ima sve manje uticaja u svetu

„Želimo da Evropa bude vodeća. Ali, imamo sve manje i manje uticaja u svetu“, upozorio je Junker na raspravi o reviziji rada svoje Komisije

Predsednik Evropske komisije u odlasku Žan Klod Junker poručio je u Evropskom parlamentu da je potrebno preispitati ulogu Evrope u svetu jer ima „sve manje i manje uticaja“ u globalnoj utakmici.

„Želimo da Evropa bude vodeća. Ali, imamo sve manje i manje uticaja u svetu“, upozorio je Junker na raspravi o reviziji rada svoje Komisije.

Predsednik Komisije u odlasku rekao je da je u petogodišnjem mandatu naglasak stavio na privredni rast, radna mesta i ulaganja. Kao najveće uspehe svoje Komisije istakao je Junkerov plan i izvlačenje Grčke iz krize.

„Svi su mislili da će Junkerov plan propasti i da će ostati samo mrtvo slovo na papiru, a sada je prerastao u strateški investicioni plan“, istakao je.

Podsetio je kako mnoge države nisu htele da se Komisija meša u grčki problem, ali Komisija to može da učini ako se radi o „opštem interesu Evropske unije“. Junker kaže da je upravo o tome bila reč i da su „sprečili propast evrozone“. Kaže da bez predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska „ne bi postigao sve što je postigao“.

„Bili smo kao blizanci, braća, ali i među braćom postoje neslaganja. Želim da mu se zahvalim na bezuslovnoj podršci, on je moj prijatelj“, rekao je.

Dao je „punu podršku“ novoizabranoj predsednici Ursuli fon der Lajen i smatra da je ona „pravi izbor“. Junker od nove Komisije očekuje uspostavljanje bankovne unije, ali i nove odnose s Afrikom.

„Ako potpuno ne implementiramo bankovnu uniju, nećemo imati monetarnu uniju. Bez toga nećemo moći da odgovorimo na unutrašnje ili spoljne šokove“, upozorio je.

„Afrika treba našu solidarnost, ali ne nužno našu humanitarnu pomoć. Želimo da investiramo u Afriku, stvaramo radna mesta, ne smemo ih posmatrati samo kao izbeglice“, poručio je Junker.

Podsetio je na najveći uspeh Evrope.

„Najveći evropski uspeh je mir i održavanje mira. Dok ovde govorim, u svetu se vodi oko 60 ratova, a nijedan na evropskoj teritoriji“, rekao je Junker.

„Ponosan sam što sam bio mali deo nečeg mnogo većeg i važnijeg od svih nas. Trebalo bi da nastavite da se borite za Evropu i protiv glupog nacionalizma. Živela Evropa!“, zaključio je Junker svoje obraćanje poslanicima na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu.

 

Naslovna fotografija: Tatyana Zenkovich/Pool via REUTERS

 

Izvor Hina/N1, 22. oktobar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u